Geld besparen door middel van mealplanning

Toen mijn man en ik nog vriendje en vriendinnetje waren en net samenwoonden, merkten we op dat we een hoop spullen in onze voorraadkast hadden staan die we nooit gebruikten. Sommige verpakkingen waren zelfs al over datum. Daarnaast gingen we bijna elke dag naar supermarkt om de ingrediënten te halen voor het eten van die avond. Zeer tijdrovend en een dure gewoonte als je het mij vraagt. Iedereen weet dat je makkelijk producten die je niet echt nodig hebt in je karretje gooit. En dat dan elke dag!

Tijd voor een verandering. We besloten elke week een mealplan te maken en maar één keer in de week boodschappen te doen. En wat bleek? Geld besparen ging op deze manier super makkelijk. We gaven minder geld uit en gooiden bijna nooit meer verpakkingen weg die over datum waren.We doen nu bijna 5 jaar aan mealplanning en we hebben nog nooit een week overgeslagen. En ook al lijkt het misschien veel werk, dat is het echt niet. Wel plan ik alleen de avondmaaltijden in en niet het ontbijt of de lunch. Dat betekent dus dat ik elke week maar 7 maaltijden hoef te verzinnen. Ik vind het leuk om te doen en het is voor iedereen helder wat er ’s avonds op het menu staat.

Maar hoe kun je nou geld besparen door van te voren je maaltijden te plannen? Afgezien van het feit dat je sowieso al minder koopt wanneer je maar één keer in de week door de supermarkt loopt, heb ik een aantal tips voor je.

Bewaar geliefde recepten

Wat enorm helpt bij het kiezen wat je elke week gaat eten, is het bewaren van de recepten die je hebt gemaakt en lekker vond. Je zal er versteld van staan hoe makkelijk je al het lekkers wat je hebt gegeten weer vergeet. Hierdoor zal je al snel een patroon terecht komen waarin je elke week hetzelfde eet en dat willen we niet!

Bekijk de aanbiedingen en gebruik ze op de juiste manier

Geld bespaar je flink door op de aanbiedingen te letten. Maar gebruik ze dan wel op de juiste manier. Het is prima om bepaalde groenten of producten te kopen die in de aanbieding zijn en daar je recepten op te baseren. Maar check ook even of het ergens anders niet nog goedkoper kan dan de aanbiedingsprijs, want dit komt best vaak voor. Let er ook op dat je producten die je normaal nooit zou kopen niet alleen maar koopt omdat ze in de aanbieding zijn. Op die manier kost het je alleen maar extra geld, als je ze normaal gesproken altijd zou laten liggen.

Reserveer tijd om nieuwe recepten te zoeken

Om je kookkunsten naar een hoger level te tillen, is het misschien handig om af en toe eens naar nieuwe en spannende recepten te zoeken. Bekijk receptenboeken, blader eens door magazines van supermarkten, bekijk foodblogs en laat je inspireren! En vergeet de lekkerste recepten uiteraard niet te bewaren!

Zorg voor een goedgevulde voorraadkast

Wanneer je wekelijks je maaltijden wilt plannen, raad ik je absoluut aan om ervoor te zorgen dat je voorraadkast goedgevuld blijft met producten die je een lange tijd kunt bewaren. Producten als bijvoorbeeld rijst, pasta, kruiden en bloem, zijn dingen die altijd nodig kunt hebben. Het scheelt een hoop tijd wanneer je deze producten altijd in huis hebt. En is er iets van in de aanbieding? Sla een voorraadje aan en bespaar weer geld!

Gratis mealplan printable voor jou

Ik vind het echt super leuk, om elke week onze maaltijden te plannen en hier boodschappen voor te doen. Je moet er een beetje tijd in investeren (al is dat vaak niet meer dan 10 minuten voor ons_, maar uiteindelijk scheelt het je ook weer tijd en natuurlijk geld. Wanneer je je maaltijden wilt gaan plannen, is het leuk om hier een leuke planner voor te gebruiken. Ik heb daarom voor jou een mealplanner gemaakt die je gratis kunt downloaden.

Ik wens je veel plezier met geld besparen en succes met het plannen van je maaltijden. Laat het me vooral weten wanneer je zelf nog tips hebt over dit onderwerp.

Share: