Kamperen begint met een goede planning. Wordt het voor voor jou kamperen voor beginners en heb je geen idee wat je doet? Wij helpen je met de beste tips.

Tijd om de auto warm te draaien en de koffers af te stoffen, want de zomervakantie komt eraan en we waren er nog nooit zo aan toe. Frisse lucht en vrijheid, we komen eraan. Omdat het voor een aantal mensen waarschijnlijk een vakantie in eigen land zal worden, is de kans groot dat ook jij er dit jaar niet omheen kunt. Er gaat gekampeerd worden! En je hebt daar misschien helemaal geen ervaring mee. Daarom deze tips voor kamperen voor beginners.

Zoals bij de meeste buitenactiviteiten, ligt de sleutel tot een goede kampeerervaring in de planning. Als het de eerste keer is dat je je vakantie in een tent viert en je je afvraagt waar je in hemelsnaam aan begonnen bent, of hoe je überhaupt moet beginnen, zijn wij er om je bij te staan.

Kamperen voor beginners
Kamperen voor beginners

Bepaal je ideale plek

Er is zijn meerdere manieren om te kamperen, dus het eerste wat je moet doen voordat je op vakantie gaat, is beslissen wat voor soort kampeertplek je zoekt. Ben je er klaar voor om terug te gaan naar de basis en een tijdje in het wild te kamperen, of is achterover leunen op een camping meer jouw ding? Als kamperen nieuw voor je is, zul je je waarschijnlijk meer op je gemak voelen bij het vinden van een camping met goede voorzieningen om je eerste ervaring eenvoudig en stressvrij te houden. Bedenk ook of je een kindvriendelijke of hondvriendelijke camping wilt.

Neem altijd slaapzakken mee

Beginnende kampeerders denken vaak dat je met warm weer geen slaapzakken nodig hebt, maar vergis je niet. Zelfs in de zwoele zomermaanden wordt het ‘s nachts erg koud, dus controleer de temperatuurclassificatie op je slaapzak om te zien of deze geschikt is voor het gebied waar je heen gaat. Beter nog, test het van te voren in de tuin om te zien of het je warm genoeg zal houden. Vergeet ook geen slaapmat om een extra laag tussen jou en de grond te hebben.

Oefen met je tent

Raak vertrouwd met je uitrusting! Oefen altijd voor je op reis gaat met het opzetten van je tent, of maak een ritje met je camper, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Doe dit ook niet maar één keer, maar iedere keer wanneer je op vakantie gaat. Je kunt beter thuis een reparatieklus spotten, dan op vakantie. Een nachtje in je tuin kamperen is zelfs een geweldige manier om te zien of het kamperen überhaupt iets voor jou is.
De beste kampeerplek vinden

Zorg dat je lekker op tijd op de camping aankomt, zodat je de beste plek kunt bemachtigen en je de tent op kunt zetten wanneer het nog dag is. Een tent opzetten in het donker is alleen leuk in komediefilms. In het echte leven, not so much.

Wanneer je een goede plek zoekt om je tent op te zetten, zoek dan naar relatief hoge grond, vrij van alles dat de tent zou kunnen beschadigen. Met je tentje vertoeven onder de bomen, tussen het gevlekte zonlicht, dat klinkt misschien als het toppunt van je cottagecore fantasieën, maar je bent niet alleen een doelwit voor blikseminslagen, de rommel die van bomen afkomt, maakt het schoonmaken van je tent een ware hel. Kies voor een schaduwrijke plek die niet recht onder bomen ligt en waar je op het heetst van de dag kunt rondhangen.

Koken op een campingkooktoestel

Veel campings staan geen kampvuren toe, maar een kooktoestel kan net zo leuk en praktisch zijn. Zet hem uit de buurt van je tent, uit de wind en zorg dat je voldoende gas hebt. Sowieso meer dan je denkt nodig te hebben. Een kampeerfornuis koop je tegenwoordig voor een redelijke prijs. Sommige campings hebben faciliteiten om je afwas te doen, maar kijk daar van tevoren naar, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je mee moet nemen. Bewaar ruim voor je vakantie eventuele zakjes zout, peper en suiker van restaurants en cafés en giet eventuele oliën en specerijen in kleinere potjes en flesjes om ze gemakkelijker mee te kunnen nemen.

Controleer voordat je op reis gaat, wat de voorzieningen zijn en of jouw camping kampvuren toestaat. Plan dan wat je elke avond gaat koken. Dit bespaard tijd en moeite wanneer je er bent, vooral als je met een grote groep bent en veel monden te voeden. Doe een paar dagen van te voren je boodschappen, zodat alles zo vers mogelijk is. Verken ook altijd de omgeving voordat je op reis gaat om te zien hoe ver de lokale winkels en pubs zijn, als het koken faalt.

Kamperen voor beginners: Alles wat je moet weten

Controleer waar er water is

Het is een goed idee om van te voren de afstand tot de dichtstbijzijnde waterbron te vinden, aangezien je meerdere keren per dag moet water nodig zult hebben. Als je de afwas doet, zorg dan voor een kom met warm zeepsop om af te wassen en een kom met schoon water om af te spoelen. Zorg er ook voor dat je het vuile water op verantwoorde wijze weggooit op goedgekeurde plaatsen.

Kies een iets grotere tent

Vermijd een overvolle tent door een maat groter te kiezen. Een algemene vuistregel is om te kiezen voor een tent waar twee personen meer in kunnen slapen dan je nodig hebt. Dus als je met z’n tweeën gaat kamperen, ga dan voor een 4-persoonstent. Dit biedt ruimte voor rugzakken, slaapzakken en alle andere spullen die vakantiegangers meenemen. Als je niet zeker weet of het kamperen iets voor jou is, kan het ook de moeite waard zijn om een tent te lenen van iemand.

Zorg voor voldoende lagen

Fleeces, dekens, regenpakken, regenkleding, dikke sokken – neem het allemaal mee en houdt rekening met alle mogelijke situaties. Zeker als je in je eigen land blijft, weet je maar nooit in welk weer je terecht komt.

Opvouwbare stoelen zijn een must

Heb je echt gekampeerd als je niet op een stoel hebt gezeten die flexibeler is dan jij ooit zult zijn? Op het gras zitten is een korte tijd leuk en romantisch, maar de meeste ervaren kampeerders weten dat een opvouwbare stoel een must is om je vakantie comfortabel te houden. Sommige campings hebben picknicktafels op alle kampeerplekken, maar die kun je niet echt oppakken en neerzetten waar de marshmallows worden geroosterd.Laat geen rommel achter

Het lijkt een voor de hand liggend punt om te maken, maar let altijd op wat je achterlaat. Het is makkelijk om te vergeten dat er plastic om je nieuwe kaartspelletje zat, maar zorg wel dat je het weggooit. Berg je afval elke avond altijd op in een veilige bak of in je auto, weg van nieuwsgierige beestjes of slecht weer. Als je klaar bent om naar huis te gaan, zorg er dan voor dat je je kampeerplek net zo netjes achterlaat als toen je aankwam, of netter. Het buitenleven is alleen mooi als we goed voor de omgeving zorgen.

Maak een checklist met benodigdheden

Onderschat nooit de kracht van een checklist. Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je niets vergeet mee te nemen, van keukengerei tot reserve haringen, kussens en uiteraard toiletpapier! Vind je het moeilijk om te bedenken wat je bij je zou je moeten hebben wanneer je gaat kamperen? We hebben speciaal daarvoor een Camping Edition gemaakt van onze populaire Vakantie Paklijst!