Voor sommige planten is het slim om ze binnenshuis een goede start te geven. Het binnen kweken van zaden kan echter ook een uitdaging zijn. Voorkom dan deze fouten.

Eerlijk gezegd ben ik geen fan van het woord ‘fouten’. Iedere keer dat je iets nieuws probeert en leert hoe het de volgende keer beter kan, is in mijn ogen een succes. Wat het resultaat ook is. En dat geldt zeker voor tuinieren. Bij het binnen kweken van zaden, om ze later gezond en sterk in de tuin te kunnen plaatsen, worden nogal eens wat fouten gemaakt. Maar dat is niet erg, de volgende keer zal je zien dat het beter gaat. Laten we daarom deze blogpost niet benaderen als kritiek, maar als een leermoment.

Iedereen die graag tuiniert, heeft zijn eigen voorkeuren voor het kweken van zaden. Ongeacht de methode die je gebruikt, zijn er een tips die van toepassing zijn op alle manieren voor het binnen kweken van zaden. Wanneer je afwijkt van deze tips, of ‘fouten maakt’, is de kans groter dat de dingen niet gaan zoals je had gehoopt. Zaden zullen mogelijk niet ontkiemen. Plantjes kunnen zwak of ongezond zijn of zelfs afsterven. Je kunt deze scenario’s vermijden door de onderstaande tips op te volgen.

Voorkom deze fouten bij het binnen kweken van zaden

Veelgemaakte fouten bij binnen kweken van zaden

Voor sommige planten is het slim om ze binnenshuis een goede start te geven. Het binnen kweken van zaden kan echter ook een uitdaging zijn. Om je kans op succes te vergroten, vermijd dan deze veelgemaakte fouten.Er is niet genoeg licht om zaden binnen te kweken

Zaden hebben veel licht nodig om uit te groeien tot sterke en gezonde planten. Wat iemand je ook vertelt, de kans is groot dat je niet genoeg natuurlijk licht in huis hebt om sterke planten te kweken. Zelfs een raam op het zuiden is meestal niet voldoende, tenzij je de kweekjes op de vensterbank zet.

Je kunt ook kunstlicht gebruiken om de juiste hoeveelheid licht te krijgen die zaden nodig hebben. Schaf dan kweeklampen aan die expliciet voor planten zijn ontworpen. Houd de lichten zo dicht mogelijk bij de plantjes, zonder ze aan te raken. Dat is zo’n 5 tot 10 centimeter boven de plantjes. Hou dus ook de groei in de gaten. Wanneer er voor het eerst plantjes te zien zijn, moet je de lichten 12 tot 16 uur per dag aan laten staan. Een timer is dan handig!

Er wordt te veel of te weinig water gegeven

Water geven is een van de lastigste aspecten van het binnen kweken van zaden. Omdat zaailingen zo kwetsbaar zijn, is er weinig ruimte voor fouten. Het is belangrijk de aarde vochtig te houden, maar nooit te nat. Om de kans dat het goed gaat te vergroten, zijn hier een paar dingen die je kunt doen:

  • Creëer een mini-broeikasje om de grond vochtig te houden. Bedek de bak met plastic, totdat de zaden ontkiemen.
  • Lever het water langs de onderkant, door bijvoorbeeld een potje met gaatjes op een schoteltje met water te zetten. Geef geregeld wat water bij en check met je vinger de bovenkant van de aarde. Zodra dat vochtig begint te worden, is het voldoende.
  • Controleer minstens één keer per dag de vochtigheid van de aarde.
De plantjes gaan te vroeg naar buiten

Wanneer plantjes nog niet sterk genoeg zijn en te vroeg naar buiten worden geplaatst, is dat vragen om problemen. Ze zullen onmiddellijk sterven of zwak worden en dan niet doorgroeien. Als je zaailingen groot genoeg zijn om naar buiten te verhuizen, moet je ze daar eerst op voorbereiden door ze af te harden. Dat afharden is simpel, hoewel het wel tijdrovend kan zijn.Afharden houdt in dat de plantjes geleidelijk aan de elementen worden blootgesteld. Zet de zaailingen de eerste dag van het afharden een uur buiten en breng ze dan weer naar binnen. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid buitentijd elke dag gedurende 6 tot 10 dagen.

Zaden zitten te diep in de grond

Zaden zijn best kieskeurig als het gaat om hoe diep ze worden geplant. Sommige zaden hebben volledige duisternis nodig om te ontkiemen en andere zaden juist zonlicht. De juiste plantdiepte wordt meestal weergegeven op de verpakking van je zaden. Wanneer er geen informatie word gegeven, kan het bepalen van de diepte kan een uitdaging zijn. Als je het niet zeker weet, dan is ondiep altijd beter dan te diep.

De temperatuur is niet goed

Om zaden te laten ontkiemen, moeten ze meestal warm worden gehouden: ongeveer 20 tot 25 graden. Een favoriete plek om zaden warm te houden om te ontkiemen, is bovenop de koelkast of op de vensterbank.

Zaden worden niet gelabeld

Om plantjes te kunnen herkennen terwijl ze groeien en om te weten wanneer ze klaar zijn om te verplanten, is het verstandig ze te labelen. Gebruik voor elk type zaad dat wordt gezaaid bijvoorbeeld een ijslollystokjes en permanente inktpennen om de naam van de plant en de zaaidatum te noteren. Steek de plantetiketten in de grond nabij de rand van het bakje.

Te snel opgeven bij het binnen kweken van zaden

Het binnen kweken van zaden kan een moeilijk proces zijn. Maar als je eenmaal een tomaat of courgette eet, die van een plant komt die je vanaf de eerste dag hebt verzorgt, is dat heel bevredigend. Het kweken van planten uit zaad vergt toewijding, aandacht en tijd. Houd er rekening mee dat je fouten zult maken, maar geef het niet op.

Kweek jij je plantjes eerst binnen, voordat je ze buiten plant?