Ben je er klaar voor om iets te veranderen dit jaar? Wil jij ook je huis opruimen en je ontdoen van alle ongewenste rommel? Doe dan mee met de Opgeruimd in 21 Dagen Challenge!

Ben je er klaar voor om iets te veranderen dit jaar? Wil jij ook je huis opruimen en je ontdoen van alle ongewenste rommel? Doe dan mee met de Opgeruimd in 21 Dagen Challenge! Deze Rommel Detox gaat je helpen om je opruim- en organisatie skills op gang te brengen. Deze maand zetten we de toon voor een opgeruimd huis, het hele jaar door, in een kwartiertje per dag. Kan dat? Ik weet zeker dat dat kan!

Kleine rommeltjes waar ik geen plek voor kan vinden, zijn al jaren een ergernis van me. Bij mij slingert er overal wel iets rond. Ik probeer het altijd op te lossen met bakjes en mandjes, maar vervolgens heb ik overal bakjes en mandjes met rommeltjes staan en dat oogt ook niet echt opgeruimd.

Dit jaar wil ik me richten op het beter organiseren en structureren van mijn huis. Ik wil me minder ergeren aan spullen die rondslingeren en genieten van een rustig, opgeruimd huis met ruimte om te ademen. Ik besloot daarom dat mijn hele huis een grondige detox nodig heeft.

Je huis opruimen in 21 dagen!

Je huis opruimen heeft tijd nodig

Een rommelig en vol huis is iets dat niet zomaar gebeurt. Zoiets groeit. Toen wij in 2014 in ons huis kwamen wonen, was het ook niet meteen vol. Juist helemaal niet. Maar we kregen een huisdier, een kind en we verzamelden in de loop der jaren allerlei spullen waarvan we geen afstand durfden te doen, want ‘stel je voor dat we het ooit nog nodig zouden hebben’. Tot je je op een dag realiseert dat het allemaal teveel is en je niet meer weet waar je moet beginnen met opruimen. Maar laat eens de gedachte los dat het allemaal in één keer moet gebeuren! je huis opruimen heeft namelijk tijd nodig.

Je huis opruimen en vrij maken van rommel en spullen, heeft alles te maken met oude gewoontes. Wanneer je deze gewoontes verandert en eigen maakt, voorkom je dat de chaos zijn weg weer terugvindt. Helaas kost het veel werk en tijd om die gewoontes te veranderen. Maar met het juiste plan, zetten we onze slechte gewoontes aan de kant en leren we gestructureerder te worden en afstand te doen van de rommel waar we ons aan ergeren. Een uitdaging van 3 weken is een geweldige kickstart!

Wat is de Opgeruimd in 21 Dagen Challenge?

Deze challenge duurt 21 dagen. Dat is nog geen maand! Ik zou het fantastisch vinden als je met me meedoet! Of je nou in een grote chaos leeft of gewoon even je huis een opfrisbeurt wilt geven, deze challenge is wat je nodig hebt! We pakken 3 weken lang elke dag één ruimte of project aan, waar we een kwartiertje aan werken. En we zetten een timer van 15 minuten per dag, want langer dan een kwartier is niet nodig!

Je krijgt van mij een handige checklist om er elke dag bij te pakken. Niet ieder huis is hetzelfde, dus je kan weglaten wat niet op jou van toepassing is of het vervangen met iets anders wat je aan wilt pakken. En is de challenge voorbij? Dan kan je hem eventueel volgende maand gewoon weer opnieuw gebruiken en op die manier je huis georganiseerd houden.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Het enige wat je nodig hebt, zijn voldoende vuilniszakken voor afval of recycling en wat bakken of dozen voor items die je weg wilt geven aan bijvoorbeeld vrienden, familie of je lokale kringloopwinkel. Let bij vrienden en familie er wel op dat je anderen niet opzadeld met jouw rommel. Geef altijd aan dat ze echt mogen weigeren wat je aanbiedt, want voor sommige mensen kan dat moeilijk zijn.

Tijd om te beginnen en te kijken hoe de komende 3 weken er voor ons uit gaan zien. Ik heb een werkblad gemaakt die je uit kunt printen en bijvoorbeeld op je koelkast kunt hangen. Hieronder geef ik je straks nog een uitgebreide beschrijving per project, zodat je precies weet wat je kunt gaan doen.

