Tips voor minder rommel in 5 stappen
Minimalisme Opruimen

In 5 stappen naar minder rommel

Het erkennen en accepteren dat je teveel rommel in huis hebt, is best een grote stap. Ik had dit moment een paar weken geleden. Ik keek op een dag eens goed om me heen en ik realiseerde me iets. Ik realiseerde me dat ik mijn huis echt heel fijn vind, maar niet in de staat waarin het verkeert.Nou moet je geen hoarderachtige situaties verwachten, zo erg is het niet. We kunnen nog steeds de vloer zien! Maar we hebben wel teveel spullen en te weinig ruimte en mogelijkheden om het in op te bergen. Ik wil minder rommel in huis. De kringloopwinkel wordt dit jaar mijn allerbeste vriend, want ik ga een hoop weggooien!

In 5 stappen naar blijvend minder rommel

Ik weet dat veel rommel en spullen in huis geen positief effect heeft op je mindset en geluk. Tijd dus om daar iets aan te doen! En omdat het mijn missie is anderen te helpen hetzelfde te bereiken, deel ik met jou de 5 stappen die je kunt zetten naar minder rommel en chaos in huis.

In 5 stappen naar minder rommel
1. Maak tijd

Maak het je zelf niet te moeilijk, door hele dagen alleen maar met opruimen bezig te zijn. Gun jezelf wat tijd om dit voor elkaar te krijgen. Als je elke dag een half uurtje tijd maakt, is dat meer dan genoeg.

2. Werk georganiseerd

Om een goede start te maken met het opruimen van je huis, heb je een aantal dingen nodig.

Opbergbakken (3 stuks) – Verzamel een paar bakken en label ze. Weggeven, weggooien en verkopen.
Vuilniszakken – Heb deze altijd op voorraad zodat je altijd makkelijk spullen kunt weggooien.
Checklist – Maak een lijst van alles wat je wilt doen en alles wat je wilt gaan aanpakken. Laat niets weg! Op deze manier wordt je hoofd rustiger en kan je alles goed overzien.

3. Eén ding tegelijk

Begin klein en focus je op bijvoorbeeld een kast, een la of een kleine ruimte zoals een voorraadkast. Als je het niet ziet zitten om met de meest rommelige kamer te beginnen, wacht daar dan mee. Verdeel de rommel die je tegenkomt vervolgens in bakken. Een bak voor spullen die weggegooid kunnen worden, een bak voor spullen die je wilt verkopen en een bak voor spullen die je wilt doneren aan bijvoorbeeld de kringloopwinkel. Begin niet aan een nieuw gebied voor deze spullen allemaal weg zijn en leg de spullen die je wilt houden meteen op de juiste plek. Inspiratie nodig? Check dan mijn Opgeruimd In 21 Dagen Challenge en ik vertel je precies hoe je je huis kamer voor kamer aanpakt.

4. Blijf gemotiveerd

Je zal merken dat deze vierde stap vanzelf gaat. Door spullen weg te gooien zal je je lichter en positiever gaan voelen. Je humeur krijgt er echt een boost van. Gebruik dit om jezelf te motiveren door te gaan! Heb je moeite jezelf te motiveren? Check dan mijn tips om jezelf te motiveren.

5. Houd de controle

Sta het niet toe dat de rommel je huis weer overneemt. Komen er nieuwe spullen in huis? Zoek er dan meteen een plek voor en berg het op. Leg altijd alles terug nadat het gebruikt is. Het zal snel een gewoonte voor je worden.

