Een op en top Brits onderdeel van het ontbijt is natuurlijk marmelade en jam. Maar wat is nou het verschil tussen jam, marmelade en jelly? Ik zocht het uit.

Tijdens onze vakantie in Engeland vorige week, hebben we ons natuurlijk flink tegoed gedaan aan de heerlijkste traditionele Britse gerechten en lekkernijen. Iets wat echt op en top Brits is, is natuurlijk marmelade en jam. Vooral op een heerlijke vers gebakken scone!

Het verschil tussen jam, marmelade en jelly

Een ontbijtje zonder marmelade op je toast is bijna een zonde in Engeland. Zelf ben ik niet zo’n fan van marmelade, maar ik hou wel van jam. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen jam, marmelade en jelly? Ik zocht het uit!

Wat is het verschil tussen jam, marmelade en jelly?
Jam

Jam wordt altijd gemaakt van gesneden of hele stukken fruit. Dit wordt samen met een flinke lading suiker gekookt tot pulp, waardoor je een dik fruitig smeersel krijgt. Jam smeren we op onze boterham of toast, maar kan je ook in taarten gebruiken. Wanneer jam op de juiste manier gemaakt is, kun je het in een steriele pot tot een jaar bewaren. Dit komt door de hoeveelheid suiker, die bijdraagt aan de houdbaarheid. Zelf jam maken is natuurlijk ook een optie en heel makkelijk!Marmelade

Marmelade lijkt wel een beetje op jam. Echter wordt marmelade officieel alleen gemaakt van bittere Sevilla-sinaasappels uit Spanje of Portugal. De naam marmelade komt van de Portugese kweepeerpasta Marmelos, wat qua structuur vergelijkbaar is met een sinaasappelbeleg. Marmelade wordt het meest gegeten op toast, maar bijvoorbeeld ook in gerechten met eend.

Jelly

Jelly wordt, in tegenstelling tot jam, alleen gemaakt van suiker en het sap van fruit. Jelly wordt op dezelfde manier gebruikt als jam, op boterham en toast, alleen is het niet te gebruiken in taarten of andere baksels. Het smelt namelijk erg snel. Het maken van jelly is ook wat lastiger. Het fruit wordt gekookt en dit wordt een nacht lang gezeefd in een doek. Vervolgens wordt het sap gekookt met suiker, waardoor er een soort helder en glanzend gelei ontstaat.

Let op: Wat ze in Engeland jam noemen, noemen ze in Amerika juist jelly. De Britse jelly is in Amerika beter bekend als jello. Een beetje verwarrend!

Kende jij het verschil tussen jam, marmelade en jelly? Wat vind jij lekkerder?