Zo kies je het juiste vloerkleed voor de woonkamer

ZO kies je het juiste vloerkleed voor de woonkamer

Tapijt leggen in de hele woonkamer is lang niet zo populair als vroeger. Tegenwoordig vind je vooral houten vloeren met een enkele of meerdere vloerkleden. Een vloerkleed voor de woonkamer kan er geweldig uitzien en zijn vaak praktischer dan overal tapijt. Maar wil je het juiste vloerkleed voor de woonkamer kiezen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Om een woonkamer één geheel te laten worden, kan een mooi vloerkleed de oplossing zijn. Maar vloerkleden kunnen behoorlijk duur zijn en daarnaast kan het een groot effect hebben op de manier waarop een kamer eruitziet en aanvoelt. Je wilt niet de verkeerde keus maken. Maar waar moet je dan op letten bij het kiezen van het juiste vloerkleed voor de woonkamer?

Afmeting

De grootste fout die je kunt maken bij het kopen van een vloerkleed voor de woonkamer, is om een vloerkleed te gebruiken die te klein is, ook wel postzegelformaat genoemd. Er zijn een aantal standaard afmetingen, maar als deze niet bij je woning en inrichting passen, kun je een vloerkleed meestal op maat laten maken. Afhankelijk van wat voor soort tapijt het is, is het niet per se zo veel duurder om op maat te gaan. Wat je ook besluit te doen, houdt er altijd rekening mee dat er naast je vloerkleed ongeveer 10 tot 20 cm kale vloer moet zijn.

Kleuren en patronen

Denk bij het kiezen van een vloerkleed voor de woonkamer goed na over de kleur en het patroon. Het kiezen van een vloerkleed met patroon kan een leuke manier zijn om een blikvanger toe te voegen aan een kamer met neutrale kleuren en meubels. Aan de andere kant kan een vloerkleed in een neutrale kleur een goede manier zijn om een wat drukkere kamer wat rust te geven. Houd er ook rekening mee dat een tapijt met een patroon beter in staat is om vuil en vlekken te verbergen. Handig dus als je kinderen of kleinkinderen hebt! Op een neutraal tapijt zal je eerder vlekken gaan zien.

Als je een kleurrijk interieur hebt en toch een net zo kleurrijk vloerkleed wilt, probeer dan iets te vinden dat alle kleuren samenbrengt. het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet met elkaar vloeken, andere krijg je namelijk een rommelig ogende ruimte. Onthoud dat de vloer een enorme impact heeft op de hele uitstraling van de kamer. Kies dus iets waar je elke dag tegenaan kunt kijken en die je niet snel zat zult worden.

Textuur

Bedenk voordat je een vloerkleed kiest, hoe je wilt dat het aanvoelt. Wollen vloerkleden kunnen warmte en zachtheid toevoegen, terwijl een natuurlijk materiaal, zoals bijvoorbeeld jute, een beetje ruw aanvoelt. Houd hier rekening mee bij het winkelen.

Meerdere vloerkleden

Om wat meer speelsheid aan je woonkamer toe te voegen, kun je meerdere vloerkleden op half over elkaar heen leggen. Het kan een beetje meer kleur en patroon aan je interieur toevoegen. In de koudere maanden kunnen meerdere lagen vloerkleden gezelligheid en warmte toevoegen.


Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als #AD, Interieur

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.