Kerst & Winter Oud & Nieuw

Zo houd je de feestdagen veilig voor huisdieren

Alles wat kerst leuk maakt, zoals de kerstboom, lichtjes, kerstboomdecoraties en slingers, kan helaas gevaarlijk zijn voor je huisdier. Wanneer je weet hoe je de feestdagen veilig houdt voor je huisdieren, kan dat voorkomen dat je kerstavond bij de dierenarts doorbrengt. Het goede nieuws is, dat bijna alle ongelukjes te voorkomen zijn met een goede voorbereiding.

Zo houd je de feestdagen veilig voor alle huisdieren

Veilige feestdagen met huisdieren

De feestdagen kunnen voor veel dieren voor extra stress zorgen. Knallen buiten, nieuw ‘speelgoed’ in huis waar ze graag aan willen zitten, maar niet aan mogen komen, vreemde mensen over de vloer, noem maar op. Ik laat je zien hoe je de feestdagen veilig houdt voor je huisdieren.

Contactgegevens in geval van nood

Als je alle tips opvolgt die hierna gaan komen, zou je dit helemaal niet nodig moeten hebben, zou je denken. Maar zoals we allemaal weten, kunnen zelfs de beste plannen mislukken. Ook als je gebruikelijke dierenarts niet beschikbaar is tijdens de feestdagen, is het handig om een ​​lijst te hebben van alle dierenziekenhuizen in de buurt. Telefoonnummers en adressen. Hang het op je koelkast en zet het in je telefoon. Het is beter om overdreven voorbereid te zijn, dan bij een noodsituatie kostbare tijd te verspillen aan het zoeken naar gegevens.

Houd het weer in de gaten

Tenzij je ergens woont waar het het hele jaar warm is, wil je in de gaten houden wat voor weer het wordt, voordat je je hond of kat buiten laat spelen. Temperaturen onder het vriespunt kunnen extreem gevaarlijk zijn voor je viervoeter. Hoeveel kou een dier kan verdragen hangt ook nog eens af van ras, leeftijd, vacht en maat. Kleine hondjes die laag bij de grond leven, zullen het sneller koud krijgen dan grote honden.

Let op gevaarlijke decoraties

Let goed op de decoraties die je gebruikt deze kerst. Kerstboomslingers zijn een enorm gevaarlijke decoratie voor huisdieren. Voor katten zijn ze super interessant, omdat ze glimmen en glinsteren. Maar wanneer ze het per ongeluk inslikken, kan dit o.a. darmblokkades veroorzaken. Iets anders waar je op zou moeten letten, zijn glazen ornamenten. Katten hebben nog al eens de neiging ornamenten uit de kerstboom te duwen of trekken. Als een glazen ornament stuk valt, liggen er gevaarlijke scherfjes op de grond, zonder dat je dat misschien direct door hebt. Deze kunnen in pootjes of bekjes terecht komen en dat wil je absoluut niet.

Let op open deuren rond de feestdagen

Je zal deze kerst misschien bezoek krijgen en dat betekent dat er veel deuren open en dicht gaan. Dit geeft je trouwe viervoeter natuurlijk de kans om naar buiten te ontsnappen of naar kamers te gaan waar hij of zij niet mag komen. Probeer hierop te letten en je bezoek ook te instrueren de deuren dicht te houden.

Werk elektrische snoeren zo goed mogelijk weg

Als je huisdier graag op dingen kauwt, let er dan op dat de elektrische snoeren van je kerstboomverlichting of andere verlichte decoraties goed weggewerkt zijn. Als dieren hier op kauwen, kunnen ze een nare schok krijgen!

Geef je huisdieren geen etensresten

Er is veel voedsel wat wij met de feestdagen eten, wat huisdieren absoluut niet mogen hebben. Bijvoorbeeld kalkoen, alcohol en chocolade. De lijst met gevaarlijke voedingsmiddelen is eindeloos. Om de feestdagen een fijne tijd te houden, geef je ze liever geen etensresten. Zeker als je bij mensen op bezoek bent, is het af te raden om huisdieren zomaar te voeren. Je weet nooit helemaal zeker wat er in het eten zit.

Hoe houd jij de feestdagen veilig voor je huisdieren?

3 Reacties

 1. Goudsjeblom zegt:

  Goede tip van die noodtelefoonnummers van da’s ook. Er moet een app zijn die je gelijk een telefoonnummer geeft mocht je ergens anders op bezoek zijn.

 2. Goudsjeblom zegt:

  Goede tips. Heel triest maar vorige jaar als ik mijn pup uitliet liep ik met mijn mobiel omhoog. Al dreigend; je bent er bij als je wat gooit. Dan heb ik bewijs. Twaalfjarigen die elkaar op jutten om toch met vuurwerk naar ons te gooien. Ik ga inderdaad goed op letten met deuren zoals je schrijft. Ook met autodeuren. Vorig jaar toch te vaak gelezen dat er een hond schrok van knallen en in paniek weg schoot en dood gereden werd. Of na een paar dagen zwaar gewond gevonden werd. Ook katten binnen houden rond die dagen.

  1. Yvette zegt:

   Dat met die telefoon is heel slim van je, maar natuurlijk gewoon vreselijk dat het überhaupt nodig is. Heel veel sterkte deze winter en een dikke knuffel voor je hondje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.