Eetschema van mijn baby van 14 maanden. Wat eet en drinkt zij dagelijks?

Het eetschema van mijn dochter hebben we eindelijk een beetje onder controle. Onze dochter is vandaag precies 14 maanden en ze laat haar eerste jaar dus al weer een tijdje achter haar. Het is echt niet meer bij te houden hoe snel haar ontwikkeling op het moment gaat. Ze zegt steeds meer, begrijpt ontzettend veel van wat wij zeggen en eet al lekker met de pot mee. Zelf twijfel ik best vaak of ze wel genoeg eet en drinkt en dan vind ik het fijn om van anderen te horen, hoe hun kind het doet. Nou drinkt ze slecht, maar over haar eetschema ben ik best wel tevreden op het moment.

Eetschema van mijn baby van 14 maanden

Eetschema voor de ochtend

6:00 – Ontbijtflesje

Ik weet zeker dat mijn dochter al zonder flesjes kan. Het probleem is alleen dat ze een zeer slechte drinker is. Ik moet haar sowieso nog minstens twee flesjes per dag geven, anders krijgt ze niet genoeg vocht binnen. Het ontbijtflesje geven we wanneer zij te vroeg wakker wordt en dat is soms tussen 5 en 6 uur. We geven haar dan een flesje van 120cc peutermelk. Als ze doorslaapt tot een uur of 7 of half 8, staan we op en gaan we meteen ontbijten. Dat laatste is meestal hoe het gaat tegenwoordig.

8:00 – Ontbijt

Na haar flesje is het tijd voor ontbijt. Ik probeer dit meestal een beetje te rekken tot een uur of 8, anders zit ze nog te vol en wil ze niet eten. Ze ontbijt daarom ook meestal licht. Ik snijd wat fruit in hapklare stukjes, zoals peer, aardbeien, blauwe bessen, bramen, alles wat niet al te hard is. Ondertussen krijgt ze af en toe een hap yoghurt van me. Haar beker met water staat altijd in de buurt, maar die duwt ze weg, of na 2 slokken is ze het zat. Overigens gebruiken wij de Munchkin Miracle 360, wat echt een geniaal ding is en goed werkt! Ik moet wel bekennen dat ik op het moment van schrijven heb geconstateerd dat het drinken al een paar dagen aan de betere hand is, maar nog steeds maakt ze een beker van 200ml niet leeg op een hele dag. Dus nog even fingers crossed!

Eetschema voor de middag

12:00 – Lunch

Als lunch smeer ik meestal drie boterhammen voor haar, zonder korstjes. Omdat ze zo licht ontbijt, heeft ze nu meestal erge honger. Ik besmeer ze flink met boter en als beleg gebruik ik meestal gepureerd fruit. Ik heb gemerkt dat een heel potje beleg wat geschikt is voor kleintjes, te snel bederft om het op te kunnen maken. Ik gebruik daarom van die knijpzakjes met fruitpuree voor baby’s van 6+ maanden. Die zijn perfect! Heel soms maak ik voor haar een omeletje met wat soepgroenten, dat vind ze mega lekker. Als ze na haar lunch nog honger heeft, snijd ik nog wat fruit voor haar.

15:00 – Snack

Rond 3 uur – of soms half 4, dit hangt van haar dutje af – is het tijd voor een snack. Het verschilt heel erg wat ze krijgt. Soms een halve eierkoek, soms fruit en soms komkommer. Ik probeer altijd iets te kiezen wat wel een beetje vullend is, maar niet té. Dan houdt ze het meestal wel vol tot we gaan eten, maar bederf ik niet haar eetlust.

17:30 – Avondeten

Vera begint net een beetje met ons mee te willen eten, maar nog niet alles. Groente met aardappeltjes of puree en een stukje vlees vind ze heerlijk. Wel zacht vlees, zoals gehakt, een worstje of kip. Ook bijvoorbeeld nasi of iets anders met rijst vindt ze erg lekker. Op de dagen dat we iets eten wat ze niet lust (pasta bijvoorbeeld, krijgen we er echt niet in) proberen we het eerst, maar krijgt ze daarna meestal een potje voor kinderen van 15+ maanden. Dat is bijna zo grof als normaal eten en gaat hartstikke goed. Soms maak ik ook een groenteomelet voor haar, maar dan krijgt ze het die week niet als lunch, want ik weet niet hoe goed het is om zoveel eieren te geven… Iemand een idee? Na het eten krijgt ze nog een beetje yoghurt, zonder verder iets erin.

19:30 – Slaapflesje

Dit flesje is optioneel en hangt van een aantal factoren af. Ze gaat meestal tussen half 7 en 7 uur naar bed. Als ze dan moeite heeft met in slaap vallen of we vinden dat ze echt te weinig heeft gedronken, krijgt ze rond half 8 nog 90cc peutermelk. Eigenlijk valt ze dan altijd meteen heerlijk in slaap. De laatste tijd, met dit warme weer, krijgt ze deze fles gewoon sowieso. Meestal bieden we de hele dag door haar beker aan en is so rond deze tijd iets meer dan de helft daarvan opgedronken. Dat is nooit genoeg natuurlijk.

22:30- Droomflesje

Vlak voor we naar bed gaan, krijgt ze nog een fles van 150cc peutermelk. Dit flesje is één van de twee flesje die ze sowieso nog krijgt. Het is een droomflesje, wat betekent dat ze hem dus slapend opdrinkt, wat dan weer het ‘s nachts doorslapen bevorderd. Ik kan dit echt aanraden, wanneer je je baby wilt leren ‘s nachts door te slapen. Het is even moeilijk, want je moet haar slaap onderbreken – wat altijd als een soort zonde voelt – maar je kunt daarna gegarandeerd een hele nacht heerlijk slapen!En als ze dan weer wakker wordt de volgende ochtend, begint alles weer van voren af aan, haha! De foto’s in deze blogpost zijn trouwens door mijn vader gemaakt, toen we daar waren vorige week. Ik vind ze zo mooi geworden!

Hoe ziet het eetschema van jouw baby eruit? En, gewoon omdat ik het me afvraag: hoeveel eieren vind jij dat een baby van een jaar mag hebben per week?