Je planten verzorgen tijdens je vakantie, dat kan nogal eens een uitdaging zijn. Wij geven je tips en trucs voor hoe je dat aan kunt pakken.

Planten hebben is de millennial variant van kinderen hebben. Ze geven je iets om voor te zorgen en te koesteren dat veel financieel haalbaarder is dan een puppy of een baby. Maar hoe verzorg je je kamerplanten bijvoorbeeld op vakantie? Je planten verzorgen tijdens vakantie, hoe pak je dat aan?

Of je nu een professionele plantouder bent of pas net begint met binnentuinieren, er is niets erger dan de angst om terug te komen van je vakantie om je geliefde plantjes uitgedroogd en verwelkt te zien. Zeker als je een langere tijd weggaat, kan het een uitdaging zijn om je planten in leven te houden, tenzij je natuurlijk liever kunstplanten in huis hebt. Hier zijn enkele tips en trucs om ervoor te zorgen dat je planten jouw vakantie prima overleven.

Planten verzorgen tijdens vakantie
Tips om je planten te verzorgen wanneer je op vakantie bent

Je planten verzorgen tijdens vakantie

Plaats de planten op een koele plek

Temperatuur en licht kunnen je planten drastisch beïnvloeden. Als je ze op een warme plek met veel direct zonlicht laat staan, is de kans groot dat je een uitgedroogde plant aantreft. Om dit te voorkomen, kun je ze beter naar een koelere, schaduwrijkere plek verplaatsen. Dit verlaagd de temperatuur en kan het waterverlies tot 80% verminderen. Houd er echter rekening mee dat de hoeveelheid licht en warmte die een plant nodig heeft, per soort verschilt. Het is de moeite waard om op internet te zoeken naar de vereisten voor de specifieke plant en daarna de positie in huis daarop aan te passen.

Zet ze bij elkaar

Een handige tip is om je planten dicht bij elkaar te zetten, op een plek zonder direct zonlicht. Zorg er wel voor dat de bladeren elkaar niet aanraken. Plaats een bak met water in het midden van de planten, zodat de omgeving vochtig blijft. Het is belangrijk het water niet in direct contact is met de potgrond, om wortelrot te voorkomen. Wanneer planten in een groepje bij elkaar staan, staan ze in een vochtiger klimaat en zullen ze langer goed blijven.

Plaats een schoteltje onder de pot

Als je een lang weekend of een paar dagen weggaat, zorg er dan voor dat al je planten schoteltjes onder hun pot hebben. Geef alles iets meer water dan je normaal zou doen, voordat je weggaat en het overtollige water zal zich verzamelen in de schotel. Dan water kan dan worden opgenomen waardoor de plant vocht nodig heeft. Let op: dit is geen goed idee voor planten die niet tegen teveel water kunnen of gevoelig zijn voor wortelrot.

Verzamel je planten in je bad of douche

Deze handige truc is ideaal voor planten die veel vocht nodig hebben en het zou ze tot een week gehydrateerd moeten houden. Week wat handdoeken in water en leg ze in je bad of douche. Plaats je planten op de natte handdoeken. Op deze manier blijven je planten tot een week gehydrateerd. Als je niet veel planten hebt, kun je ze op deze manier ook in je gootsteen zetten.

Vraag een familielid of vriend

Net zoals je iemand vraag voor je huisdier te zorgen, kun je prima hetzelfde doen voor je planten. Vraag je buurman of een vriend of ze langs kunnen komen om je planten water te geven. Of, als je bijvoorbeeld alleen maar wat kleine planten hebt, kun je ze misschien bij iemand thuis neerzetten.Hoe doe jij je planten verzorgen tijdens vakantie?