Is je ooit die smurrie opgevallen rondom de naalden van de haarborstel, op het kussentje? Haarborstel schoonmaken is erg belangrijk en beter voor je haar.

Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat iedereen weet dat je je huis, kleding, auto, haar en zelfs make-upkwasten schoon moet maken. Maar dat je haarborstel schoonmaken ook belangrijk is, dat weten niet veel mensen. De meeste mensen trekken af en toe wat haren eruit en daar blijft het dan bij.

Maar heb je ooit wel eens goed naar je haarborstel gekeken? Is je ooit die smurrie opgevallen rondom de naalden van de borstel, op het kussentje? Op je haarborstel blijven dingen als shampoo, gel, olie en huidschilfers achter en dat is een broeinest van bacteriën. En dat borstel je vervolgens weer je haar in.Door je haarborstel regelmatig schoon te maken, zal hij nog jaren meegaan. Je haarborstel schoonmaken kost helemaal niet veel tijd of moeite en je haar zal er gezonder en schoner door blijven.

Je haarborstel schoonmaken en waarom dat nodig is
Pin voor later!

Stap voor stap je haarborstel schoonmaken

Let op: deze methode werkt niet met borstels met varkenshaar, borstels van hout of borstels van zacht rubber.

Verwijder het haar

Voor een normale platte borstel kun je verschillende dingen gebruiken om het haar verwijderen makkelijker te maken. Gebruik bijvoorbeeld een satéprikker, een vork of een chopstick. Je gebruikt dit als hulpstuk om onder het haar door te schuiven en op deze manier zoveel mogelijk haar in één keer op te lichten. Vervolgens trek je het er zelf met je hand verder uit en kun je het weggooien.

Heb je een ronde borstel, duw het haar dan op dezelfde manier omhoog, maar knip het dan door met een schaar. Je kunt het haar dan makkelijk van de ronde borstel aftrekken.

Wat heb je nodig om je haarborstel schoon te maken
  • Een kom, groot genoeg voor je haarborstel
  • Shampoo
  • Baking soda (zuiveringszout)
  • Een oude tandenborstel
  • Water
  • Handdoek


Kammen en haarborstels schoonmaken

Vul de kom voor de helft met warm water en doe daar ongeveer een theelepel shampoo en een theelepel baking soda in. Roer dit even goed door. Dip de tandenborstel in het mengsel en schrob het kussen van de borstel, tussen de naalden door. Als je alles schoongemaakt hebt, spoel de haarborstel dan even af onder stromend water. Na het schoonmaken, leg je ze te drogen op een handdoek met de naalden naar beneden.

Hoe vaak moet je dit doen?

Om te beginnen is het aan te raden om na elk gebruik de losse haren eruit te halen. Zo houdt je je haarborstel al frisser. Een diepe reiniging zoals hierboven beschreven, zou eigenlijk elke maand moeten. Maar als je dat te veel vindt, probeer het dan in ieder geval elke drie maanden te doen.

En nu eerlijk zijn… hoe vaak reinig jij je haarborstel?