Giftige planten en bloemen kunnen ernstige schade toebrengen aan onszelf, kinderen en dieren. Deze wil je dus niet in je tuin!

Het aantal giftige planten wat in het wild langs de weg groeit, maar ook in tuinen, is onwaarschijnlijk. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt, brengen deze planten hun gezondheid onherroepelijk in gevaar. Vooral jonge kinderen stoppen over het algemeen zomaar van alles in hun mond. Maar ook oudere kinderen zien misschien iets wat ze denken te herkennen als eetbaar of dagen elkaar uit.Veel planten zijn minstens licht giftig, waardoor je er buikpijn van krijgt als je er teveel van eet. Deze zijn niet allemaal zomaar op te noemen, het zijn er te veel. Maar vanwege de veiligheid in de tuin en andere plekken, is het nuttig om een aantal bekendere planten en bloemen te benoemen, zodat je deze leert herkennen en niet in je tuin plant.

Interessante boeken over giftige planten

Wil je meer weten over bloemen en planten en welke giftig zijn? Deze boeken zijn erg leerzaam en interessant:

Giftige planten en bloemen voor mens en dier

Dodelijk giftige planten om te vermijden

Kleurrijke bessen zijn het toegankelijkst voor kleine kinderen en vormen dan ook het grootste gevaar. Maar terwijl narcissen bijvoorbeeld ook giftig zijn, is het alleen de bol die een gevaar vormt. Deze moet opgegraven worden en dus minder een gevaar voor kinderen. Wanneer je weet hoe je de meest giftige planten herkent, kun je ze tijdig uit je tuin verwijderen, of sowieso niet planten.

Let op: Deze lijst is niet compleet. Als een plant of bloem hier niet bij staat, betekent dat niet dat hij niet giftig kan zijn.

Vingerhoedskruid

Deze prachtige bloemen vind je ontzettend veel in de wijde natuur, maar worden ook veel gepland in tuinen. Je ziet ze bijvoorbeeld ook overal in de Efteling. Wat best gek is, want deze plant is extreem giftig en dodelijk. Een inname van zo’n 2 Γ  3 gram van de blaadjes kan al dodelijk zijn. Blijf hier dus ver vandaan en leer je kinderen hier vanaf te blijven.

Ohnee! Deze giftige planten staan gewoon in jouw tuin!
Taxus

Taxus is een haagplant, waarvan de zaden in de bessen extreem giftig zijn. Vogels kunnen ze zonder problemen eten, maar voor mensen en andere dieren kan het dodelijk zijn. Deze haagplant zie je overal, dus wees waakzaam. De bessen hebben iets weg van kleine olijven, maar dan zijn ze fel rood.

Ohnee! Deze giftige planten staan gewoon in jouw tuin!


Meiklokje of Lelietje-van-Dalen

Een hartstikke schattig en mooi bloemetje, maar werkelijk alles van het Meiklokje (of Lelietje-van-Dalen) is giftig. De bloem, de stengel, de bessen en de bladeren. Als je dit binnenkrijgt, zul je erge last van braken, buikpijn en diarree krijgen. In het ergste geval veroorzaakt het eten van deze bloem ernstige hartritmestoornissen, maar dat komt niet vaak voor. Als je dit bloemetje in een boeket in water hebt staan, is het water ook giftig, dus let op je huisdieren!

Ohnee! Deze giftige planten staan gewoon in jouw tuin!
Hortensia

De Hortensia is misschien wel de meest geziene plant in de Nederlandse tuinen. De kans dat je hem zelf hebt staan, is erg groot. Maar wist je ook dat hij bij de giftige planten hoort? In deze plant zit namelijk cyanide, een extreem gevaarlijk gif. Dit zorgt ervoor dat je gaat braken, diarree krijgt en je bloedsomloop wordt verstoord. In grote hoeveelheden is dit gif dodelijk.

Ohnee! Deze giftige planten staan gewoon in jouw tuin!
Rabarber

Ik kan me voorstellen dat je bij het lezen van rabarber even schrikt. Rabarber kun je toch gewoon eten? De stengels kun je inderdaad eten, maar de bladeren bevatten oxaalzuur. Dit stofje is giftig in grote hoeveelheden. Voor huisdieren is het eten van de bladeren dodelijk. Goed opletten geblazen!Oleander

Ook dit bloemetje zie je overal in tuinen groeien. Erg mooi, maar oh zo gevaarlijk. Wanneer een kind maar een klein stukje van een blaadje in slikt, kan dat al ernstige gevolgen hebben. Naast hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid kan het de hartslag vertragen, waardoor je in shock raakt. Soms loopt dit dodelijk af.

Wisteria of Blauwe Regen

Een prachtige plant die ik zelf in de tuin heb staan, zonder te weten dat hij bij de giftige planten hoort. Het sap van de Blauw Regen kan de ogen irriteren. Daarnaast groeien er in de Wisteria een soort bonen. Deze bonen zouden kinderen in hun mond kunnen stoppen, maar dit kan ernstige maag- of darmproblemen veroorzaken. Dit geldt ook voor huisdieren. Ik heb wel eens zo’n boon opengesneden om te kijken wat er inzit. Dat gaan we dus niet meer doen! Let ook op met Gouden Regen, want die is ook giftig!

Ik ben van een aantal van deze giftige planten wel een beetje geschrokken. Ze zijn zo normaal en je ziet ze overal, terwijl ze dan zo giftig zijn. Dat wordt goed opletten in de toekomst. Natuurlijk zijn er nog veel meer giftige planten en bloemen. Doe altijd eerst een beetje onderzoek en leer ze herkennen, voordat je bloemen in je tuin gaat planten.

Welke van deze giftige planten heb jij in je tuin? En wist je dat die giftig zijn?