Een hamer en schroevendraaier zijn vrij standaard, maar er is meer gereedschap wat erg nuttig kan zijn voor elke doe-het-zelver.

Een gereedschapskist is iets dat eigenlijk elke huiseigenaar in bezit zou moeten hebben. Veel projecten in en om het huis kun je makkelijk zelf uitvoeren, als je het juiste gereedschap in huis hebt. Een hamer, schroevendraaier en een meetlint zijn vrij standaard, maar er zijn nog veel meer tools die erg nuttig kunnen zijn wanneer je reparaties of kleine verbouwing gaat uitvoeren.

Essentieel gereedschap voor elke thuisklusser

Maar hoe weet je nou wat je echt nodig hebt? Hoe vaak gebruik je iets? Het ene gereedschap heeft meer doelen dan het andere en is het geld dus meer waard. En als je een beetje onderzoek doet, hoeft gereedschap niet heel veel te kosten. Daarnaast is het goed om in gedachten te houden, dat alles uitbesteden nog duurder kan zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van gereedschap die onmisbaar zijn voor elke doe-het-zelver.

Stanleymes

Een stanleymes is het goedkoopste stuk gereedschap wat je kunt bezitten en altijd handig om in huis te hebben. Je snijd door bijna alles heen met dit mesje en als hij bot is geworden, breek je er gewoon een stukje af. Let erop dat je het mes altijd intrekt, voor je hem ergens neerlegt.

Boormachine

Een boormachine is één van de beste investeringen voor de echte doe-het-zelver. Je kunt er gaten mee boren en sneller schroeven en bouten aandraaien dan met de hand. Een accuboormachine is hier het handigst voor.

Cirkelzaag

Een goede cirkelzaag is onmisbaar voor het zagen van verschillende soorten hout. Vermijd bij het kopen van een cirkelzaag de goedkoopste zagen, want die hebben vaak wat minder kracht.

Waterpas

Een waterpas wordt gebruikt om te bepalen wanneer iets loodrecht is. Als je van plan bent om veel te klussen, is een waterpas echt onmisbaar. Er zijn allerlei verschillende varianten te vinden.Leidingzoeker

Een leidingzoeker heb je echt nodig, wanneer je van plan bent te gaan boren in een ruimte met waterleidingen, zoals de badkamer. Met deze handige tool speur je de muur af naar leidingen, zodat je weet waar je niet moet boren.

Dopsleutelset

Een dopsleutelset met wat verlengstukken en verschillende maten doppen, maakt het snel vastdraaien van bouten en moeren een fluitje van een cent. Voor kleine klussen in en om het huis, is een dopsleutel van 20 tot 25 centimeter voldoende.

Combinatietang

De combinatietang is de meest veelzijdige stuk gereedschap wat je in je bezit kunt hebben en hoort in elk gereedschapskist thuis. Je kunt er draad mee knippen en je hebt er een betere grip mee op ronde dingen.

Veiligheidsbril

Denk er niet aan om zonder veiligheidsbril een gevaarlijk apparaat, zoals bijvoorbeeld een cirkelzaag te bedienen. Ook als je zelf een bril draagt! Er zijn speciale veiligheidsbrillen voor brildragers te koop.

Welk gereedschap mis jij nog in huis?