Zijn die planners om in een maand tijd je hele huis schoon te maken helemaal niets voor jou? Wees gerust! De lenteschoonmaak kan in een dag klaar zijn!

Hangt de lente in de lucht, of willen we dat alleen maar heel graag? Ik weet natuurlijk niet hoe jij erover denkt, maar ik heb er wel genoeg van om opgesloten te zitten in huis. Ik heb zin om de deuren en ramen open te gooien voor wat frisse lucht en zon in huis. Het geeft me het gevoel van het nieuw en fris begin. Tijd voor een lenteschoonmaak!

Zijn al die planners om in een maand tijd je hele huis schoon te maken nu helemaal niets voor jou, dan stel ik je gerust. De lenteschoonmaak kan in een dag klaar zijn! Wanneer je even een dagje de schouders eronder zet en door pakt, heb je aan het einde van de dag een heerlijk schoon en fris huis.

Verzamel alles wat rondslingert

Je begint met elke kamers in huis te doorlopen. In elke kamer verzamel je alles wat rondslingert en dat leg je op bijvoorbeeld een bed. Zorg ervoor dat je alles wat bij elkaar hoort bij elkaar legt en ook echt gescheiden houdt. Stofzuig elke kamer. Verzamel alle kleding wat gewassen moet worden en zorg dat je de hele dag door ladingen met was draait. Zo vang je deze lenteschoonmaak twee vliegen in één klap!

Keuken

Maak je koelkast helemaal leeg en gooi alles weg wat over de houdbaarheidsdatum is, niet meer lekker is en niet meer gegeten wordt. Maak vervolgens een mengsel van 1 deel zuiveringszout (baking soda) en 1 deel water en schrob hiermee met een microvezeldoekje de binnenkant van de koelkast schoon. Daarna zet je alles georganiseerd terug. Ging dit lekker snel, probeer dit dan met alle keukenkastjes te doen. Ruim de rommel op die je aan het begin van de dag hebt verzameld en maak het aanrecht schoon met een mix van natuurazijn en water. Als je een vaatwasser hebt, maak hem dan schoon op deze manier, zodat je ondertussen verder kunt.

Slaapkamer

Begin met het afhalen en wassen van al het beddengoed. Gooi de ramen lekker op voor wat frisse lucht. Was ook eventuele gordijnen en hang ze in vochtige staat terug. Dan zijn de kreukels er zo uit. Alle rommel wat rondslingerde heb je al op het bed verzameld, dus dit kun je gaan opruimen. Dit kan je overigens in elke kamer doen. Haal nachtkastjes leeg, maak schoon en zet de belangrijkste spullen terug. Daarna kun je gaan vegen, stofzuigen en dweilen.

Badkamer

Gebruik hetzelfde mengsel van natuurazijn en water om de badkamer schoon te maken. Giet wat van het mengsel in het toilet en laat het intrekken. Gooi handdoeken en badmatten in de was. Haal alle kastjes leeg en gooi weg wat weg kan, zoals oude make-up of verzorgingsproducten. Lever oude medicijnen later in bij de apotheek. Gebruik een toiletborstel om de binnenkant van het toilet schoon te maken. Gebruik daarna een aparte doek voor de buitenkant van het toilet en weer een andere doek voor de gootsteen, handgrepen, knoppen en muren. Vervolgens stofzuig je de vloer en leg je de badmatten terug.

Woonkamer en andere kamers

Stof alles af en werk altijd van boven naar beneden. Haal alle kussens van de bank en zorg dat je de hele bank stofzuigt. Als de bekleding in de wasmachine kan, doe dit. Stofzuig de vloeren op het laatst. Besteed niet meer dan 30 minuten aan elke kamer. We willen dit binnen een dag klaar hebben! Vergeet niet de verzameling rotzooi op te ruimen en wees niet bang om dingen weg te gooien.

Wauw, goed gedaan! Je hebt de lenteschoonmaak in 1 dag gedaan! Als je meer wilt doen of grondiger wilt zijn, bewaar dit dan voor morgen. Door veel in 1 dag te doen, zie je ook echt vooruitgang en dat motiveert! En denk je dat je dit niet allemaal in 1 dag redt? Dan doe je het gewoon in 2 dagen.