Kerstspullen opbergen op een veilige manier, scheelt volgend jaar een hoop tijd en frustratie. Maar hoe kun je alles het beste organiseren?

Decoreren voor de wintermaanden is een heerlijke en gezellige activiteit waar veel gezinnen het hele jaar naar uitkijken. En meestal hergebruiken we allemaal de kerstdecoratie die we al jaren in huis hebben. Om dit mooi te houden, is het wel belangrijk dat het kerstspullen opbergen op een goede en veilige manier gebeurt.

Kerstspullen veilig opbergen na de kerst

Wanneer je kerstspullen niet netjes opbergt, kunnen er veel dingen sneuvelen, lelijk worden, of zoek raken. Zorg dat je ze jarenlang fris, nieuw en mooi houdt, zodat je niet elk jaar nieuwe spullen hoeft te kopen. Je kerstspullen opbergen op een veilige manier scheelt uiteindelijk een hoop geld en tijd.

Kerstspullen opbergen op een veilige manier
Kersttextiel veilig opbergen

Voordat je je gethematiseerd textiel (beddengoed, theedoeken, enzovoort) opslaat voor volgend jaar, is het belangrijk dat ze schoon zijn. Vlekken kunnen na verloop van tijd gaan oxideren. Je kunt er een speciale plank in je kledingkast voor reserveren, maar elke andere plek waar zo weinig mogelijk vocht bij kan komen, is goed. Sla ze nooit op in bijvoorbeeld een garage of op een vochtige zolder.

Kerstkransen veilig opbergen

Het is belangrijk om kerstkransen zo te bewaren dat ze niet uit vorm kunnen raken. Gebruik daarom een doos die groot genoeg is, zodat er niets gebogen of verdrukt hoeft te worden. Je kerstkransen aan hangers hangen, is dan misschien nog wel de beste manier.Kunstkerstboom veilig opbergen

De meeste mensen bewaren hun kunstkerstboom in de doos waarin hij zat bij aankoop. Dat lijkt misschien de perfecte plek. Dat is helaas niet zo. De kwaliteit van het karton wordt na verloop van tijd een stuk minder en dan wordt het vatbaarder voor insecten. Er zijn speciale opbergdozen of opbergzakken voor kunstkerstbomen te krijgen, die je kerstboom goed kunnen beschermen.

Kerstboomversiering veilig opbergen

Speciale kerstballen kun je vaak wel gewoon het beste bewaren in de verpakking waarin je het kocht. Wanneer je kleinere kerstballen hebt, kun je eventueel ook droge schone eierdozen gebruiken. En als ze niet breekbaar zijn is het voldoende om er een aantal in een diepvrieszakje te doen en deze netjes in een doos te bewaren. Er zijn ook dozen voor kerstballen te krijgen, dat is natuurlijk nog beter.

Kerstkaarsen veilig opbergen

Bewaar kerstkaarsen altijd uit de buurt van hitte, zodat ze niet kunnen smelten of kleur gaan afgeven. Je kunt ook overwegen om nepkaarsen te gebruiken, deze zijn tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden.Kerstverlichting

Je haalt een nieuwe set kerstverlichting uit de nieuwe verpakking en daarna krijg je het er nooit meer in. Of je weet ze er wel in te krijgen, maar het jaar erop ben je eerst twee uur bezig alles uit elkaar te halen. Wie kent het niet. Begin in ieder geval met het direct weggooien van kapotte kerstverlichting, dat scheelt alweer ruimte en irritatie volgend jaar. Rol de kerstverlichting dan om een opgerolde krant of iets wat daar op lijkt en je hebt er nooit meer problemen mee.

Label je de dozen met kerstversiering

Zorg altijd dat je opbergdozen waar kerstversiering in zit op de juiste manier labelt. En zorg dan ook dat je daarbij de volgorde van openmaken in gedachten houdt. Bijvoorbeeld, in “Box 1” zitten bijvoorbeeld kerstkaarten, winterdecoratie, kerstservies of andere dingen die je als eerste nodig hebt. Maak er een Starterskit van, om het winterseizoen te beginnen.