Een schoon mondkapje is erg belangrijk. Hoe kun je nou het beste je mondkapje wassen en zorgen dat het hygiënisch blijft?

Hoe kun je het beste je mondkapje wassen en zorgen dat het hygiënisch blijft? Het mondkapje domineert meer en meer het Nederlandse straatbeeld. Steeds meer mensen dragen op openbare plekken uit eigen beweging een mondkapje, om de mensen om hun heen te beschermen tegen het nieuwe Coronavirus. Sommige mensen maken ze zelf en sommige mensen kopen wasbare mondkapjes.

In Nederland is het mondkapje nog niet overal verplicht. Dit geldt echter wel voor het openbaar vervoer, waar je sinds 1 juni 2020 verplicht bent een mondkapje te dragen. Meer dan de helft van de Nederlanders wil dat mondkapjes verplicht worden in alle openbare binnenruimtes. De kans dat er nieuwe maatregelen komen, is dan ook aanwezig. Het is daarom belangrijk om je nu alvast goed in te lezen over hoe je het beste je mondkapje kunt wassen en verzorgen. Ik beantwoord een aantal vragen over het hygiënisch omgaan met je mondkapje.

Hoeveel mondkapjes heb ik nodig?

Het is het beste om minimaal twee mondkapjes in huis te hebben. Op deze manier heb je altijd een schone bij de hand wanneer er een exemplaar in de wasmachine zit. Denk hierbij ook aan je eigen situatie. Ga je elke dag met het openbaar vervoer naar je werk, is het wellicht handig om voor elke dag van de week een mondkapje te hebben.

Hoe doe ik mijn mondkapje het beste af?

Houd je mondkapje op, totdat je buiten bent met weinig mensen om je heen of totdat je in de auto zit. Vergeet niet je mondkapje weer mee naar binnen te nemen om te wassen. Dit is de meest hygiënische manier om je mondkapje af te zetten:

  1. Was je handen goed. Let op, alleen een desinfecterende handgel gebruiken, is niet genoeg!
  2. Raak het masker zelf of je gezicht niet aan.
  3. Haal het masker van je gezicht door de lusjes bij je oren vast te pakken.
  4. Doe het masker direct in de wasmachine om meteen of later te wassen.
  5. Was je handen weer grondig.

Hoe vaak kan ik het beste mijn mondkapje wassen?

Het is het beste om je mondkapje te wassen na ieder gebruik. Op die manier zorg je ervoor dat je zo min mogelijk virussen of andere ziektekiemen verspreid.

Hoe moet ik mijn mondkapje wassen?

  • Mondkapjes van katoen, maar ook sjaaltjes en bandana’s, kunnen gewoon in de wasmachine bij de andere was, zoals je het gewend bent.
  • Wil je de mondkapjes na het wassen drogen in de droger, doe dit dan op een hete stand. Hang ze anders te drogen in de volle zon.
  • Als je gevoelig bent voor wasmiddel of niet tegen sterke geuren kan, gebruik dan een parfumvrij wasmiddel.
  • Je kunt je mondkapje ook met de hand wassen. Gebruik dan heet water en zeep en schrob de mondkapjes minstens 30 seconden. Droog ze daarna in de droger op een hete temperatuur of laat ze drogen in de volle zon.
  • Bewaar de schone mondkapjes op een beschermde plek waar ze niet worden aangeraakt.

Draag jij een mondkapje op openbare plekken? En hoe vaak was je die?