Het is misschien verleidelijk om, wanneer je een jong vogeltje gevonden hebt, het te helpen. Dit is echter niet altijd goed voor het diertje.

Heb je een jong vogeltje gevonden? Lees je dan goed in over wat je wel en niet moet doen. In de vogelwereld is de lente en de zomer het babyseizoen en zetten veel vogels meerdere nestjes op de wereld. Het kan zijn dat je in zo’n periode wel eens een jong vogeltje vindt, die uit een nestje is gevallen of eruit is geduwd door de moedervogel. Dit lijkt misschien harteloos, maar meestal is dit puur een aanmoediging om het nest te verlaten en de wijde wereld in te trekken.

Het is misschien verleidelijk om, wanneer je een jong vogeltje gevonden hebt, het te helpen. Hoe goed bedoeld dit ook is, het is altijd beter om zo’n babyvogeltje met rust te laten. Dit is meestal de beste manier van handelen, maar er zijn uitzonderingen.

Doe dit nooit als je een jong vogeltje gevonden hebtVerplaatsen

Het is heel normaal dat een jong vogeltje het nest verlaat, een paar dagen voordat de vleugels sterk genoeg zijn om mee te vliegen. In de eerste instantie lijkt zo’n vogeltje dan verlaten te zijn, maar meestal houdt de moedervogel haar jongen op zo’n moment van een afstandje goed in de gaten. Ze zullen vaak terugkeren om het jong te voeden en te verzorgen. Door de vogel te verplaatsen is de kans groot dat de ouders het niet meer kunnen vinden, waardoor het dus niet meer verzorgd kan worden.

De uitzondering: Wanneer het jong geen vacht heeft en te jong is om het nest te verlaten, moet het terug in het nest worden geplaatst, zodat de ouders er weer voor kunnen zorgen. Dit geldt ook wanneer de jonge vogel in direct gevaar verkeerd, zoals bijvoorbeeld midden op een drukke straat of in de buurt van roofdieren.

Knuffelen

Jonge vogeltjes hebben zeer kwetsbare botten en onbedoeld zou je ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. Maar je moet ook aan je eigen gezondheid denken. Babyvogeltjes kunnen namelijk ook mijten of parasieten met zich meedragen die schadelijk voor je kunnen zijn.

De uitzondering: Als een jong vogeltje is gevonden en hij kan niet in het nest worden teruggeplaatst, is het belangrijk hem warm te houden met bijvoorbeeld doeken of handdoeken, tot hij kan worden meegegeven aan een verzorger. Maar hou het vogeltje nooit in de hand om hem op te warmen.

Bestuderen

Babyvogeltjes zijn erg vatbaar voor stress. Hoewel het heel interessant kan zijn om zo’n jong vogeltje van dichtbij te bekijken, kan te dichtbij komen schadelijk zijn. Bovendien kan je hierdoor voorkomen dat de moedervogel naar het vogeltje terugkomt.

De uitzondering: Wanneer een bepaalde jonge vogel voor het eerst wordt gezien, kan het nodig zijn om deze goed te controleren om te kijken of er sprake is van ziekte of letsel. Doe dit zo mogelijk zonder fysiek contact en laat de vogel met rust als hij oké blijkt te zijn.

Voeden

Voor goed veer- en botvorming heeft een jong vogeltje een special dieet nodig wat veel eiwitten bevat. Hoewel jonge vogeltjes onophoudelijk kunnen bedelen, wil dat niet altijd zeggen dat ze aan het verhongeren zijn. De kans is groot dat de ouders gewoon nog af en toe langskomen met voedsel, ook als de babyvogel niet meer in het nest verkeerd.

De uitzondering: Als na lang observeren blijkt dat de ouders niet meer terugkomen om de jonge vogel te voeden, moet er voor noodvoeding worden gezorgd. Dit mag alleen worden gedaan door een ervaren verzorger, die precies weet wat de vogel nodig heeft.Het is helaas de harde waarheid dat veel jonge vogeltjes volwassenheid niet halen. Hoewel het zeer verleidelijk kan zijn om voor zo’n klein vogeltje te zorgen, is het belangrijk om te weten dat je goede intenties niet altijd het beste is voor het diertje.

Wil je meer lezen over vogels? Lees alles over wat je moet doen als je een dood vogeltje vind. En moet je vogels eigenlijk ook voeren in de herfst? Voor meer informatie over het vinden van jonge vogeltjes, kun je terecht bij de Vogelbescherming.

Heb jij wel eens een jong vogeltje gevonden? En wat heb je toen gedaan?