Onlangs mocht ik mijn abonnement bij T-Mobile verlengen. Ik zocht een iPhone met een goede camera. Ik koos uiteindelijk voor de iPhone XS. Is het wat?

Al jaren ben ik een zeer tevreden gebruiker van de iPhone en nog langer een tevreden klant van T-Mobile. Ik kies dan ook elke twee jaar, bij het verlengen van mijn contract, een nieuwe telefoon uit. De afgelopen twee jaar was ik de trotse bezitter van een iPhone 7, maar ik kon eerlijk gezegd niet wachten een nieuwere variant te gaan uitzoeken. Begin december mocht ik verlengen en koos ik een iPhone XS abonnement. Eén van de nieuwste modellen! Je snapt dat ik me even helemaal awesome voel!

Eerste indruk iPhone XS

De bekende menuknop is weg en de voorkant van de telefoon bestaat eigenlijk alleen nog maar uit scherm. Dit is wel even wennen, ik wil nog altijd uit gewoonte een knop aanraken die er niet meer is. Hierdoor is het scherm wel echt lekker groot, wat fijn is bij het bewerken van foto’s. En als ik heel eerlijk ben, is mijn iPhone voor 80% vooral een apparaat waar ik mee fotografeer.

Verder is de iPhone XS ‘gewoon weer een iPhone’ en is er op het eerste gezicht niet heel veel anders. En heel eerlijk? Natuurlijk is het fijn dat hij sneller en grafisch beter is. Maar de iPhone XS specs interesseren mij eigenlijk vrij weinig. Wat ik echt wilde, was een betere camera. Al die avonden vergelijken, afwegen, beslissen welke telefoon ik toch zou kiezen. Ik was vooral camera’s aan het vergelijken. En de iPhone XS camera is top!

De iPhone XS camera is fantastisch

De camera zelf is niet zo zeer beter dan mijn vorige iPhone. Bij allebei zit er een camera op van 12MP en een frontcamera van 7MP. Maar wat deze camera zoveel beter maakt, is de dubbele lens bij de camera aan de achterzijde. Dit zorgt namelijk voor een fantastisch diepte effect op je foto’s wanneer je ze maakt in de Portret stand. Je kunt zelfs na het maken van de foto nog bepalen op welk onderdeel van de foto je de focus wilt leggen en dan past hij de scherpte diepte helemaal aan.

Een foto die buiten is gemaakt. Links zie je de iPhone 7 en rechts de iPhone XS in Portretstand. Het diepte effect is geweldig! De foto is op exact hetzelfde moment. Het waaide, daarom ligt de bal iets anders omdat ik hem terug moest leggen, maar wel op dezelfde plek. Je ziet dat de Portretstand net iets minder in beeld neemt (de boom staat er bijvoorbeeld niet op) maar ik vind de kleuren bijvoorbeeld veel helderder.
Een foto binnen gemaakt. Links weer de iPhone 7 en rechts de iPhone XS in Portretstand. Het scherpte/diepte effect is weer fantastisch en ik vind het geweldig dat je daardoor ook echt een bokeh-effect op de lampjes krijgt. Ook hier is weer duidelijk te zien dat de Portretstand minder laat zien, de kussens op de bank vallen buiten beeld. Maar ik zit er niet mee. De kleuren zijn weer helderder en het wit is witter.
Ik pak mijn oude hobby weer op met de iPhone XS camera

Ik ben hier zo ontzettend weg van! Ik wou dat ik deze telefoon al had gehad op onze vakantie naar Brighton! Jaren geleden was ik veel bezig met fotografie en verdiende er zelfs een beetje geld mee. Mijn vader is professioneel fotograaf en ik heb altijd veel van hem geleerd. Zijn liefde voor fotografie heeft ook zeker zijn sporen op mij nagelaten en foto’s maken was mijn grootste hobby. Op een gegeven moment maakte de kwaliteit van mijn foto’s mij niet meer gelukkig. De apparatuur was achterhaald en ik had niet het geld om nieuwe apparatuur te kopen die de kwaliteit van mijn fotografie zou verbeteren. Mijn hobby verdween hierdoor een beetje naar de achtergrond.

Ik moet bekennen dat ik met deze iPhone XS camera er weer helemaal voor wil gaan! Ik vind de foto’s zo gaaf, dat ik weer zin heb om op pad te gaan en mooie dingen vast te leggen! Ik zit er zelfs over te denken om een portfolio te maken op mijn zakelijke website. Als jij net als ik van fotografie houdt en je twijfelt of een nieuwere iPhone zin heeft, dan kan ik je geruststellen. Je gaat er geen spijt van krijgen.