Mocht je een echte kerstboom in huis hebben, dan vraag je je misschien af wat je er na de kerst mee kunt doen. Kun je bijvoorbeeld je kerstboom recyclen?

Kun je een kerstboom recyclen? Kerst is voorbij en waarschijnlijk vallen de naalden elke dag met takken tegelijk van je kerstboom af. Tijd om hem op te ruimen! Zelf heb ik een kunstboom, waardoor ik niet perse haast heb met het opruimen ervan. Maar mocht je een echte boom hebben, dan vraag je je misschien af wat je ermee moet doen.

Kun je een kerstboom recyclen?

Het antwoord is: ja! Een kerstboom kun je prima recyclen. Er zijn verschillende manieren om je oude kerstboom te gebruiken. Dus voordat je hem aan de straat zet, zijn hier een aantal ideeën voor het recyclen van je kerstboom.

Je kerstboom recyclen om 6 manieren
Een schuilplaats voor leven in je tuin

Je kan de kerstboom bijvoorbeeld met pot en al in de tuin laten staan. Je kunt er een lege plek in de tuin mee opvullen en dan heb je toch nog iets leuks om naar te kijken. Maar wat het mooiste is, hiermee creëer je een extra schuilplaats voor vogels en ander leven in je tuin, zoals nuttige spinnetjes. Woon je op het platteland en heb je veel ruimte en veel oude kerstbomen? Je zou dan een aantal bomen in lagen op elkaar kunnen leggen om een schuilplaats voor konijntjes te maken.

Gebruik takken om borderplanten te beschermen

Wanneer je de beste en langste takken van de kerstboom afzaagt, zou je hiermee een soort hutje over je meest kwetsbare borderplanten kunnen maken. Wanneer je de takken voorzichtig over deze planten heen legt en een soort beschermlaag maakt, kan dit het verschil maken tussen een plant verliezen en een plant in de lente weer mooi zien opbloeien.

Een nieuwe composthoop beginnen

Je kerstboom recyclen is een perfecte basis voor een nieuwe composthoop. De takken zorgen voor een goede luchttoevoer op de bodem en na verloop van tijd storten de takken vanzelf wel in. Je kunt de boom prima kleiner snijden, zodat hij in je compostbak past, maar verder kun je hem gewoon intact laten. Daarna kun je gewoon weer de aardappelschillen en ander gft-afval erop gooien, zoals je gewend bent.Gebruik de takken als bodembedekker

En nee, hier heb je geen dure versnipperaar voor nodig. Wat je kunt doen, is de takken er één voor één afknippen en in een kleine stukjes op de bodem van je border verspreiden. Dit werkt als een goede beschermlaag voor je grond in de winter, maar de tuin gaat er ook heerlijk van ruiken!

Laat er bier van maken

Bier?! Ja, bier! In een reactie hieronder gaf een lezer de tip om je kerstboom te doneren aan Lowlander bier! Die brouwen van de naalden namelijk hun speciale winterbier voor het jaar daarna. Dus wil jij volgend jaar kerst een biertje drinken waar misschien je eigen kerstboom in zit, doneer dan je kerstboom! Bedankt voor de super leuke tip, Rick!

Gebruik als decoratie

Wanneer je er nog niet helemaal klaar voor bent om afscheid te nemen van je kerstboom, zou je ook de beste takken eraf kunnen knippen en in vaasjes met water doen. Deze kun je overal neerzetten waar je wilt en op die manier kan je nog lang van de kleur, sfeer en geur genieten. Weet je niet wat je met je stam moet doen, zodra alle takken eraf zijn? Deze zou je eventueel kunnen gebruiken als een natuurlijke afscheiding van een border.

Wat doe jij met je oude kerstboom? Doe jij wel eens je kerstboom recyclen?