IKEA heeft iets nieuws ontwikkeld. Luchtzuiverende gordijnen, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Maar hoe werkt dat nou precies?

Luchtvervuiling is wereldwijd een groot probleem. Zo’n 90% van de mensen ademt dagelijks vervuilde lucht in. Naar schatting zorgt dit voor zo’n 8 miljoen doden per jaar. Maar nu heeft IKEA iets nieuws bedacht. Luchtzuiverende gordijnen, gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Dat luchtvervuilers zich ook binnen de muren van ons eigen huis bevinden, is iets dat niet veel mensen weten. Bij het koken op gas komt bijvoorbeeld stikstofoxide vrij en ook plastic en verf stoten chemische stoffen uit. Het plaatsen van planten die de lucht zuiveren is al een mooi begin om thuis voor een schonere lucht te zorgen, maar nu kunnen ook de gordijnen met deze nieuwe techniek hiermee helpen.

IKEA Gunrid Luchtzuiverende gordijnen

IKEA Gunrid luchtzuiverende gordijnen

Deze nieuwe techniek is ontwikkeld in samenwerking met universiteiten in Europa en Azië en werkt net als fotosynthese in de natuur. Op de gordijnen zit een coating van mineralen, die wordt geactiveerd door licht. Veelvoorkomende luchtvervuilende stoffen worden dan afgebroken.

Ook zijn de luchtzuiverende gordijnen zelfreinigend. Dit bespaart dan weer energie, geld en water uit, omdat je ze minder vaak hoeft te wassen. De techniek wordt op het moment alleen toegepast op gordijnen, maar de bedoeling is om dit in de toekomst ook te gebruiken bij andere soorten textiel.Mauricio Affonso, Product Developer bij IKEA Range & Supply, zegt hierover: “Het is voor ons belangrijk om te werken aan producten waarmee we echte problemen oplossen en die tegelijkertijd relevant en nuttig zijn voor mensen. Textiel vind je overal in huis en met deze luchtzuiverende gordijnen creëren we een betaalbare en ruimtebesparende oplossing voor luchtzuivering, die het huis ook nog eens mooier maakt”.

De Gunrid luchtzuiverende gordijnen liggen vanaf februari 2020 in alle IKEA winkels. Het gele gordijn is vanaf april 2020 beschikbaar.

Zijn deze luchtzuiverende gordijnen iets voor jou?