Door meer te weten te komen over vlinders, de planten die ze aantrekken en hun overlevingsbehoeften, kunt je meer vlinders in je tuin krijgen.

Vlinders in je tuin krijgen, is niet moeilijker dan het planten van bloemen die vlinders aantrekt. Plant genoeg van hun favorieten, dan zullen ze vaak langskomen. Toch lukt het je misschien niet om ze ook in je tuin te houden. Er lijken wel wat vlinders voorbij te vliegen, maar je tuin lijkt nog steeds meer een tussenstop dan een bestemming. Maar vlinders hebben meer nodig dan alleen nectar. Ook water en beschutting zijn belangrijk. Door meer te weten te komen over vlinders, de planten die ze aantrekken en hun overlevingsbehoeften, kunt je de aantrekkingskracht van je tuin voor vlinders aanzienlijk vergroten.

Zo krijg je meer vlinders in je tuin


Plant bloemen die vlinders aantrekken

Bloemen die je meestal in vlindertuinen zult zien, zijn felgekleurde planten met ondiepe bloemetjes die gemakkelijk toegankelijk zijn voor vlinders. Populaire vlinderplanten zijn onder meer Kroontjeskruid, Zonnehoed, Hyssop, Asters en Prachtschaarde. Voeg voor wat verschillen in structuur bijvoorbeeld wat Sneeuwbal, Itea of Vlierbes toe. Deze planten gedijen allemaal in de volle zon, wat vlinders nodig hebben om hun stofwisseling op peil te houden. Gebruik een mix van eenjarige planten en vaste planten voor langere bloeitijden. Gebruik een combinatie van bloembakken, terrascontainers en hangende manden om hoogteverschillen te creëren en meer vlinders in je tuin te krijgen.

Een korte rij bloeiende perkplanten ziet er misschien aantrekkelijk uit voor ons, maar dit is voor vlinders niet genoeg. Door bloemen te planten die op verschillende hoogtes groeien, krijg je niet alleen een professioneel ogende border, maar ook een grotere verscheidenheid aan vlinders in je tuin.

Vergeet de rupsen ook niet

Als je genoeg nectarrijke bloemen en planten in je tuin hebtstaan, zul je meer vlinders in je tuin krijgen. Maar om de vlinders in je tuin te houden, moet je ook bereid zijn hun kroost te voeden. Dat betekent dat je het moet accepteren dat er wat vernietiging in je tuin gaat plaatsvinden, omdat rupsen zichzelf zullen gaan voeden.

Veel vlinders zijn erg veeleisend over op welke plant ze hun eitjes zullen gaan leggen. Als je in je bloementuin aantrekkelijke broedplaatsen vermengt met nectarrijke planten en bloemen, kun je de ene vlindergeneratie na de andere huizen. Maak je geen zorgen over de schade aan je planten. In tegenstelling tot sommige rupsen die erg vraatzuchtig zijn, veroorzaken vlinderrupsen bijna nooit afgestorven of kapotte planten.

Zorg voor schuilplaatsen

Vlinders hebben beschutting nodig tegen wind en regen. De meeste insectenhotels hebben ook ruimte voor vlinders. Dit zijn de hoge, smalle sleuven die je erin ziet. Maar een chique hotel is niet perse nodig. Plaats bijvoorbeeld een eenvoudige stapel houtblokken in een hoek van de tuin. Vlinders zullen deze natuurlijke schuilplaats gebruiken om te slapen of om te overwinteren. Naast de ruimtes tussen boomstammen, kunnen kleine vlinders in je tuin tussen openingen in de schors kruipen.

Bied ook alternatief voedsel aan

Ondanks dat je je best hebt gedaan om het grootste gedeelte van het jaar genoeg bloemen in je tuin te hebben, zullen er onvermijdelijk momenten zijn dat ze schaars zijn. Je kunt gedurende deze tijd vlinders in je tuin blijven krijgen door ander soort voedsel aan te bieden. Sommige vlinders houden bijvoorbeeld van overrijp fruit. Je kunt ze dan dus aantrekken met overrijpe perziken, peren en bananen. Vervang het fruit regelmatig om wespen en mieren te ontmoedigen het lopend buffet over te nemen.

Zorg voor genoeg water

Vlinders zoeken ook vaak ondiepe plasjes in de tuin. Een ondiepe schaal gevuld met wat kiezelstenen, zand en water kan op warme dagen als een waardevol drinkstation dienen.

Vermijd schadelijke stoffen die vlinders schaden

Als het gaat om ongediertebestrijding, moet je met een vlindertuin extra voorzichtig zijn. De meeste pesticiden zullen vlinders schaden of doden, maar ook andere nuttige beestjes zoals bijen en sluipwespen. Zelfs organische ongediertebestrijders, kunnen vlinders doden of hun voedings- en paargewoonten verstoren. Dit betekent echter niet dat je je bloemen aan de bladluizen hoeft over te leveren. Gebruik pesticiden alleen om plaatselijk insectenuitbraken te behandelen, niet als een preventieve behandeling.