Is honing beter en gezonder voor je dan suiker? Honing wordt gezien als de gezondere keuze, maar klopt dat? De waarheid is verrassend!

Verwissel jij regelmatig je suiker in honing, omdat je denkt dat je jezelf daarmee een plezier doet omdat het de gezondere keuze is? Ik doe het zelf regelmatig, bijvoorbeeld bij het bakken. Maar of het echt de gezondste keuze is, dat vroeg ik me af. Ik besloot daarom het onderwerp eens te onderzoeken en de waarheid te achterhalen over honing. Is honing gezonder dan suiker? Het resultaat is behoorlijk verrassend!

Honing en suiker

Honing is dat mooie goudkleurige goedje, gemaakt door bijen uit de nectar van bloemen. Suiker is een witte kristalvormige stof, gemaakt uit suikerriet of suikerbiet. Maar wat is nou echt het verschil tussen deze twee?

Is honing gezonder dan suiker?
Wat is suiker?

Kristalsuiker bestaat voor 99,9% uit sucrose, wat zelf voor 50% uit fructose en 50% uit glucose bestaat. Dit wordt uit suikerriet gehaald en volledig gestript van alle onzuiverheden. Alle soorten suiker hebben met elkaar gemeen dat ze geen voedingswaarden hebben.

Wat is honing?

Honing wordt ook meestal gemaakt van suiker en bestaat voor 31% uit glucose, 38% fructose en ongeveer 17% water. De rest bestaat uit een kleine hoeveelheid mineralen (zoals magnesium, kalium, selenium en chroom), enzymen, disachariden, trisacchariden en oligosachariden. Er zit ook een kleine hoeveelheid vitamines in, zoals verschillene B-vitamines en vitamine C.

Is honing dus gezonder dan suiker?

Maar is honing echt gezonder dan suiker, of is dit een fabel? Laten we ze eens met elkaar vergelijken door wat feiten op een rijtje te zetten.  • Als je van beiden 100 gram pakt, heeft honing 321 calorieën en suiker 400 calorieën.
  • Fructose smaakt zoeter dan glucose en sucrose. Honing bevat iets meer fructose dan glucose en smaakt daarom wat zoeter, Je hebt er dus minder van nodig om dezelfde zoetheid te krijgen.
  • De glycemische index (GI) is een maat waarmee je aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Suiker heeft een IG van 60 en honing (afhankelijk van welke soort) tussen de 35 en 64. Dit is dus ongeveer vergelijkbaar.
  • Suiker heeft geen voedingswaarde.
  • Honing bevat enkele voedingsstoffen, zoals vitamine C, B2, zink, calcium, kalium, magnesium en ijzer. De hoeveelheden zijn echter zo klein, dat je belachelijk veel honing moet eten om er iets aan te hebben.

Dus om bovenstaande vraag te beantwoorden, wanneer je honing als directe vervanger voor suiker gebruikt, zal je evenveel of meer calorieen binnenkrijgen en het minimale aan voedingsstoffen. Maar omdat honing veel zoeter is, hoef je er minder van te gebruiken. Als je daar dus op let, zou honing een betere keuze kunnen zijn.Maar hoe zit het dan met rauwe honing?

Eén van de redenen waarom honing een goede keuze is, is dat het een natuurlijk product is. Maar dit kun je eigenlijk alleen zeggen over rauwe honing. Pure rauwe honing is niet gezeefd, gefilterd of verhit. De realiteit is echter dat de meeste honing in de supermarkt wel is bewerkt door filtering en verhitting, waardoor alle voedingsstoffen zijn vernietigd. Veel van de bovengenoemde voordelen zijn dan ook niet meer van toepassing. Wel blijft honing een verzachtende werking hebben voor de keel, welke honing je ook kiest.

Rauwe honing bevat alles wat normaal gesproken tijdens de productie wordt vernietigd, zoals bijvoorbeeld propolis. Dit is een mengsel van hars wat door honingbijen worden gebruikt om hun korf te beschermen tegen virussen en bacteriën. Dit is wat rauwe honing zijn antibacteriële en schimmelwerende werking geeft.

Dus wat is nou beter?

Is honing gezonder dan suiker? Conclusie is dus dat het uiteindelijk, wanneer je voor honing uit de supermarkt kiest, niet veel verschil maakt of je nou suiker of honing gebruikt. Honing heeft een kleine voorsprong, omdat je er minder van nodig hebt. Wil je echt je suiker vervangen met honing vanwege de voedingsstoffen, kies dan altijd voor rauwe honing.

Meer weten over honing? Lees ook hoe je honing het beste kunt bewaren.

Gebruik jij liever honing of suiker?