Ben je er klaar voor om weer gelukkig in je huis te zijn en de liefde voor je leefomgeving weer nieuw leven in te blazen?

Er is weinig wat ik erger vind dan mijn huis binnenkomen en me meteen gestrest en chagrijnig voelen. Je wilt gelukkig in je huis, maar alles wat je ziet, is een chaotische puinhoop. Geloof me maar, ik weet waar ik het over heb. Ik heb een peuter van twee jaar en minder tijd in de dag dan ik nodig heb om het huishouden bij te houden. Ons huis is niet heel groot, maar ook echt niet de kleinste en toch voelt het soms wel zo.

Als ik zo’n bui heb, dat ik echt even niet blij ben met mijn huis, dan denk ik wel eens aan verhuizen. Maar eigenlijk willen we dat allebei niet. We houden van het dorp waar we wonen, we hebben hele fijne buren en hebben alles in de buurt wat we nodig hebben.Maar de staat van je huis heeft echt effect op hoe je je voelt. Als het huishouden en de rommel uit de hand lopen, word ik sneller chagrijnig. Bovendien vind ik het dan heel moeilijk om gewoon te gaan zitten en te ontspannen.

Dus als je hier hetzelfde in staat als ik en je een gezellig huis wilt waar je van houdt, dan is het tijd om hier iets aan te doen. Begin bij vast te stellen wat het is dat je van je huis verwacht. Zelf heb ik behoefte aan rust en dat betekent niet te veel spullen (ik ben sinds begin dit jaar langzaam aan het minimaliseren) en éénheid qua inrichting en kleurgebruik.

Je huis hoeft niet perfect te zijn, maar wel een plek die je inspireert en waar je tot rust kunt komen. Ik wil dat niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin. Zij moeten zich ook prettig voelen in hun huis.Van je huis houden hoeft niet perse te betekenen dat er hele grote veranderingen moeten plaatsvinden. Het gaat juist om het waarderen van kleine dingen, door simpele aanpassingen te doen en daarmee meteen je hele houding en gemoedstoestand aan te pakken.

Dus, ben je er klaar voor om weer gelukkig in je huis te zijn en de liefde voor je leefomgeving weer nieuw leven in te blazen? Ik heb 5 tips voor jou om dit te bereiken.

1. Houd de ruimte opgeruimd en georganiseerd

Studies hebben aangetoond, dat een overzichtelijk en opgeruimd huis wonderen doet voor je gemoedstoestand. Het helpt bijvoorbeeld al om bij het opstaan direct je bed op te maken. Wat er dan ook gebeurt de rest van de dag, de slaapkamer is in ieder geval opgeruimd.

Ik kan je heel veel tips geven over hoe je je huis georganiseerd en netjes houdt. Ik heb hier de afgelopen tijd aardig wat over geschreven, misschien heb je wat aan de volgende tips:

Gelukkig in je huis met deze 3 simpele tips

2. Haal dingen weg waar je niet gelukkig van wordt

Als er iets is wat niet in je huis thuishoort, is het negativiteit. Dus waarom zou je dingen in je huis laten staan waar je niet blij van wordt? Om echt van je huis te houden, houdt dan alleen dingen in het zicht waar je echt een goed gevoel van krijgt of die je echt nodig hebt en nuttig zijn.

En ik heb het dus niet over Marie Kondo en haar ‘things that spark joy’. Ik heb het over die ontzettend lelijke vaas die je van tante Gerda hebt gekregen. Elke keer dat je het ziet, voel je dat schuldgevoel dat je het eigenlijk weg wilt doen, maar het niet over je hart kunt verkrijgen.

Serieus, doe het vandaag nog weg. Je hoeft je niet schuldig te voelen. Kijk desnoods of iemand anders er wel echt blij van wordt (maar wees daar dan wel 100% zeker van!) en geef het weg.

Als je het echt heel moeilijk vind om spullen weg te doen, kijk dan eens naar mijn uitleg over wat rommel precies is of mijn tips over welke dingen je in je huis je weg zou kunnen doen.3. Gebruik kleuren waar je gelukkig van word

Ik noemde al eerder de impact die de omgeving heeft op ons humeur. Kleuren hebben hier ook mee te maken. Volgens een artikel in Happinez Magazine, “Het effect van kleur op je emoties en lichaam”, kan kleur je gemoedstoestand beïnvloeden op emotioneel, fysiek en spiritueel gebied.

Op Pinterest heb ik een tijdje geleden een moodboard gemaakt van hoe ik zou willen dat onze woonkamer eruit gaat zien, daar zie je heel duidelijk wat mijn voorkeur is en waar ik gelukkig van word. Je woonkamer een complete make-over geven lijkt misschien een hele operatie, maar dat hoeft helemaal niet.

Ik wil bijvoorbeeld binnenkort met een spuitbus met koperverf aan de slag om zoveel mogelijk decoratie dezelfde koperkleur te geven. Daar creeer je al éénheid mee. Ook heb ik onlangs de kussens van onze bank vernieuwd en een nieuwe kussenhoes gegeven in een prachtige donkergroene kleur.

Wanneer je je omringt met kleuren waar je je goed bij voelt, heeft dat effect op hoe je je voelt wanneer je je huis binnenstapt en dan ga je als vanzelf van je huis houden.Voel jij je echt gelukkig in je huis? En hoe heb je dat bereikt?