Je huis opruimen in 3 weken!

Om je op weg te helpen, heb ik een werkplan opgesteld. ik leg je per project uit wat je precies kunt doen. Uiteraard is dit gewoon een richtlijn en kan je er helemaal je eigen draai aan geven. Als een bepaald gebied niet voor jou noodzakelijk is, kun je je richten op een ander gebied wat wel je aandacht nodig heeft. Het is helemaal aan jou. En onthoud dat 15 minuten per taak genoeg is. Stop na die 15 minuten ook echt. Is het niet klaar, dan gaan we er een andere keer mee verder.

DAG 1: Administratie

Verzamel alle papieren zoals bonnetjes, recepten, brieven, die je in huis hebt rondslingeren en bepaal wat weg kan en wat je moet bewaren. Berg alle belangrijke papieren op, op de juiste plaats. Tip: Gooi je papieren weg waar persoonlijke informatie op staat? Verscheur het dan goed of vernietig het.

DAG 2: Zitkamer

We gaan een aantal dingen doen. Kijk goed rond en beslis of er spullen zijn waar je echt niet meer blij van wordt en eigenlijk gewoon in de weg staan. Gooi ze weg of doe ze in de donatiebak. Zorg vervolgens dat alle rommel wat rondslingert op de juiste plek terecht komt en ruim dvd’s op, door ze op de juiste plek te zetten en losse dvd’s in het juiste doosje terug te doen. Bekijk ook meteen of er films zijn die je kunt doneren. Werk alle andere rommel ook weg. Probeer tafel en kastoppervlaktes rommelvrij te houden.

DAG 3: Gang/hal

Zoek de jassen, dassen, mutsen en schoenen uit en doneer alles wat je niet meer wilt of kunt houden. Je kunt eventueel items die buiten het seizoen vallen in een bak doen en in een kast zetten.

DAG 4: Handtas en portemonnee

Maak heel je tas leeg en gooi alles weg wat er niet in hoort. Bonnetjes, rommeltjes en spulletjes die je niet meer in je tas hoeft te hebben. Doe dit ook met je portemonnee.

DAG 5: Voorraadkast

Haal de hele voorraadkast leeg en sorteer alle spullen in categorieën. Zet het netjes bij elkaar terug in de kast, of doe alles per categorie in bakken en label ze. Gooi alles weg wat over datum is. Je zou aan de Voedselbank kunnen doneren wat nog wel goed is, maar je waarschijnlijk niet meer gaat gebruiken.

DAG 6: Bureau

Haal alle lades leeg, sorteer papieren en gooi weg wat niet meer belangrijk is, zoals oude agenda’s, verjaarde kalender, enzovoort.

DAG 7: Boeken en magazines

Tijdschriften bewaren is iets wat veel mensen doen, waarna ze ze nooit meer bekijken. Gooi het weg, je hebt het echt niet nodig. Haal eventueel artikelen die je wilt bewaren eruit en bewaar ze in mappen. Ga eens door je boekenverzameling en doneer wat je nooit meer gaat lezen. Al zijn het er maar twee, alle beetjes helpen.

DAG 8: Speelgoed

Dit is een leuk project om je kinderen bij te laten helpen. Zoek al het speelgoed uit en verzamel het speelgoed dat niet meer wordt gebruikt. Kijk wat nog compleet is, nog heel is en nog werkt en doneer dit.

DAG 9: Kinderkleding

Kinderen groeien snel en het is goed om zo nu dan de kleding uit te zoeken en te kijken wat er nog past. Alles wat niet meer past, kun je opslaan in dozen of bakken of doneren.

DAG 10: Spelletjes

Is alles nog compleet? Zijn er spelletjes waar niet meer mee wordt gespeeld? Als deze nog mooi en compleet zijn, doneer ze dan.

DAG 11: Schoonmaakspullen

Gooi de schoonmaakmiddelen en benodigdheden weg die je nooit gebruikt. Zijn er sponsjes of lappen die kapot zijn? Weg ermee. Wanneer je bijvoorbeeld je eigen allesreiniger maakt, zul je veel ruimte en geld besparen.

