Zo deed ik het huishouden met een baby in huis

Zo deed ik het huishouden met een baby in huis

Het kan soms onmogelijk voelen om te werken aan het huishouden met een baby of peuter hangend aan je broekspijp. Behalve voedingen, luiers en de eindeloze was, lijkt iets extra’s zoals stofzuigen of de badkamer schoonmaken echt onmogelijk.

En wanneer je pas bevallen bent, of zelfs het hele eerste jaar voor mijn part, vind ik dat ook geen probleem, eerlijk gezegd. Je bent net moeder, wees lief voor jezelf en geniet van deze tijd! Het is helemaal oké als het huishouden nu niet lukt, dat wil ik ook echt benadrukken. Toch kan ik me voorstellen dat je ermee worstelt. Dan heb ik misschien wat bruikbare tips voor je.

Zo deed ik het huishouden met een baby in huis

Trucjes voor het huishouden met een baby

Ik kan over het bovenstaande echt meepraten. Ik ben nu bijna drie jaar een fulltime zzp-moeder. We zijn ondertussen de babyfase voorbij, maar ik vind het nog steeds moeilijk om echt alles gedaan te krijgen op een dag. De baby is je wereld en je hele dagschema draait om je kind. En als ik even rust heb, wil ik toch eigenlijk het liefste slapen. Toch ben ik er ondertussen achter dat er een aantal handige trucjes zijn, om toch iets aan het huishouden te doen, wanneer je baby constant aandacht van je wil. Misschien kun je er iets mee!

Bedenk wanneer je het productiefste bent

Het kan zijn dat je bepaalde dingen gewoon op verkeerde momenten wilt doen. Het is daarom belangrijk om allereerst eens te kijken naar wanneer je de meeste energie hebt. Voor mij is dat in de ochtend, wanneer ik net ben opgestaan en nog vóór ik mijn ontbijt hebt gehad. Ik merk dat ik me dan minder tegen de huishoudelijke taken opzie en ze niet uitstel. Kijk wat het beste voor jou werkt en gebruik die tijd om iets te doen.

Bewaar de leukste activiteiten voor de beste afleiding

Het kan heel zinvol zijn om de activiteiten waar je baby het meest van geniet, te bewaren voor wanneer jij even je handen vrij wilt. Toen mijn peuter nog een baby was, zette ik haar bijvoorbeeld in haar stoeltje met een stuk papier en wat waskrijtjes. Nu ze bijna drie is, word ze helemaal blij van een stuk papier en haar kinderschaartje. Helaas moet ik daarna wel weer stofzuigen! Maar met een goede stofzuiger, heb je dat ook heus wel weer onder controle.Gebruik dutjes of de avonduren

Als je iets aan het huishouden kunt doen wanneer je baby een dutje doet, is dat natuurlijk fantastisch! Zeker als je kind nog zo jong is dat het veel slaapt, zijn die rustmomenten ideaal. Voor mij was dit meestal een moment om wat rust te pakken of te werken aan mijn bedrijf, maar dit kun je het beste voor jezelf invullen.

Gebruik eetmomenten

Met wat oudere baby’s of peuters kun je hun eetmomenten gebruiken om iets gedaan te krijgen, terwijl je natuurlijk in de buurt blijft. Ik zette onze mini vaak in haar stoeltje met een lekker bordje fruit en gebruikte die tijd om bijvoorbeeld de vaatwasser in en uit te ruimen. Toen ze wat ouder werd kon ik bijvoorbeeld even snel een wasje in de wasmachine doen, wanneer zij haar broodje aan het eten was. Doe dit allemaal op gevoel en laat je kind zeker niet alleen (hoe kort ook) als dat niet goed voelt. Het huishouden met een baby moet wel veilig blijven.

Wees lief voor jezelf en vraag om hulp

Ik zei het al in het begin en ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het huishouden met een baby is niet makkelijk. Probeer niet te veel te willen. Je baby en jij zijn nu belangrijker dan het huishouden. Als je echt het gevoel hebt dat dingen uit de hand lopen, vraag dan hulp van familie, vrienden, of laat een huishoudelijke hulp je helpen.

Vind of vond jij het lastig om bezig te zijn met huishouden met een baby in de buurt?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.