Veel mensen en kinderen snoepen graag van koekjesdeeg bij het bakken. Maar is rauw koekjesdeeg eten wel veilig?

Wanneer je koekjesdeeg maakt, is het heel verleidelijk om daar een beetje van te proeven. Ik doe het persoonlijk zelf nooit, want ew, maar ik weet dat heel veel mensen het wel doen. Zeker wanneer je gaat bakken met kinderen, weet je zeker dat er wel wat van het deeg gesnoept gaat worden. Maar is koekjesdeeg eten veilig?

De meningen over het eten van koekjesdeeg zijn over het algemeen behoorlijk verdeeld. Sommigen zeggen dat je het prima kan eten, behalve wanneer je zwanger bent. Sommigen zeggen dat je het beter helemaal niet kan doen. Wat is nou de waarheid? En waarom? Ik ga het voor je uitzoeken en daarnaast geef ik je een recept voor een koekjesdeeg die volledig veilig is om te eten.

Is koekjesdeeg eten veilig, of juist niet?

Koekjesdeeg bevat rauwe eieren

Meestal bevat koekjesdeeg rauw eieren. Rauwe eieren kunnen besmet zijn met salmonellabacteriën. Hoewel eieren tegenwoordig meestal met warmte worden gesteriliseerd, kunnen er altijd bacteriën achterblijven. Een salmonella-infectie kun je doorgaans zo’n 12 uur na inname herkennen door symptomen zoals braken, koorts, diarree en buikkrampen. Dit kan tot 7 dagen aanhouden.

De kans om een salmonella-infectie op te lopen is gelukkig vrij klein, maar zwangere vrouwen, ouderen, kinderen en mensen met een slecht immuunsysteem kunnen beter nooit rauwe eieren eten. Voor hun is koekjesdeeg eten dus niet veilig. Bij deze mensen kunnen salmonella-infecties een heel stuk ernstiger en levensbedreigend zijn.

Ook handig: Zo test je of je eieren nog goed zijn

Rauwe bloem is een gezondheidsrisico

Wat koekjesdeeg ook bevat is ongekookte bloem. Wat niet veel mensen weten, is dat dit op zichzelf al een gezondheidsrisico vormt. Ander dan eieren, wordt bloem niet van te voren behandeld om bacteriën te doden. Alle bacteriën in bloem worden meestal gedood door het te koken of bakken. Dit is waarom het eten van rauw bloem ervoor kan zorgen dat je ziek wordt. De bloem kan namelijk besmet zijn met bacteriën zoals E. coli. E. coli kan maagkrampen, diarree en braken veroorzaken, wat ongeveer 7 dagen kan aanhouden.Als je wilt dat bloem veilig is, zonder dat je het gaat koken of bakken, is het belangrijk dat je het zelf steriliseert. Dit doe je door de bloem op een bakplaat te verdelen en 5 minuten op 175°C te bakken, of tot de bloem zelf 70°C heeft bereikt.

Koekjesdeeg eten kan veilig met dit recept

Mocht je nou echt trek krijgen in rauw koekjesdeeg, dan zijn er veilige opties. Sowieso kun je tegenwoordig kant-en-klaar- veilig om te eten koekjesdeeg online bestellen, bij bijvoorbeeld Let’s Dough It, Baker’s Dough en Happy Cupcake. Maar je kan natuurlijk ook zelf een veilige variant maken.

Dit heb je nodig
  • 100 gram bloem
  • 90 gram zachte boter
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 15 ml (plantaardige) melk
  • 75 gram chocolade in stukjes of schilfers


Zo maak je het
  1. Steriliseer de bloem door het uit te spreiden oover een bakplaat en bak het 5 minuten lang op 175°C.
  2. Meng in een kom de zachte boter en de bruine suiker en voeg daarna het vanille-extract en de melk toe.
  3. Roer daarna de bloem en de chocolade erdoor en meng goed, tot alles één geheel is.

Dit koekjesdeeg wat veilig is om te eten, kun je in een luchtdichte bak tot ongeveer een week bewaren. Houd er wel rekening mee dat er heel veel suiker en vet in zit en dat je het beter met mate kunt eten, ook al is het veilig.

Is koekjesdeeg dus veilig of niet?

Rauw koekjesdeeg is absoluut niet veilig om te eten en zeker niet voor zwangere vrouwen en andere risicogroepen. Gelukkig kun je tegenwoordig op veel plaatsen (ook de supermarkt) koekjesdeeg kopen wat wel veilig is om te eten. Of je maakt het gewoon zelf!

Eet jij graag rauw koekjesdeeg? En wist je dat dat niet veilig is, of dacht je dat het geen kwaad kon?