Diepvriesgroenten hebben vaak een slechte reputatie. En dat is jammer, want je kunt er veel profijt van hebben. Dit zijn de meest gemaakte fouten.

Bevroren groenten hebben bij veel mensen een slechte reputatie. En dat is jammer, want je kunt er veel profijt van hebben. In veel gevallen zijn diepvriesgroenten beter dan verse groenten, zeker wanneer de verse variant al twee dagen in je groentelade heeft gelegen.

De meest gemaakte fouten met diepvriesgroenten

Fouten die je maakt met diepvriesgroenten

Groenten uit de diepvries worden ingevroren op hun hoogtepunt van versheid. Vaak worden ze eerst geblancheerd, waardoor ze hun kleur, versheid en textuur behouden. Toch kun je bevroren groenten niet op de zelfde manier gebruiken als verse groenten. Hier zijn een aantal veelvoorkomende fouten die gemaakt worden met diepvriesgroenten.

Je ontdooit diepvriesgroenten voor je ze kookt

Oeps! Tot voor kort deed ik dit ook altijd! In tegenstelling tot grote diepvriesproducten, zoals stukken vlees, hoeven diepvriesgroenten niet altijd te worden ontdooid voordat ze worden gekookt. Dit is niet alleen extra werk, maar door het ontdooien krijg je ook slappe groenten.

De meeste bevroren groenten kunnen rechtstreeks worden toegevoegd aan het recept en meteen worden gekookt. Er zijn uitzonderingen op de regel, waaronder bladgroenten zoals spinazie. In tegenstelling tot individueel ingevroren groenten zoals sperziebonen en erwten, wordt diepvriesspinazie verpakt in blokjes, die eerst ontdooit moeten worden.

Je bewaart ze te lang

Dat ingevroren groenten langer meegaan dan verse groenten, wil niet betekenen dat je ze maandenlang in de vriezer kunt bewaren. De reden is dat diepvriesgroenten nog uitdrogen in de vriezer.

Die ijskristalletjes die je vaak aantreft op diepvriesgroenten, worden gevormd door het vocht in de groenten dat naar buiten sijpelt terwijl ze in de vriezer liggen. En hoewel ijskristallen de groenten niet beschadigen en gemakkelijk kunnen worden afgespoeld, vertellen ze ons wel dat groenten in de vriezer constant vocht verliezen. En dus drogen ze uit. Na een tijd zijn de groenten dan niet lekker meer. Probeer ingevroren groenten daarom binnen een week of twee te gebruiken, voor optimale smaak.

Je beperkt jezelf tot het gebruikelijke assortiment

Diepvriesgroenten zijn allang niet meer de diepvriesgroenten die ze vroeger waren. Er is sinds de jaren ’20 (toen er voor het eerst diepvrieserwten werden geïntroduceerd) een hoop veranderd. Hoewel het invriezen van groenten niet heel ingewikkeld is, is er toch veel verbeterd aan het proces. Daarnaast is aanbod ontzettend uitgebreid. Het zou zonde zijn als je jezelf zou beperken tot sperziebonen, erwten en spinazie. Tegenwoordig kun je van alles vinden op de diepvriesafdeling, zoals pompoen, avocado, kruiden en paprika. Ik heb altijd een zak paprikastukjes in de diepvries, wat super makkelijk is als ik pastasaus maak!

Maak jij vaak gebruik van diepvriesgroenten?