Het is een misvatting dat high tea en afternoon tea hetzelfde zijn. Wat is nou het verschil tussen deze twee Britse tradities?

Wanneer je in Engeland woont of op vakantie bent, kun je niet om de termen High Tea en Afternoon Tea heen. Ik hou er persoonlijk enorm van! In Nederland merk ik dat het verschil niet bij iedereen even duidelijk is en zie ik de termen vaak door elkaar gehaald worden. Dus wat is nou precies het verschil tussen High Tea en Afternoon Tea?

Het is een misvatting om te geloven dat er geen verschil zit in deze twee Britse tradities. Het verschil, ook al is deze subtiel, zit hem o.a. in de oorsprong.

Wat is een High Tea?

Vroeger werd een high tea vooral genuttigd door de zeer rijke kant van het Britse volk. Ze dronken thee en aten allerlei kleine hartige gerechten, zoals aardappeltjes, vleesgerechten, salades en pasteitjes. Ze zaten hierbij op chique stoelen met een hoge rugleuning, vandaar de naam ‘high’ tea.

In de 18e eeuw, toen de Industriële revolutie hoogtij vierde, werd dit overgenomen door de hardwerkende arbeiders in Engeland. Na een dag hard werken hadden zij rond de klok van zes uur een pauze nodig met eten en thee. En zo werd een high tea iets van zowel hoge als lage klasse.

Tegenwoordig is de high tea natuurlijk iets voor iedereen, maar toch heeft het nog altijd die luxe uitstraling van vroeger.Wat is een Afternoon Tea?

De afternoon tea is een zeer populair en oud Engels gebruik, dat al sinds 1840 bestaat en nog steeds een veel gebruikte traditie is. De functie van de afternoon tea is eigenlijk vooral om de tijd tussen de lunch en het avondeten te overbruggen.

De afternoon tea is een kleine maaltijd bestaande uit kleine zoete broodjes, scones met clotted cream en jam of marmelade, taartjes, zelfgebakken appelcake of heerlijke bananenbrood. Hier wordt vaak zwarte thee (meestal Earl Grey) of kruidentheeën zoals kamille- of muntthee bij gedronken.

Hoe doen we het in Nederland?

In Nederland kennen we eigenlijk vooral alleen de high tea. Maar meestal wordt dit gecombineerd met de gebruiken van een afternoon tea. Wanneer je in Nederland een high tea boekt, zul je zien dat je niet alleen hartige gerechtjes krijgt, maar ook zoete. Iets wat eigenlijk niet hoort. Het verschil tussen high tea en afternoon tea zit hem dus vooral in wat je serveert, maar ook in het tijdstip.

Heb jij wel eens een echte high tea gedaan?