Bakbenodigdheden hoeven helemaal niet veel te kosten, maar de voordelen zijn enorm. Houd jij enorm van bakken, dan zijn deze tools echte must-haves.

Bakbenodigdheden hoeven helemaal niet veel te kosten, maar de voordelen zijn enorm. Bakken kan uiteindelijk geld besparen, omdat producten uit de winkel soms duurder zijn dan wanneer je ze zelf zou maken. Het kan ook gezonder zijn, omdat je zelf precies weet welke ingrediënten je gebruikt.

Iets lekkers bakken, verwarmt niet alleen de keuken, maar ook je hart. Het is niet voor niets dat wanneer iemand een huis wil verkopen, er vaak een taart wordt gebakken om een heerlijke huiselijke lucht te verspreiden. Ik hou zelf enorm van bakken en heb al aardig wat bakrecepten in mijn leven uitgeprobeerd en geperfectioneerd, zoals bijvoorbeeld bananenbrood en appelkaneelmuffins.

Must-have bakbenodigdheden voor de thuisbakker

Of je nou veel of weinig bakt, er zijn een aantal essentiële bakbenodigdheden die elke bakker nodig heeft om zijn recepten te laten slagen. Uiteraard zijn er ook apparaten waar je misschien zonder zou kunnen, maar die wel heel handig zijn en die zal ik ook benoemen.

Deegroller

Deegrollers zijn er in allerlei soorten en maten. maar de meest voorkomende is de houten deegroller. Ongeacht welke je kiest, houdt altijd rekening met de lengte. Als je grotere taarten wilt bakken, zul je een grote deegroller moeten hebben.

Bakplaten en bakvormen

Bakvormen komen in allerlei soorten maten en als je regelmatig bakt, is het fijn om van alles wat te hebben. Muffinbakvormen zijn er bijvoorbeeld van tin of siliconen. Normale bakplaten zaten waarschijnlijk al bij je oven en kun je gebruiken om koekjes te bakken, maar je wilt misschien ook wat cakevormen in verschillende maten.

Mengkommen

Of je nou vaak of af en toe bakt, iedereen zou minstens twee grote mengkommen moeten hebben. Het maakt niet uit waar de mengkom van gemaakt is. Of het nou plastic, glas, keramiek of een roestvrijstalen kom is, als er maar genoeg ruimte is om veel ingrediënten in te mengen. Het kan ook makkelijk zijn om meerdere maten te hebben.

Spatels, houten lepels en kwastjes

Een goede set met allerlei soorten keukengerei is een absolute must voor de thuisbakker. Om een beslag goed uit een kom te kunnen schrapen, heb je op zijn minst een aantal rubberen of siliconen spatels nodig. Houten lepels zijn ook noodzakelijk, omdat deze een pan of kom nauwelijks beschadigen.Uitsteekvormen

Koekjes bakken is het allerleukste als je er leuke vormpjes van kunt maken. Blijf dus altijd op de uitkijk voor uitsteekvormpjes in allerlei soorten maten.

Maatbekers en maatschepjes

Om een recept goed te kunnen volgen, heb je maatbekers nodig om ingrediënten te kunnen afwegen. Ook zijn maatschepjes met buitenlandse hoeveelheden erg handig, aangezien het soms lastig is om te weten wat een third of a cup of half a teaspoon is wanneer je bijvoorbeeld een Engels recept volgt.

Afkoelrooster

Brood, cakes of taarten kun je gewoon op een bord of op het aanrecht laten afkoelen, maar dan is de kans groot dat de bodem vochtig en zacht wordt. Het is beter om je baksels op een afkoelrooster af te laten koelen. De lucht kan dan overal bij en je creatie zal gelijkmatig afkoelen en niet zacht of zompig worden.

Boeken met bakrecepten

Als je wilt gaan bakken met betrouwbare, goede en lekkere recepten, is het handig om een aantal goede kookboeken in huis te halen. Ik heb er een aantal in huis die ik echt kan aanraden. De recepten zijn niet te moeilijk, je hebt vaak hele normale ingrediënten nodig en ik maak er de allerlekkerste dingen mee. Mijn persoonlijke favorieten:

Vetvrij bakpapier en muffinvormpjes

De meeste bakkers kunnen niet zonder vetvrij bakpapier. Wil je dat nou niet gebruiken, is een herbruikbare bakmat ook een optie. Voor het bakken van cupcakes en muffins, zijn muffinvormpjes altijd een goed idee. Deze zijn papier of siliconen en zorgen ervoor dat de muffins makkelijk uit de bakvorm gehaald kunnen worden en je minder tijd kwijt bent met schoonmaken.

Smeltpannetje

Een absolute aanrader om chocolade au bain marie te smelten, is een special smeltpannetje. Door chocolade au bain marie te smeltjes, voorkom je dat het verbrandt.

Handmixer

Een handmixer is perfect voor wanneer je vaak beslagjes maakt. Met een handmixer kun je geen deegjes maken.

Keukenmachine

Een keukenmachine is handig voor allerlei soorten beslag en deeg. Zelf gebruik ik al jaren een KitchenAid en dat is dan ook een keukenmachine die ik 100% kan aanbevelen.Wat gebruik jij bij het bakken wat echt onmisbaar voor je is?