Heb je je wel eens afgevraagd hoe je zelf hazelnoten kunt roosteren en pellen? Het is niet zo moeilijk, maar hoe doe je het? En is het wel echt nodig?

Hazelnoten zijn heerlijk en je kunt ze zo eten! Maar wil je ermee bakken, zul je ze moeten ontvellen. Heb je je wel eens afgevraagd hoe je zelf hazelnoten kunt roosteren en ontvellen? Op deze manier kan hazelnoten ontvellen niet mislukken!

Afgelopen weekend waren wij op visite bij mijn schoonouders, toen ik mijn schoonvader ineens hoorde zeggen dat hij emmers vol met hazelnoten weg had gegooid, omdat hun tuin bezaaid lag ermee. Ik wist niet eens dat ze een boom met hazelnoten hadden!Hardop vroegen we ons af of mijn schoonvader wel doorhad hoe duur hazelnoten zijn en we zijn ze dan ook meteen gaan rapen! Onze kleine meid vond het fantastisch! Een hele mand vol hebben we verzameld. Nu is het natuurlijk de vraag wat we ermee gaan doen. (Misschien deze hazelnootkoekjes?) En hoe je hazelnoten moeten ontvellen!

Waarom zou je hazelnoten ontvellen?

Om van hazelnoten te kunnen genieten, is het geen vereiste om ze te ontvellen. Het velletje smaakt alleen wel lichtbitter, daarom kan het prettiger zijn om het eraf te halen. Ook als je er iets specials mee wilt doen, zoals bakken in een muffins of taart, is hazelnoten ontvellen en roosteren wel echt belangrijk. Je kan er met een blender zelfs hazelnootmeel van maken, maar dan zijn velletjes niet zo lekker.

Hazelnoten roosteren en ontvellen kan op deze manier niet mislukken

Zo ontvel je hazelnoten

Er zijn twee manieren om hazelnoten te ontvellen, waarvan één methode een beetje rommelig is en niet altijd werkt. Dit is de theedoekmethode. Je roostert de hazelnoten 10 minuten op 190°C en wikkel ze dan in een schone theedoek terwijl ze nog warm zijn en laat dat 10 minuten liggen.

Wanneer je dan de hazelnoten wrijft in de theedoek, zouden de velletjes vanzelf los moeten komen. Het nadeel is, dat je dan met een enorm vieze theedoek zit en niet alle velletjes goed los komen. Er zitten altijd een paar eigenwijze noten tussen.Wat beter werkt bij het hazelnoten ontvellen, is om de hazelnoten te blancheren. Breng een ruime pan met ongeveer 250 milliliter water aan de kook en voeg hier 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout) aan toe. Je zal zien dat het water even flink gaat borrelen. Dit is oké! Doe vervolgens ongeveer 100 gram hazelnoten in de pan met water en baking soda en laat dit ongeveer 5 minuten staan. Zet ondertussen een kom met super koud (ijs)water klaar.

Na een minuut of 3 kun je even 1 nootje testen, door hem uit het water te halen, in het ijswater te doen en met je vingers het velletje eraf te halen. Lukt dit prima, dan kun je alle hazelnoten ontvellen. Anders nog even doorkoken. Rooster de ontvelde nootjes vervolgens nog 8 tot 10 minuutjes in de oven, op 190°C.

Het lijkt misschien veel werk, maar uiteindelijk valt het best wel mee. En het is het waard, want de nootjes worden er echt heel lekker van!

Hazelnoten ontvellen en roosteren. hoe doe jij dat?