Een paar laatste tips voor minder rommel

 • Wanneer je iets een jaar of langer niet hebt gebruikt, is de kans klein dat het nog gaat gebeuren. Dit kan weg!
 • Heb je iets dubbel, bijvoorbeeld twee waterkokers? Doe er een weg.
 • Erg KonMari, maar geeft iets je een negatief of verdrietig gevoel? Doe het dan ook weg.
 • Heb je spullen met sentimentele waarde, maar heb je er al jaren niet meer naar omgekeken? Dan is de kans groot dat je niet zozeer gehecht bent aan het object, maar meer aan de herinnering van de persoon achter het object. Je hoeft het niet per se weg te gooien, maar geef het bijvoorbeeld weg aan iemand die het heel goed kan gebruiken of het heel mooi vindt.
 • Is iets over de datum? Weg ermee! Sommige dingen gaan misschien niet schimmelen, maar de kwaliteit en smaak gaat na verloop van tijd wel achteruit.
 • Wanneer je iets nieuws koopt, gooi dan iets ouds van dezelfde categorie weer weg. Nieuwe lakens? De oudste de deur uit.

Meer tips lezen over wat je allemaal weg kan gooien? Check mijn lijst met spullen die vandaag nog de deur uit kunnen.

12 Reacties

 1. Fijn artikel! Vooral dat tijd maken schiet er nog eens bij in. Ik gooi tegenwoordig ook heel veel speelgoed weg hoor.

 2. Hier neemt de kringloopwinkel maar weinig aan. Kleding gaat naar een vrouw die arme gezinnen helpt. Handige tips, mijn huis is altijd te vol en rommelig, wat ik ook doe

  1. Yvette zegt:

   Huh, echt waar? Wij kunnen echt alles brengen, tenzij het kapot is ofzo. Jammer zeg!

 3. Fijne tips, ga deze opslaan omdat het hier thuis ook tijd is om te gaan opruimen. We hebben hier ook veel te veel spullen. Vooral de tip om drie bakken te gebruiken voor het sorteren en niet verder te gaan tot je daadwerkelijk tot actie bent overgegaan, sprak me aan. Daar gaat het hier meestal mis ?

  1. Yvette zegt:

   Wat goed om te horen meis, ik ben benieuwd naar je resultaten! Heel veel succes, you can do it!

 4. Ik maak nooit tijd, daar begint het al. Maar soms heb ik van die momenten dat ik ineens de geest heb en driftig één kastje doe. Ik moet wel zeggen dat ik dus een obsessie heb met beddengoed en de kasten zo vol zitten, dat ik niks meer dicht krijg. Ik heb wel, toen ik mijn kantoor kreeg, echt heel erg veel weggedaan. Er staat niets in die kamer wat ik niet nodig heb.

  1. Yvette zegt:

   Een kastje doen is helemaal niet erg, dat doe ik ook! Stap voor stap. En goed bezig met je kantoor!

 5. En nog een tip: zoek een goede huishoudster ?

 6. Afra zegt:

  Tip: ik heb alle kindertekeningen op de foto gezet, tekeningen zelf mogen nu weg. Ook leuk om er af en toe een in te plakken in een fotoboek. laat de ontwikkeling zien. Kun je ook doen met basisschoolschriftjes en opdrachtjes.

  1. Yvette zegt:

   Wat een goeie tip, dankjewel! Ik heb al een map met insteekhoesjes gemaakt met alle mooiste tekeningen erin!

 7. J.M. de Groot zegt:

  Bij mij werkte het om te kijken of ik dingen voor meerdere doelen kon gebruiken. Zo kwam ik er achter dat mijn soepkommen ook geschikt zijn als dessertschaaltjes en voor snacks. Daardoor konden de dessertschaaltjes en een paar snackbakjes de deur uit. Mijn kleine mengkom is ook geschikt als slaschaal. Weg met de slaschaal. Ik kan ook brood bakken zonder broodbakblik, die kon dus ook weg. Ik drink zo weinig koffie dat mijn koffiezetapparaat ongebruikt op mijn aanrecht stond, die heb ik vervangen door een perculator gekocht bij de kringloop. Mocht ik visite krijgen die koffiedrinkt dan heb ik een los filter en een thermoskan. Door anders te kijken is er al heel wat ruimte gekomen in mijn keuken.

  1. Yvette zegt:

   Fantastisch! Geweldige tips om meer ruimte te maken, ik ga zelf meteen eens kijken of ik ook spullen heb met meerdere doelen, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.