Helaas is er geen truc om een inktvlek te verwijderen, die voor alle stoffen werkt. Kijk dus goed naar het materiaal en volg deze tips.

Een inktvlek verwijderen, wat een hel! Moeders van peuters en kleuters zullen dit absoluut herkennen. Nu mijn dochter meer met pennen en stiften in de weer is, vind ik geregeld inktvlekken in haar kleding. Heel vervelend als het kledingstuk net nieuw of nog hartstikke mooi is. Daarnaast weet een inktvlek zich altijd op de meest zichtbare plek te vestigen. Daar zijn ze goed in. Een inktvlek verwijderen lijkt onbegonnen werk, maar is wel te doen!

Helaas is er geen slimme truc om een inktvlek te verwijderen, die voor alle stoffen werkt. Voordat u een fout maakt die de vlek alleen nog maar erger maakt, is het belangrijk te weten om welk materiaal het gaat. Bekijk dus de onderstaande stoffen om de manier te vinden die je nodig hebt om elk type inktvlek te verwijderen.

Inktvlekken verwijderen uit kleding en leer

Balpeninkt verwijderen uit kleding

Leg een vel keukenrol onder de vlek en spoel de vlek af met ontsmettingsalcohol. Gebruik een pipetje om de alcohol rechtstreeks op de vlek aan te brengen. Wanneer de vlek groter is, giet de alcohol dan in een schaaltje en dompel het bevlekte gebied onder. Laat dit 15 minuten weken. De inkt zou bijna onmiddellijk moeten beginnen met oplossen. Ga door met het deppen van de vlek totdat er geen inkt meer uit de stof komt. Spoel af onder koud water, breng een vlekkenverwijderaar voor inkt aan en was het kledingstuk in heet water. Controleer of de inkt volledig is opgelost voordat je het kledingstuk in de droger doet. Door de hitte van de droger zal de vlek vaster in het materiaal gaan zitten en de inktvlek moeilijker te verwijderen zijn.

Viltstiftinkt verwijderen uit kleding

Het verwijderen van viltstiftinkt kost wat tijd, maar ook dit is uiteindelijk te verwijderen. Spoel de vlek eerst in koud water om zoveel mogelijk inkt eruit te spoelen. Vul vervolgens een bak met heet water en giet er een bleekvrij, vloeibaar wasmiddel in met een paar druppels ammoniak. Roer de oplossing goed door en dompel het kledingstuk onder. Wrijf de vlek met je vingers ermee in en laat dit 30 minuten tot een uur intrekken.Als het een hardnekkige vlek is, laat hem dan een nacht inwerken en wrijf hem af en toe in. Na een tijdje zal je gaan zien dat de vlek begint te vervagen. Eventueel herhaal je bovenstaande handeling. Als de vlek weg is, spoel het kledingstuk dan uit, wrijf er wat meer vloeibaar wasmiddel in en was zoals je gewend bent. Zoals bij alle vlekken, bijvoorbeeld ook zonnebrandvlekken, moet je het kledingstuk aan de lucht laten drogen, totdat je zeker weet dat de vlek volledig is verwijderd.

Inktvlek verwijderen uit leer

Maak je geen zorgen als er weer eens een pen in je tas heeft gelekt. Dompel gewoon een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en wrijf zachtjes over de vlek. Als je tas een glanzend oppervlak heeft, is deze waarschijnlijk gecoat en is deze gemakkelijker schoon te krijgen. Mocht het toch niet werken, breng het artikel dan naar een stomerij die gespecialiseerd is in het behandelen van leer.

Wat is jouw ultieme tip voor het verwijderen van een inktvlek?