DAG 12: Washok

Liggen er al heel lang eenzame sokken te wachten op hun levenspartner? Gooi deze nu dan toch maar weg. Het heeft lang genoeg geduurd. Bekijk ook of er producten zijn die niet meer gebruikt worden, of leeg zijn. Lekker weggooien.

DAG 13: Badkamerkastjes

Haal alle kastjes leeg en zet alleen terug wat je echt gebruikt. De tijd is aangebroken voor een grote schoonmaak. Al maanden geleden gekocht en nog steeds niet gebruikt? Weggooien of weggeven.

DAG 14: Nachtkastjes

Ruim het oppervlak op en haal de kastjes leeg. Zet alleen terug wat je écht ‘s avonds of ‘s nachts nodig hebt. Hou het rustig!

DAG 15: Kledingkasten

Hoeveel kledingstukken heb je eigenlijk die je nooit aantrekt? Tijd om ze weg te doen! Doneer alles wat er nog goed uitziet en gooi kapotte of smoezelige items weg. Kijk of je bepaalde kleine items, zoals onderbroeken, sokken en hemdjes in bakken kan doen.

DAG 16: Kelder en/of zolder

Dit is waarschijnlijk het grootste project van allemaal. Zet die timer (elke ruimte 15 minuten) en doe wat je kan! Zijn er bijvoorbeeld items die je hebt opgeslagen voor ‘ooit’? Sommige dingen kunnen vast gedoneerd of verkocht worden.

DAG 17: Garage

Hetzelfde verhaal als gisteren. Doe wat je kan en kijk goed of er items zijn die al te lang op gebruik liggen te wachten.

DAG 18: Koelkast en vriezer

Gebruik 15 minuten per apparaat. Haal eerst de koelkast leeg en gooi alles weg wat over datum is of wat je nooit meer gaat eten. Zet het netjes terug en gebruik bakken om het georganiseerd te houden. Lees hier mijn organisatietips voor je koelkast. Doe na de koelkast de vriezer.

DAG 19: Keukenkastjes

Kijk of je spullen hebt die je niet meer gebruikt en gedoneerd kunnen worden. Ruim thee- en handdoeken netjes op en gooi weg wat smoezelig is geworden. Zoek alle Tupperware goed uit en zoek de juiste deksels erbij. Inspiratie nodig? Lees hier over hoe ik de servieskast opruim.

DAG 20: Auto

Pak een afvalzak en gooi alle rommeltjes, papiertjes, snoepverpakkingen of oude papierbonnen weg. Neem alles weer mee terug wat niet in de auto hoort te liggen en berg het op de juiste plaats op.

DAG 21: Make-up

Gooi alles weg wat over datum is of niet meer bij je past. Check of je bepaalde items of kleuren dubbel hebt.

Dat is het! Het is je gelukt! Je bent 21 dagen lang aan het opruimen geweest en kijk eens naar de ruimte die je hebt gekregen!

Nog een paar handige tips

  • Geef spullen weg die niet kapot en nog mooi zijn. Hou een doos bij de hand wanneer je aan het opruimen bent en maak af en toe een uitstapje naar je lokale kringloopwinkel.
  • Werk snel. Dit is geen grondige schoonmaaksessie, maar puur bedoeld om zo snel mogelijk van overtollige rommel af te komen. Zet je timer op 30 minuten en probeer in die tijd zo veel mogelijk te doen. Voel je niet schuldig als het niet gelukt is in die tijd! Je krijgt nog genoeg kans om het af te maken.
  • Als je spullen tegenkomt die eigenlijk ergens anders horen, leg ze dan meteen op de juiste plek.
  • Mocht je inspiratie nodig hebben, kan ik het boek De kunst van het weggooien erg helpen. Ook Opruimen maakt gelukkig is een echte aanrader.
  • Zorg voor zo min mogelijk afleiding en probeer te focussen. Leg je telefoon weg (het liefst op stil) en zet je kinderen een half uurtje voor de televisie – ja, dat kan best een keer – maar beter nog: laat ze helpen als ze oud genoeg zijn.

Ik wens je de komende drie weken heel veel succes! Laat me vooral weten of je meedoet door #opgeruimdin21dagen te gebruiken en vergeet mij vooral niet te taggen. Ik ben super benieuwd!