Je breekt een ei en… ohjee! Een rot ei in je beslag! Dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe test je van te voren of je eieren nog goed zijn?

Wanneer je een doosje eieren in de koelkast hebt liggen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, wees dan niet getreurd. Je hoeft niet alles weg te gooien. Eieren zijn vaak na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten, maar het is wel fijn om dat zeker te weten. Hoe weet je nou of je eieren nog goed zijn? Daar is een simpele test voor!Testen of je eieren nog goed zijn

Vul een glas met koud water en laat het ei erin vallen. Zakt het ei naar de bodem? Top, dan kan je het ei gewoon nog eten! Zinkt het ei naar de bodem maar blijft hij rechtop op het puntje staan? Dan is hij nog goed, maar moet je hem wel snel opeten. Dat is althans wat er gezegd wordt. Persoonlijk zou ik het al niet meer aandurven, maar ik ben heel paranoïde wat betreft houdbaarheid. Blijft het ei compleet drijven, is het rot en moet je het absoluut niet meer eten. Herhaal de test met elk ei uit het doosje. Dat één ei nog goed is, wil absoluut niet zeggen dat de rest ook goed is.

Waarom werkt deze test?

Eierschalen zijn poreus, dit betekent dat er minuscule gaatjes in de schaal zitten. Na verloop van tijd verdampt het vocht uit het ei en hier komt buitenlucht voor in de plaats, waardoor het ei blijft drijven.

Dus wanneer je een ei in het water legt, zal een fris ei altijd naar de bodem zakken. Let er wel op dat je een eitje met een vreemde kleur of geur sowieso altijd verwijderd, zelfs als ze de watertest doorstaan.Hoelang blijft een rauw ei goed?

Volgens het artikel “Hoelang kun je een rauw ei bewaren” van het Voedingscentrum is een vers gelegd ei ongeveer 4 weken houdbaar in de koelkast. Helaas staat een legdatum niet altijd op een ei of de verpakking van het ei gedrukt, maar je kunt er altijd eens naar kijken. Het zou zonde zijn om prima eieren weg te gooien. Heb je kippen en ben je regelmatig gezegend met topverse eieren? Dan weet je natuurlijk precies wanneer de legdatum was.

Zo houd je eieren langer vers

Als de eitjes in jouw koelkast sneller minder vers worden dan je verwacht had, ligt dat misschien aan hoe je ze bewaard. Veel koelkasten hebben een speciaal vakje voor eieren in de deur, maar eigenlijk is dit de slechtste plaats om ze te bewaren.

Zet je eieren gewoon in het midden van de koelkast, daar waar het ‘t koudst is, dan verleng je de versheid van je eieren behoorlijk. Ik zet mijn doosje eieren altijd op de onderste plank, bovenop de groentelade.