Is Roze Himalayazout beter dan gewoon keukenzout of is het meer een visueel aantrekkelijke hype? We zochten het uit.

Je komt de supermarkt binnen met de onschuldige bedoeling om zout te kopen. Gewoon een potje zout, niets speciaals. Maar terwijl je door de gangpaden slentert en de planken doorzoekt op zoek naar de plaatselijke natriumselectie, word je overweldigd door de opties. Er is keukenzout, tafelzout, zeezout, roze Himalayazout, de lijst gaat maar door. En je hebt al zo weinig tijd! Je gedachten racen door je hoofd, terwijl je van binnen huilt. Welke moet je nou kiezen en wat is roze Himalayazout in ‘s hemelsnaam? Rustig maar, wij helpen je.

Ondanks dat er “Himalaya” in de naam zit, wordt dit zout voornamelijk in Pakistan gevonden. Het is een zoutsoort die gewild is vanwege de mooie roze tint, maar ook omdat het op de markt wordt gebracht als een gezonder alternatief voor keukenzout. Maar klopt dit? Kan dit zout een “gezondere” zout genoemd worden?

Is roze Himalayazout beter dan gewoon keukenzout?

Wat is roze Himalayazout?

Roze Himalayazout wordt gewonnen in de bergen van Pakistan. Roze Himalayazout wordt al sinds de jaren 1200 gedolven. Het is een vorm van steenzout dat zijn bijzondere roze kleur krijgt door onzuiverheden en sporenmineralen in het zout. De kleur kan variëren van een subtiele roze kleur tot een veel gevarieerder, levendig roze. Fijngemalen roze zout lijkt lichter van kleur dan de grove versie die in de zoutmolen.

Voedingswaarden

Roze Himalayazout is chemisch vergelijkbaar met keukenzout. Het bevat tot 98 procent natriumchloride. Het roze zout bevat wel extra mineralen en elementen die gewoon keukenzout niet bevat. Zo bevat roze Himalayazout sporen van kalium, calcium en magnesium, alle mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. De voedingswaarden van roze Himalayazout zijn echter te laag om echt het verschil te maken. Deze mineralen geven het zout wel zijn lichtroze tint en een net iets andere smaak dan gewoon keukenzout.

Gezondheidsvoordelen van roze Himalayazout

Alleen omdat roze zout niet zoveel van de mineralen bevat dat het echt verschil maakt, betekent dat nog niet dat je het moet vermijden. Het is volkomen gezond om te gebruiken als vervanging voor gewoon keukenzout. Houd er echter rekening mee dat marketingclaims over de gezondheidsvoordelen ongegrond zijn. Toch kiezen veel mensen dit zout simpelweg vanwege de leuke roze kleur, wat inderdaad, als het aan ons ligt, een goede reden is om het te kopen.


Is het dus beter of is het een hype?

Er is zeker wel veel hype rond de vermeende buitengewone gezondheidsvoordelen van roze Himalayazout, maar er is weinig medische wetenschap om dit te ondersteunen. Roze Himalayazout biedt een visueel aantrekkelijke kleur, en sommige mensen zeggen dat het een gedurfdere, interessantere smaak aan voedsel toevoegt. Je kunt het zout het beste gebruiken als normaal keukenzout in je gerechten, een visueel aantrekkelijke toevoeging aan je zoutvaatje en verder je essentiële voedingsstoffen op andere manieren binnen krijgen.

Vond je dit een interessant artikel? Misschien wil je ook weten of honing gezonder dan suiker is.