Koffie uit een cafetiére zorgt voor een robuustere smaak en veel mensen zweren erbij. Maar een cafetiére schoonmaken, hoe doe je dat?

In een eeuwige zoektocht om thuis de best mogelijke kop koffie te kunnen drinken, hebben veel koffiedrinkers zich tot een cafetiére (of French press) gewend. Fans zweren dat de cafetiére de perfecte kop koffie maakt. Waarschijnlijk is dit zo omdat je bij het zetten geen papieren filter gebruikt zoals de meeste koffiemachines. Er blijft dan meer olie in de koffie achter, wat waarschijnlijk voor een robuustere smaak zorgt. Maar zo’n cafetiére schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe werkt een cafetiére?

Een cafetiére werkt op een eenvoudige manier en helemaal handmatig. Voor de cafetiére heb je speciale grof gemalen koffie nodig. De koffie schep je in de cafetiére. Hoeveelheid helemaal naar eigen smaak. Je kookt wat water en dat giet je erbij. Dit laat je een paar minuten trekken, zodat alle oliën en smaken in het water kunnen trekken. Vervolgens scheid je de koffiedik van het water, door het filter van de cafetiére voorzichtig naar beneden te duwen. De koffie is nu klaar om in je kopje te schenken! Maar je snapt natuurlijk dat, voor de lekkerste koffie, de cafetiére schoonmaken zeer belangrijk is.

Hoe vaak moet je een cafetiére schoonmaken?

Net zoals andere koffiezetapparaten regelmatig moeten worden schoongemaakt, geldt dat ook voor een cafetiére. Het koffiedik weggooien doe je na elk gebruik en het vat, de zeef en de zuiger moeten dagelijks worden afgewassen. Minstens wekelijks moet de cafetiére uitgebreider worden schoongemaakt om de opeenhoping van olieresten te verwijderen. Koffieoliën kunnen heel vies worden en de smaak van het volgende kopje bederven.

Zo maak je een cafetiére schoon

Het schoonmaken van een cafetiére is gemakkelijk en je hebt maar een paar benodigdheden nodig om ervoor te zorgen dat je volgende kopje koffie weer heerlijk zal smaken.De snelle dagelijkse reiniging met de hand

Het meeste koffiedik zal op de bodem van de cafetiére liggen. Gebruik een houten spatel om de koffiedik los te maken, zodat je het er makkelijk uit kunt gieten. Gebruik geen metalen keukengerei, dit kan krassen veroorzaken. Let op, spoel koffiedik nooit door de gootsteen.

Als je alle koffiedik hebt verwijderd, kan je het kleine beetje koffiedik wat misschien is achtergebleven, afspoelen met heet water. Doe dan een beetje ontvettende afwasmiddel in de cafetiére en vul hem voor de helft met heet water. Duw het filter een keer of drie naar beneden, zodat alle olie en koffieresten goed uit het filter komen.

Giet het zeepwater door de gootsteen en spoel alles goed af met warm water. Haal alle onderdelen los en laat het aan de lucht drogen op een afdruiprek.

Dagelijkse reiniging in de vaatwasser

Herhaal bovenstaande stappen voor het verwijderen van de koffiedik uit de cafetiére. Als de koffiedik verwijderd is en het filter is afgespoeld, haal dan de onderdelen van elkaar af en plaats elk onderdeel in de vaatwasser.

Plaats de glazen kan van de cafetiére op het bovenste rek van de vaatwasser. Als dat niet past, plaats het op een plek waar er geen krassen op gemaakt kunnen worden. Laat de vaatwasser zijn werk doen en gebruik de normale vaatwasmiddel die je gewend bent.Diepe wekelijkse reiniging van de cafetiére

Gooi het koffiedik weg en spoel het filter goed af met heet water om alle viezigheid te verwijderen. Schroef het filter los van de zuiger. Waarschijnlijk moet je het filter opnieuw afspoelen om nog meer achtergebleven koffiedik te verwijderen.

Maak één van deze mengsels in een gootsteen, grote kom of emmer:

  • Twee kopjes heet water, twee theelepels ontvettende afwasmiddel, twee theelepels citroensap en twee theelepels waterstofperoxide.
  • Een kopje witte natuurazijn en drie kopjes heet water.

Dompel de losse onderdelen van het filter volledig onder in een van de bovenstaande mengsels en laat ze minimaal vier uur of een hele nacht weken.

Doe een paar druppels ontvettende afwasmiddel in de kan van de cafetiére en vul dit voor de helft met heet water. Gebruik vervolgens een microvezeldoek om de binnenkant van de karaf grondig te poetsen.
Als je witte vlekken of dofheid aan de binnenkant van de kan ziet, vul de kan dan met drie delen heet water en een deel witte natuurazijn en laat dit een nacht staan.

Was het deksel van de cafetiére in een beetje zeepwater.

Zodra alle onderdelen de vereiste inweektijd of reiniging hebben gehad, spoel je ze allemaal goed af met heet water. Laat de onderdelen aan de lucht drogen in een afdruiprek.