Grondig je vaatwasser schoonmaken is relatief simpel en je kunt ondertussen ook nog andere schoonmaakklusjes in de keuken doen. Dit is hoe je het aanpakt.

Het klinkt misschien onlogisch, maar zelfs een vaatwasser moet af en toe schoongemaakt worden. Je zou denken dat een vaatwasser reinigen vanzelf zou moeten gaan, maar de waarheid is dat zelfs dit apparaat behoorlijk vies kan worden van binnen. Na verloop van tijd hopen zich namelijk stukjes voedsel, vuil en zeepresten op, wat niet alleen een onaangename geur kan achterlaten, maar het kan er ook voor zorgen dat de vaatwasser minder effectief werkt.

Niemand houdt ervan om borden, schalen en glazen uit een vaatwasser te halen die bedekt zijn met voedsel- of wasmiddelresten. Het goede nieuws? Grondig je vaatwasser reinigen is relatief simpel en je kunt ondertussen ook nog andere schoonmaakklusjes in de keuken doen. Dit is hoe je het aanpakt.

Grondig de vaatwasser reinigen en houden
Grondig de vaatwasser schoonmaken doe je zo

Hoe vaak moet je je vaatwasser reinigen?

Bij regelmatig gebruik is het aan te raden de vaatwasser wekelijks van binnen even schoon te vegen. Plan een grondigere reiniging ten minste een keer per maand. Als je een vage geur begint te ruiken of als je vaat niet meer zo schoon eruit komt, is het sowieso tijd om hem schoon te maken.

Wat heb je nodig?

  • Witte natuurazijn
  • Baking soda
  • Spons
  • Allesreiniger
  • RVS reiniger
  • Warm zeepsop

Stap 1: Afvoer van vaatwasser reinigen

De eerste stap is om alle voedselresten en andere viezigheid uit de afvoer te verwijderen. Trek het onderste rek van je vaatwasser eruit, verwijder het filter en controleer de afvoer op voedsel of vuil dat vastzit. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil en hoe lang het geleden is dat je de vaatwasser hebt schoongemaakt, is het misschien handig om een rubberen handschoen te dragen.

Stap 2: Filter en sproeier schoonmaken

Als het filter niet schoon is, gaat je vaat dat ook niet worden. Vul je gootsteen met een warm sopje en week het filter, om het daarna goed schoon te kunnen maken. De sproeiarm kan ook gevoelig zijn voor vuilophoping. Verwijder elke arm en schrob de kleine gaatjes aan de onderkant om eventuele verstoppingen te verwijderen en de waterstroom tijdens te verbeteren.

Stap 3: Reinig het bestekbakje

Terwijl het filter ligt te weken, kun je het bestekbakje schoonmaken. Je kunt dit met een tandenborstel doen, om in de kleine hoekjes en gaatjes te kunnen komen.

Stap 4: Laat de vaatwasser draaien op azijn

Om de vaatwasser verder grondig te reinigen, plaatst je een glas gevuld met witte natuurazijn in het bovenste rek. Witte natuurazijn is perfect voor het losmaken van vuil en het bestrijden van vieze geurtjes. Doe verder geen vaat en vaatwasmiddel in de vaatwasser en laat hem op een normaal programma draaien, met alleen het kopje azijn.

Stap 5: Buitenkant schoonmaken

Terwijl de vaatwasser draait, kun je de buitenkant van je vaatwasser reinigen. Gebruik een allesreiniger en een microvezeldoek om vegen en vuil van de deur, de handgreep en de knoppen te verwijderen.

Stap 6: Draaien op baking soda

Zodra de vaatwasser klaar is met draaien, haal je het glas uit het bovenste rek. Neem nu een kopje baking soda en strooi dit gelijkmatig over het onderste rek van de vaatwasser. Laat de vaatwasser nog een keer draaien, dit keer op de heetste stand. Ook dit keer weer geen vaat en geen vaatwasmiddel gebruiken. De baking soda neutraliseert niet alleen de geur van azijn, maar helpt ook om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.