Wanneer is mantelzorg geschikt voor jou en jouw naaste?

Is Mantelzorg geschikt voor jou en je naaste?

Je overweegt wellicht mantelzorg, maar wanneer is mantelzorg de juiste keus? Wanneer het gaat om het vinden van zorg voor ouder wordende dierbaren, wil je vaak zeker weten dat het de juiste zorg is. En tevens de juiste persoon. Maar aangezien er best wel wat opties om uit te kiezen, zou dat al snel overweldigend kunnen worden. De verschillen in zorg bekijken en hier een beslissing over nemen, kan veel energie en tijd kosten.

Mocht het zo zijn dat een familielid of andere dierbare geen speciale medische zorg nodig heeft, maar vooral hulp nodig heeft met eenvoudige taken of gezelschap nodig heeft, kan mantelzorg een fijne optie zijn.

Is mantelzorg geschikt voor jou en jouw naaste?

Wat is mantelzorg?

Een simpele uitleg van wat mantelzorg precies is, is dat je als familie of vriend de zorg voor een dierbare op je neemt. Mantelzorg biedt bijvoorbeeld je ouder wordende moeder of vader de kans om verzorgd te worden door iemand die ze vertrouwen, waar ze mee om kunnen gaan en die hen door en door kennen. Het verlicht ook eventuele geheugenverlies of eenzaamheid. Eenzaamheid is een epidemie die de laatste jaren flink over ons land trekt en mantelzorg kan het gevoel van isolement bij ouderen enorm verlichten.

Wat is het verschil tussen mantelzorg en thuiszorg?

Het grootste verschil tussen mantelzorg en thuiszorg is het zorgniveau op medisch gebied. Wanneer je dierbare in een specifieke gezondheidstoestand verkeerd waarbij medische zorg nodig is, is thuiszorg misschien de betere optie. Er zijn erkende professionals en medische zorgverleners te vinden die dingen kunnen doen, zoals het toedienen van medicijnen, katheters verwisselen of andere vormen van medische zorg. Een mantelzorger heeft geen vergunning om dit soort zorg te bieden. Thuiszorg is meestal ook de beste optie bij bijvoorbeeld revalidatie na een operatie of ziekte.

Hoe weet ik of het geschikt is?

Mantelzorg is een geschikte optie wanneer je je als familielid niet meer op je gemak voelt bij het alleen laten van bijvoorbeeld je vader of moeder. Dit kan verschillende redenen hebben.

  • Er worden dingen vergeten, zoals de deur op slot doen, de oven uitschakelen, enz.
  • Iemand raakt gedesoriënteerd.
  • De persoonlijke verzorging gaat achteruit, kleding wordt niet meer gewassen, enz.
  • Iemand heeft moeite met lopen of uit bed komen.
  • Er worden rekeningen niet betaald.
  • Iemand heeft moeite met rijden en er gebeuren kleine ongelukken of andere onveilige dingen.
  • Boodschappen doen is moeilijk, vanwege slecht lopen.
  • En andere dingen die erop duiden dat iemand niet goed voor zichzelf kan zorgen.

Het juiste moment om in te grijpen, is wanneer je merkt dat iemand de alledaagse dingen niet meer kan bijhouden.

Wat kost mantelzorg?

Mantelzorg voor een familielid of vriend is natuurlijk vrijwillig en onbetaald werk. De kosten die je maakt, bestaan dan meestal vooral uit reiskosten. Je kunt er ook voor kiezen om een mantelzorg woning te laten bouwen in de tuin van diegene die je verzorgt. Dit maakt het mogelijk om altijd in de buurt te zijn. Daarnaast zijn er verschillende vergoedingen voor mantelzorgers beschikbaar.

Maak het bespreekbaar

Wat je ook kiest om je dierbare de beste zorg te geven, je doet er goed aan je intuïtie te vertrouwen. Jij kent de persoon het beste en zelf zijn ze waarschijnlijk nog prima in staat aan te geven waar hun voorkeur ligt. Maak het bespreekbaar.

Heb jij wel eens mantelzorg overwogen voor een dierbare?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als #AD, Gezondheid

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

  1. Ik ben DCD patiënt en mantelzorger. Geen goede combinatie. Maar DCD bij ouderen wordt niet herkend en niet erkend. Noodzakelijke hulp daarmee niet beschikbaar. Zo ontstaat een onwenselijke thuissituatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.