Met deze Efteling tourguide weet je zeker dat je niets mist. Waar kan je het beste eten? Waar moet je op letten? Je leest het hier.

Al 6 jaar lang kom ik bijna iedere week in de Efteling. De eerste keer dat mijn vriend en ik buitenshuis iets leuks gingen doen, was dat in de Efteling. Toen we een half jaar samen waren, kreeg ik van hem een abonnement cadeau (bizar lief) en nog veel later werd ik er door hem ten huwelijk gevraagd, in de Droomvlucht. Ik heb ondertussen dan ook behoorlijk wat Efteling tips verzameld!

Mijn Efteling tips

De Efteling heeft dus een speciaal plekje in mijn hart en ik kom er altijd graag. Na zoveel jaar intensief het park bezocht te hebben, was het bundelen van alle Efteling tips natuurlijk een logisch gevolg! Waar kun je bijvoorbeeld het beste eten en drinken? Is de Efteling leuk met een peuter? Waar kun je je baby verschonen? Allemaal vragen die je zou kunnen hebben, wanneer je een dag naar de Efteling gaat.

Praktische Efteling informatie - Complete tourguide voor een perfecte dag

Waar kun je, in welke situatie, het beste eten? Waar moet je op letten? Wat zijn de geheimen van het park, die bijna niemand weet? Ik vertel je alles wat je moet weten voor een perfect dagje Efteling!

Eten & Drinken in de Efteling

Om te eten en te drinken zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden, maar niet alles is even geschikt in elke situatie. En natuurlijk is de ene plek lang niet zo leuk als de andere. Als je gewoon even iets wilt gaan drinken, dan kun je overal een kartonnen bekertje met koffie of thee krijgen, maar ik raad hiervoor toch Polle’s Keuken of Panorama aan. Je kan hier heerlijk binnen én buiten zitten. Het voordeel hier is, dat je voor ongeveer dezelfde prijs als bij bijvoorbeeld een koffie of thee op het station, een heerlijke bonbon erbij krijgt. Yum! Ook is de sfeer in Polle’s Keuken voor kinderen super leuk!

Wil ergens zitten waar de kinderen hun ogen kunnen uitkijken en kunnen spelen? Dan is Octopus echt top. Ik vond dit ook altijd een fijne plek om de fles te geven. Daar is Diorama overigens ook geweldig voor.

De Gulden Gaarde

Ben je op zoek naar iets gezonds voor de lunch? In De Gulden Gaarde van de Droomvlucht kun je heerlijke smoothies en fruit kopen. Maar ook bij De Gelaarsde Kat (tegenover de Caroussel) kun je lekkere verse broodjes en sapjes krijgen!

Efteling De Gelaarse Kat
De Gelaarse Kat

Heb je zin in een ijsje? Dan raad ik Den Suykerbuyk op het Anton Pieckplein aan. Hier heb je de meeste keus in smaken schepijs en de warme wafel met vanilleijs, slagroom en aardbeien is to die for. Het is super voordelig om een ijsje met 3 bolletjes te kiezen, dus hou je vooral niet in!

Wil je na een lange dag lekker blijven eten in de Efteling, zijn hier erg veel mogelijkheden voor. Om te beginnen is het misschien leuk om te vermelden dat de Efteling in 2017 is uitgeroepen tot meest toegankelijke plek voor veganisten. Ik eet zelf niet veganistisch, maar ik kan me voorstellen dat het goed is om te weten dat hier in iedergeval aardig wat keuzes in zijn.

Efteling Polle's Keuken
Polle’s Keuken

Als je net wat ‘luxer’ wilt zitten, dan is wat mij betreft Panorama of Polle’s Keuken wederom de beste keus. Bij Panorama is de zalm ontzettend lekker en bij Polle’s Keuken kun je heerlijke pannenkoeken eten. Toch liever een frietje? Op het Anton Pieckplein bij Smulpaap kan je redelijk rustig zitten. Wat ook echt een aanrader is, vooral met kinderen, is Het Wapen Van Raveleijn. Het eten is ontzettend lekker en overvloedig (zeg maar gerust een feestmaal!) en de kinderen worden leuk bezig gehouden. Let op, je moet hier wel even voor reserveren van te voren!

Voorzieningen

Zodra je binnen bent, vind je meteen aan je linkerhand een opvangmogelijkheid voor honden. Erg fijn, maar let er wel op dat je hem zelf eten moet komen geven. Zoek je een plekje om je baby te verschonen, dan kan dat overal in het park, maar persoonlijk vind ik Het Witte Paard de fijnste plek hiervoor, omdat je best wat ruimte hebt en er fatsoenlijke kussens liggen. Wist je dat in het Leedhuys in het Lavenlaer een ruime verzorgingsruimte is ingericht waar je kunt voeden of kolven? Je moet dan bij de EHBO de sleutel even vragen.

Toegangsbeperkingen in de Efteling

Als je in een rolstoel zit of zwanger bent, zijn er helaas beperkingen qua waar je in kunt of kunt komen.. Het is natuurlijk erg fijn om te weten waar je wel en niet van kunt genieten, vóórdat je de Efteling binnen stapt. Gelukkig is de Efteling behoorlijk toegankelijk voor iedereen en zal ik de attracties opnoemen waar je in verschillende situaties niet in kunt.
Niet toegankelijk voor rolstoelen: Droomvlucht (wel mogelijk: virtuele Droomvlucht!), Monorail Volk van Laaf, Avonturendoolhof, Polka Marina.
Niet toegankelijk voor zwangeren: Vogelrok, Halve Maen, Python, Vliegende Hollander, Joris & De Draak, Baron 1898, Piraña, Bob

Wil je meer informatie over de verschillende beperkingen (bijvoorbeeld de minimale lichaamslengtes voor attracties) bekijk dan deze PDF van de Efteling zelf.

Lees ook: De Sprookjesboom Show in de Efteling

“Papier hier!”
Geheime grappen en grollen

Wist je dat in de gang naar het Spookslot een geheime deur zit? Als je deze deur opent, staat je een verrassing te wachten! Probeer het maar eens. Ook leuk, wanneer je in het Sprookjesbook tegenover de draak staat en omhoog kijkt, zul je zien dat er een heks is gecrasht in de boomtoppen. Goed kijken! Er zijn nog veel meer leuke details te vinden in de Eftelig, als je maar goed om je heen blijft kijken. Vooral bovenop gebouwen zijn veel leuke extra’s te vinden.

Wat zijn jouw ultieme Efteling tips?