Op 5 september 2020 is het wereldwijd Digital Detox Day. Een hele dag zonder social media voor mental health awareness. Doe jij mee?

Mentale gezondheid is iets wat me al jaren aan het hart gaat. In mijn tienerjaren was ik jarenlang depressief. Ik kampte met een extreem laag zelfbeeld, onzekerheid, neerslachtigheid. concentratieproblemen en vermoeidheid. Later ben ik er wel over gaan praten en ondertussen ben ik hersteld, maar voor zoveel tieners en volwassenen geldt dit helaas niet. Met alle gevolgen van dien.

Toen ik hoorde over de #IAMWHOLE en Digital Detox Day campagne van Lush, Zoe Sugg (mijn inspiratiebron op zakelijk en persoonlijk vlak en de absolute Queen als het om mental health gaat) en Jordan Stephens, wist ik dat ik hier op eigen initiatief aandacht aan wilde besteden.

Op het moment dat ik dit schreef, kreeg ik een melding van mijn telefoon over mijn schermtijd van de afgelopen week. En ik schrok. Zo’n acht uur per dag kijk ik op mijn scherm. Acht uur per dag! Hoe is dat mogelijk? Ik begon eens na te denken over mijn sociale media gebruik en hoe dit effect heeft op mijn mentale gezondheid.

Sociale media en je mentale gezondheid

Wist je dat 1 op de 5 jongeren ‘s nachts wakker wordt om social media te checken? En wist je dat de Royal Society of Public Health heeft ontdekt dat sociale media verslavender zijn dan roken en alcohol? En dat het langer dan twee uur per dag gebruiken van sociale media sterk in verbinding staat met het verslechteren van je geestelijke gezondheid? Jonge mensen zeggen zelfs dat 4 van de 5 platforms hun angsten vergroten.

Ik merk dit zelf ook. Online laten we over het algemeen alleen het beste van onszelf zien. Dit kan anderen heel onzeker maken. Waarom heeft die moeder wel haar huishouden op orde? Waarom eet zij elke dag taart en koekjes en heeft ze nog steeds het ‘perfecte’ lichaam?

Maar niet alleen dat. Ook apps zoals Whatsapp kunnen voor stress zorgen. Waarom reageert hij niet op mijn berichtje, terwijl hij wel online is? Waarom zegt zij dit op zo’n botte manier, bedoelt ze het nou gemeen of juist niet? Vierentachtig gemiste berichten in de appgroep, wat heb ik gemist?!

Ook ik denk deze dingen wel eens en ik merk dat dit echt effect heeft op mijn mentale gezondheid. Ik kan me er echt heel ruk door voelen. Wordt het niet eens tijd dat we een stapje terug doen? Dat we even afstand nemen van de dingen die ons onzeker maken? Alle piepjes, vibraties en nutteloze meldingen? Kijk even deze video, om nog beter te begrijpen wat ik bedoel.

Switch OFF voor één dag

Op 5 september 2020 vind wereldwijd Digital Detox Day plaats. Een dag waarop #IAMWHOLE en Lush iedereen vraagt een dag lang alle sociale media te vermijden en de telefoon te laten liggen. Het is heel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen dat doen, zodat meer en meer mensen de kracht van een digitale detox zullen merken, kunnen deelnemen aan het gesprek over mentale gezondheid en tips en advies kunnen inwinnen.

Een dag lang geen prikkels, meldingen en piepjes. Eén dag om eens om je heen te kijken. Eén dag om niet de druk te voelen van buitenaf en gewoon te zijn wie je bent. Dat gun jij jezelf toch ook?

Digital Detox Day 2020 voor Mental Health Awareness

Ga dan OFF voor één hele dag op 5 september 2020. Deel op 4 september op alle sociale media je out of office bericht met een foto zoals hierboven en tag het bericht met #DigitalDetoxDay en @IAMWHOLEUK.

Laat iedereen weten dat je op 5 september niet online bent en tijd voor jezelf neemt. En néém die dag ook echt. Ga lekker de natuur in, lees een boek of… neem een heerlijk uitgebreid bad!

Digital Detox Day bathbomb van Lush: IRL

Samen met Lush, hebben Zoe Sugg en Jordan Stephens een bathbomb ontwikkeld om jou te helpen ultiem te ontspannen. De opbrengsten van deze limited edition bathbomb gaan naar verschillende grassroots organisaties die zich bezighouden met mentaal welzijn.

Digital Detox Day 2020 voor Mental Health Awareness

Zoe Sugg over IRL: “Als ‘ontsnappen’ een geur zou hebben, was het deze geur. Al voor je tenen het water raken, vult de geur je badkamer en kom je mentaal tot rust. Terwijl IRL in het water oplost, veranderen de kleuren van magenta in vrolijk hemelsblauw en violet, waardoor er een dromerige schemering in je bad ontstaat. De perfecte combinatie van oranjebloesem, neroli, mimosa, gardenia en lavendel zorgt voor een bloemige en frisse geur. Met IRL kan ik genieten van een prachtige zonsondergang, in mijn eigen badkamer.”

Als jij, of iemand die je kent, worstelt met problemen als cyberpesten, piekeren, lichaamsbeeld, angsten of depressiviteit, kijk dan eens op heyhetisoke.nl. Hier vind je informatie en steun.

Doe jij mee met Digital Detox Day op 5 september 2020?

Digital Detox Day 2020 voor Mental Health Awareness