Wanneer je een nieuwe stofzuiger zoekt en gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een paar tips!

Ga je een stofzuiger kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Of je er nou van houdt of het haat om te doen, stofzuigen is de sleutel tot het bijhouden van een schoon en opgeruimd huis. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zijn staande stofzuigers en die heb je dan weer zakloos of met zak. De investering die je doet wanneer je een stofzuiger gaat kopen, hangt af van welke kwaliteit en functies je zoekt.

Onlangs hebben wij een nieuwe stofzuiger gekocht en voor het eerst was dit een zakloze stofzuiger. Ik vind het erg fijn en de zuigkracht is erg goed. Ik moet hem wel na iedere stofzuigbeurt leeggooien. En zo heeft elk type stofzuiger zijn voor- en nadelen. Lees bijvoorbeeld deze review van een Black+Decker stofzuiger.

Een stofzuiger kopen en waar je op moet letten

Belangrijk bij het kopen van een stofzuiger

Je kunt al voor een paar tientjes een stofzuiger kopen, maar dan is de kans groot dat er een kleinere stofzak in zit of dat het apparaat minder zuigkracht heeft. Het is daarom goed om alle aspecten van een nieuwe stofzuiger goed onder de loep te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Klik hier om de beste stofzuigers met elkaar te vergelijken, voordat je tot kopen overgaat. Je kunt bijvoorbeeld letten op de volgende punten:

Met of zonder zak

Jaren geleden kenden we niets anders dan stofzuigers met een stofzak. Tegenwoordig zijn steeds meer stofzuigers zakloos, waardoor je niet meer om de zoveel tijd een nieuwe zak hoeft te kopen. Dit scheelt geld, maar voor mensen met allergieën is dit een nadeel omdat het legen van een zakloze stofzuiger letterlijk behoorlijk wat stof doet opwaaien. Een stofzak is daarentegen eenvoudig te legen, maar is soms voor oudere stofzuigermodellen moeilijk te vinden.

Gewicht

Wanneer de trap stofzuigen bij je taken hoort, dan weet je dat het gewicht erg belangrijk is. Wanneer je de stofzuiger vaak gebruikt en voor meerdere verdiepingen nodig hebt, kan het lastig zijn een zware stofzuiger met je mee te zeulen. Ga je een nieuwe stofzuiger kopen, houdt hier dan rekening mee.



Parketborstel of combiborstel

Wanneer je regelmatig een kwetsbare vloer stofzuigt, is het belangrijk dat die vloer goed beschermd blijft. Er zit daarom in de zuigmond bij sommige stofzuigers een parketborstel. Deze zorgt ervoor dat de stofzuiger geen krassen maakt op de vloer. Heb je verschillende soorten vloeren, dan kun je kiezen voor een combiborstel. Je schakelt deze dan makkelijk om wanneer je bijvoorbeeld een tapijt schoonmaakt.

Filter

Stofzuigers zijn uitgerust met een filtersysteem en ook hier vind je verschillende mogelijkheden. Sommige filters zijn wasbaar en daardoor een betaalbare keuze. Ze zijn gemaakt van sponsachtig materiaal wat je gemakkelijk uitspoelt en wat snel droogt. Andere filters zijn van een papierachtig materiaal en moeten meestal om het half jaar worden vervangen. Kies je hiervoor, kun je het beste voor een HEPA-filter kiezen. HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air. Deze filters zijn ultradun en zeer geschikt voor mensen met allergieën, omdat ze de kleinste deeltjes opzuigen. Sommige nieuwe HEPA-filters zijn wasbaar.

Wanneer je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, wat vind jij dan het belangrijkste?