Eetbare pompoenen: Complete lijst & smaakwijzer

Eetbare Pompoenen

Je kent het vast wel. Het is herfst en de pompoenen stapelen zich langzaam op in alle supermarkten. Leuk om je huis mee te decoreren voor de herfst en Halloweenpompoenen van te maken, maar elk jaar vraag je je weer af: Kan ik deze pompoenen eten? Het korte antwoord is dat de meeste pompoenen net zo eetbaar zijn als courgettes, meloenen en komkommers – die trouwens allemaal familie zijn van de pompoen.

Eetbare pompoenen en hoe ze smaken

Toch kan ik me voorstellen dat je wat meer informatie wilt. Er zijn zoveel verschillende pompoenen en je wilt niet het risico lopen dat je een smakeloos goedje op je bord legt. Deze lijst met meestvoorkomende eetbare pompoenen, plus bijbehorende smaakwijzer, is daarom onmisbaar in elke keuken!


Eetbare Pompoenen: Complete Lijst & Smaakwijzer
Bewaren voor later? Pin dan deze afbeelding!

Muskaatpompoen

Eetbare Pompoen: Muskaatpompoen

De muskaatpompoen is de allermooiste pompoen, althans dat vind ik, en de pompoen met de meest bekende vorm. Het is mijn droom om ooit zo’n pompoen te vinden en in huis te zetten, maar ze zijn mateloos populair en dus altijd snel verdwenen. Hij heeft ook nog eens een geweldige smaak! Hij smaakt zoet en volgens sommige mensen maak je van deze pompoen de allerlekkerste pompoentaart.

Hokkaido (of Oranje Kabocha)

Eetbare Pompoen: Oranje Kabocha

De Hokkaido pompoen is de pompoensoort die in Nederland in de herfst in bijna elke supermarkt ligt. Te herkennen aan zijn kleine formaat en vijg- of druppelvorm. Deze pompoen kun je met schil en al eten en smaakt hazelnootachtig en zoet.

Turban Squash

Eetbare Pompoen: Turban Squash

Deze pompoen is een variant waar ik zelf altijd over twijfel of hij eetbaar is of niet. Hij is goed te herkennen aan de tulbandvorm en de groene en oranje kleur. En wat blijkt? Hij is prima te eten! Hij heeft echter wel een zeer milde smaak, maar met wat kruiden zoals komijn of paprikapoeder smaakt hij heerlijk.Sugar Pie Pompoen

De Sugar Pie pompoen ook weer een pompoen die je in Nederland het meest in de supermarkt ziet liggen. Net als de Muskaatpompoen is dit de pompoen met de allerbeste smaak! De textuur en zoete smaak van deze pompoen leent zich het allerbeste voor allerlei heerlijke baksels, zoals pompoentaart.

Patisson

Deze pompoenen met hun bijzondere vormen worden ook wel Patty Pan’s genoemd. De smaak is vrij neutraal en mild en is te vergelijken met courgette. De Patisson smaakt lekker in een soep of bij vis.

Flespompoen

De flespompoen ligt over het algemeen het hele jaar in de supermarkt. Hij is herkenbaar door de duidelijke flesvorm en licht oranje kleur. Flespompoen smaakt zoet en nootachtig en is erg populair bij de kleintjes als eerste hapje. Wanneer hij rijper wordt, zal hij voller en zoeter gaan smaken.

Laat het vooral weten als je een eetbare pompoen hebt geproefd die hier niet genoemd staat, zodat we deze aan de lijst kunnen toevoegen!

Wat is jouw favoriete pompoen?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.