Wanneer je huis chaotisch en Inefficiënt aanvoelt, betekent dit niet dat jij lui of ongemotiveerd bent. Een regelmatige ‘honkcheck’ kan je helpen.

Het huishouden kan chaotisch aanvoelen in een gezin met kinderen. Daarom ben ik een groot fan van minimaliseren en slimme opruimtechnieken met kinderen. De ‘Honkcheck’ is ook weer een slimme methode om toe te passen als je niet meer weet waar je moet beginnen wanneer het huishouden uit de hand dreigt te lopen.

Ik liep een tijdje geleden naar zolder en terwijl ik dat deed passeerde ik verschillende kamers en plekken in huis. De gang, de trap, weer een gang, de slaapkamers, de badkamer en de zolder zelf. En ik raakte geïrriteerd.

Misschien ken je dat gevoel van ‘Ik doe mijn ogen wel dicht terwijl ik loop, want ik trek het niet om dit aan te zien.’ Het is dan niet dat het overal zo rommelig is, want dat valt wel mee. Het zijn al die kleine dingen die je ooit zei te gaan doen, nooit deed en zich nu alleen maar opstapelen.


Het voelde allemaal nogal… chaotisch. En wanneer dingen chaotisch zijn, wordt je daar gestrest van. Zeker wanneer je een Type A persoonlijkheid bent, zoals ik. Elke probleem moet opgelost worden en elk proces of systeem moet moet zo efficiënt mogelijk zijn.

En dat geeft stress, want we verwachten dat het leven makkelijk is en dat is het niet altijd en dus krijgen we hoofdpijn en een zenuwtik.

Nog voordat ik op zolder was aangekomen, wist ik dat ik iets moest gaan verzinnen om al die verschillende kleine stressfactoren in huis te elimineren. Ik bedacht de Honkcheck!

Wat is de Honkcheck?

Een honkcheck is een regelmatige en doelgerichte wandeling die door je hele huis en alle kamers maakt, om de volgende stressfactoren te bepalen:

  • Gevarenzones voor rommel
  • Dingen die gerepareerd of vervangen moeten worden
  • Spullen die weggedaan kunnen worden (check hier mijn checklist)
  • Wat mis je? (Opslagruimte, gereedschap, bakken of manden, enz.)
  • Projecten die afgemaakt moeten worden
De 'honkcheck' gaat je leven veranderen! En dit is waarom!

Hoe doe je een honkcheck?

Je bekijkt alle ruimtes in huis met een kritisch oog en bepaalt waar de knelpunten zitten en wat de redenen voor jou zijn om minder van die ruimte te genieten.

En we hebben het niet over dingen als ‘de tuin opnieuw aanleggen’ (yes, please!) of ‘een nieuwe keuken’. Uiteraard zijn die dingen belangrijk, maar we hebben het nu over de kleine dingen, de dingen die snel op te lossen zijn. De kleinste en simpelste veranderingen kunnen al een groot verschil maken.

Je pakt een notitieblok en wandelt door elke kamer van het hele huis. Ook de tuin. Werk van beneden naar boven. Het is belangrijk dat je het hele huis in één keer doorloopt, zodat je in één keer alles duidelijk hebt. We willen niets uitstellen.


Wanneer je dit doet, probeer dan niet op papier je hele huis te verbouwen of opnieuw in te richten, het gaat om de kleine aanpassingen die jouw huishouden efficiënter maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kleine dingen die niet (meer) werken: Lichten, peertjes, lades, dingen die piepen of kraken, speelgoed, enz.
  • Dingen die gekocht moeten worden: Mandjes, bakjes, haakjes voor aan de muur, vlekkenverwijderaar, enz.
  • Spullen die beter tot zijn recht komen op een andere plek: Speelgoed, de wasmand op een andere plek, een betere plek vinden voor ongebruikte opbergmanden, schilderijen verhangen, enz.
  • Dingen die weggegooid of gedoneerd kunnen worden: Oud speelgoed, kleding dat niet meer past, keukenapparaten, enz.
  • Projecten die afgemaakt moeten worden: Gaatjes in de muur die afgedicht moeten worden, dat rekje of plankje eindelijk eens ophangen, fotoalbum afmaken, enz.

Je hoeft er geen uren aan te besteden, gewoon even kritisch kijken waar de knelpunten zitten.

Wanneer je huis chaotisch aanvoelt, betekent dit niet dat jij lui of ongemotiveerd bent. Je mist gewoon een systeem of je systeem werkt niet meer. Maak de systemen in je huis efficiënter en logischer en alles zal vanzelf soepeler gaan.