Wil je een vloer leggen, dan heb je het misschien moeilijk met kiezen wat je wilt. Een PVC plakvloer is makkelijk en goedkoop, maar is het iets voor jou?

PVC is een van de meest veelzijdige soorten vloerbedekking. Een PVC plakvloer kan dan ook een gemakkelijke en betaalbare oplossing zijn dankzij de enorme hoeveelheid aan verschillende stijlen in de categorie. Een PVC plakvloer is een gemakkelijk te onderhouden optie voor bijvoorbeeld badkamers, keukens, gangen en kinderkamers. Het is zeer geschikt voor huurappartementen, omdat ze makkelijk kunnen worden verwijderd, zonder schade aan de ondervloer.

PVC plakvloeren kunnen snel worden gelegd, maar er zijn ook enkele nadelen aan de materialen en processen die worden gebruikt bij het maken van deze vloersoort. Om te bepalen of een vloer zo als dit iets voor jou, is het handig om je van te voren goed in te lezen. Hier vind je alle voor- en nadelen op een rijtje.

Wat is een PVC plakvloer?

Een pvc plakvloer is een dun vloermateriaal dat snel en eenvoudig te leggen is dankzij de zelfklevende achterkant. Het wordt geleverd in veel verschillende kleuren, patronen en duurzaamheidsniveaus.

Voordelen
  • Duurzaam
  • Snelle installatie
  • Goedkoop
  • Eenvoudig te verwijderen
  • Eenvoudig te vervangen
Nadelen
  • De lijm kan giftig zijn
  • Heeft een zeer gladde ondervloer nodig
  • Niet recyclebaar
  • Water kan door randen sijpelen

Is het geschikt voor jou?

Net als andere vormen van plastic is pvc een relatief flexibel materiaal met fijne eigenschappen die bestand zijn tegen veel gebruik. We vertellen je iets meer over deze eigenschappen.

Milieuzorgen

Hoewel de hedendaagse normen voor PVC streng zijn, blijft de productie controversieel, omdat het meestal op stortplaatsen terechtkomt waar het eeuwen duurt om te ontbinden. Chloor wordt ook gebruikt bij de productie en het weggooien ervan kan ook een gevaar vormen voor het milieu. Bovendien kunnen producten van mindere kwaliteit een kleine hoeveelheid giftige gassen loslaten, hoewel er discussie is over het niveau dat door vloerproducten wordt uitgestoten en over de niveaus van gevaar en toxiciteit van de gassen.

Comfortabel

PVC vloeren zijn comfortabel onder de voeten, wat perfect is als je veel op blote voeten wilt lopen en kinderen en/of huisdieren hebt.

Kleurveilig

Omdat vinyltegels uit meerdere lagen bestaan, zullen ze jarenlang hun levendige kleuren behouden, zelfs als een of twee lagen zijn afgesleten. Dit is vooral handig in gebieden met veel beweging, zoals ingangen en modderkamers. Uiteindelijk zal het wel vervagen en het zal na ongeveer 10 jaar vervangen moeten worden.

Vlek- en waterbestendig

PVC vloeren worden vaak gebruikt in delen van een huis met een behoorlijke hoeveelheid vocht, zoals een keuken of badkamer. PVC is over het algemeen goed te reinigen, is bestand tegen vlekken en water kan er gemakkelijk worden afgeveegd.

Geluid

PVC plakvloeren absorberen loopgeluiden, waardoor geluiden van lopende mensen of dieren iets zachter wordt. Tegels van hogere kwaliteit zorgen voor een beter geluidloos oppervlak om op te lopen.

Onderhoud en reparatie

Wanneer het tijd is om de vloer te vervangen, is het verwijderen van PVC plakvloeren heel eenvoudig. Er is meestal geen professionele hulp nodig. Het vervangen van deze vloer kan echter ook betekenen dat de ondervloer vervangen moet worden, of dat deze moet worden gerepareerd. Wanneer je het door een professional laat doen, wordt soms het plakken versterkt door een extra lijmlaag op de onderlaag aan te brengen voordat de tegels worden geplaatst.Meer lezen over vloeren?

Wil je je wat meer inlezen over meerdere soorten vloeren? Bekijk dan deze artikelen eens: