Persoonlijk

Even kletsen over… Vriendschap

vriendschap

Ken je dat gevoel dat je iemand leert kennen en 100% zeker weet dat jullie mega goede vriendinnen zouden kunnen zijn, maar die persoon altijd een beetje afstand houdt? Ik zeker wel. Ik heb in mijn leven behoorlijk wat toffe mensen ontmoet, met wie ik echt goed klikte. Helaas werd het dan nooit een echte vriendschap, ondanks dat ik het gevoel had dat dat echt wel zou kunnen. Wat meestal betekent dat dit gevoel maar van één kant komt. Iemand zei ooit tegen mij: “Als iemand je echt wil leren kennen, dan zorgen ze ervoor dat ze je leren kennen.” Dit heeft mij heel erg geholpen. Ik denk dat we allemaal wel zo’n persoon hebben gekent, die maar bleef zeggen “ja, we moeten echt afspreken!” zonder dat er ooit iets gebeurde. Ik was vroeger dan altijd heel vasthoudend en bleef proberen met die persoon af te spreken. Daar ben ik nu minder vasthoudend in. Als iemand je echt wil leren kennen, dan zorgen ze dat ze je leren kennen.

Maar ik heb ook aan de andere kant gestaan. Ik heb wel eens afstand gehouden. En ik weet zeker dat ik dat nog steeds af en toe doe. Ik heb alleen geen idee hoe ik dat stukje van mijn persoonlijkheid moet fixen. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden met een collega kletste over vriendschap. Ze vertelde me dat ze heel slecht was in vriendschappen onderhouden en nieuwe beginnen. Ze zei dat ze vaak gekwetst was en nu heel voorzichtig was. Ik had zo met haar te doen! Nu jaren later, realiseer ik me dat ik precies hetzelfde ben. Sommige mensen hebben hun hele leven dezelfde vrienden. Mijn man bijvoorbeeld. Hij en zijn beste vriend kennen elkaar al sinds ze kinderen waren. Dat is zo gaaf! Ik heb nooit zo’n vriendschap gehad. Ik heb de leukste mensen gekent en te gekke vrienden gehad, maar we zijn altijd nog uit elkaar gegroeid. Dat ik vaak verhuisd ben, helpt denk ik ook niet mee.

Sinds een jaartje ongeveer heb ik weer contact met een vriendin waarmee ik een paar jaar eerder het contact verloor. Dat maakt me zo blij, want ik had haar echt gemist. Ik weet zeker dat ik in het verleden behoorlijk wat stomme fouten heb gemaakt in onze en andere vriendschappen. Maar ik wil die fouten oprecht niet meer maken. Vriendschappen zijn belangrijk voor me en het is iets wat ik echt nodig heb in het leven, omdat ik niet veel familie heb. Vriendschap is iets moois, maar het kan ook ingewikkeld zijn. Ik ben geen pro er in, maar ik probeer het echt en ik leer steeds meer bij. Dit is wat ik ondertussen weet over vriendschap:

  • Vraag nooit iets terug in ruil voor je vriendschap. Vriendschap is een cadeau en geen verplichtig.
  • Geef alleen advies wanneer daar om gevraagd wordt, of vraag of je het mag geven.
  • Wees altijd open over de reden achter je daden. Openheid kan heel veel negativiteit voorkomen.
  • Luister om te leren en onthoud die dingen ook. Het is zo fijn om iemand bijvoorbeeld een verjaardagscadeautje te geven, waar iemand niet specifiek om gevraagd heeft, maar wel graag wil hebben. Of om een berichtje te sturen op een belangrijke of spannende dag. Dat wordt echt gewaardeerd!
  • Wees behulpzaam en steun je vrienden. Laat het weten als je iets leest wat relevant is voor hem/haar, breng een soepje langs als ze ziek zijn, promoot zijn of haar eigen bedrijf. Steun is onmisbaar!
  • Wees aardig. Tegenwoordig denken mensen vaak dat het grappig is elkaar uit te schelden, maar laten we daar samen een eind aan maken. Het is onnodig negatief.
  • Laat af en toe weten dat iemand belangrijk voor je is.

Hoe belangrijk is vriendschap voor jou? En wat is volgens jou de gouden regel voor het zijn van een goede vriendin?

Share:

1 comment

  1. Conny 16 juli, 2018 at 06:55 Beantwoorden

    Iets wat ik geleerd heb: heb niet te veel, en te hoge verwachtingen en spreek ze uit. Heel vaak blijkt dan, dat jij heel wat anders van een vriendschap verwacht dan die ander. Praat daarover en stel desnoods je verwachtingen bij.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.