De keukenkastjes organiseren en indelen kan een zware klus zijn. Maar met de juiste tips en een berg motivatie, is het zo gedaan!

Wanneer je ook maar een beetje een thuiskok bent, wordt je soms gek van alle spullen en apparaten die je in je keuken op moet bergen. Je keukenkastjes organiseren en ze netjes houden, kan daardoor een uitdaging zijn. Persoonlijk vind ik keukenkastjes het moeilijkst om in te delen, omdat er zoveel spullen zijn en niet alles heb je elke dag nodig.

Het is bij het organiseren van je keukenkastjes belangrijk dat je je aan een vaste strategie houdt. Ik kan je daarbij helpen door je een aantal slimme tips te geven om het probleem bij de basis aan te pakken.Ga dit project alleen aan wanneer je echt gemotiveerd bent om door te pakken, want het is een grote klus! Motivatie en doorzettingsvermogen zijn vandaag heel belangrijk, want je gaat eerst een grotere troep maken voordat alles georganiseerd is!

Keukenkastjes organiseren en indelen in 5 stappen

1. Waarom je keukenkastjes organiseren?

Mocht motivatie toch even een probleem zijn, bedenk je dan het volgende:

 • Je keukenkastjes organiseren gaat je geld besparen, want je koopt geen dingen dubbel meer. Je weet precies wat je hebt.
 • Het bespaart tijd, want je weet precies waar alles staat. Niet meer zoeken naar dat ene apparaat wanneer je allang met koken had moeten beginnen.
 • Een georganiseerde keuken maakt het plannen van een weekmenu en boodschappen doen, een stuk makkelijker.
 • Het maakt opruimen een stuk makkelijker, omdat iedereen in hrt gezin precies weet waar alles hoort te staan.
Wat heb je nodig?
 • Vuilnisbak
 • Doos voor items om weg te geven / te doneren
 • Motivatie!!
Keukenkastjes organiseren in 5 simpele stappen

2. Keukenkastjes leeghalen

Alles leeghalen is noodzakelijk voor een goed begin. Haal alles uit de keukenkastjes en gooi direct weg wat weg kan of stop in een doos wat je wilt doneren. Dit is het moment waarbij je moet vertrouwen op de uitkomst. Je keuken zal ontploft lijken, maar uiteindelijk heb je mooi georganiseerde keukenkastjes!

3. Sorteren en indelen

Nu je alleen nog de spullen over hebt die je echt nodig hebt en gebruikt, ga je de keukenkastjes indelen. Dat betekent dat je alles een doordachte plek gaat geven, waar het ‘t meest logisch is. Laat je niet van je stuk brengen door wat mooi staat en wat niet! Het Instagram- en Pinterestleven is een leugen. Ga voor wat écht logisch is en houd daarbij in gedachte dat alles wat je vaak gebruikt, makkelijk bereikbaar moet zijn. Een paar tips:

 • Plaats items in de buurt van waar je ze gebruikt.
 • Categoriseer!
 • Geef items die je vaak gebruikt de plekken die het makkelijkst te bereiken zijn.
 • Houd het netjes, soort bij soort en stapel kommetjes op volgorde van grote.


4. Wat bewaar je in de bovenste keukenkastjes?

Dit zijn de items die je het best in de bovenste keukenkastjes kunt indelen. Als het mogelijk is, bewaar deze spullen dan boven het aanrechtgebied waar je ze het vaakst zal gebruiken.

 • Voedsel – Bewaar om te beginnen zo veel mogelijk voedsel weg van de keuken, in de voorraadkast. Plaats producten zoals kruiden en olie in ieder geval altijd boven de plek waar je kookt en gebruik handige keukenkast organizers om het netjes te houden. Ik gebruik bijvoorbeeld een draaiplateau voor sausjes, zodat ik er altijd makkelijk bij kan.
 • Glazen, bekers en borden – Plaats deze indien mogelijk direct boven de vaatwasser, zodat je sneller kunt opruimen.
 • Kookboeken – Het liefst plaats je deze sowieso niet in de keuken, omdat je ze niet zo vaak nodig hebt. Gebruik je ze wel vaak en hecht je er waarde aan, overweeg dan ergens in de keuken een plank op te hangen.
 • Plastic of glazen bakken en potten – Bewaar je lege plastic bakjes of voorraadpotten boven het stukje aanrecht, waar je ze het vaakst gebruikt.

5. Wat bewaar je in de lage keukenkastjes?

De lage kastjes zijn geschikt voor o.a. de zwaarste items in je keuken, maar niet voor voedsel. • Keukenapparaten – Plaats apparaten die je geregeld nodig hebt in een kastje in de buurt van je werkgebied. Gebruik je een apparaat dagelijks, overweeg dan om het op het aanrecht te zetten. Pas hier wel mee op, want je zet je aanrecht makkelijk te vol.
 • Potten en pannen – Deze kun je het beste in de onderste keukenkastjes opbergen, omdat ze erg zwaar kunnen zijn. Let op dat je pannenbeschermers tussen je pannen legt, om de antiaanbaklaag te beschermen.
 • Mengkommen en snijplanken – Bewaar deze items het liefst zo dicht mogelijk bij de vaatwasser of gootsteen, zodat je ze na het schoonmaken makkelijk op kan bergen.
 • Schoonmaakproducten – Onder de gootsteen is de beste plek voor schoonmaakproducten. Je hebt ze dan altijd bij de hand. Let op met kleine kinderen! Aangezien zij er makkelijk bij kunnen, is dit misschien de uitzondering om schoonmaakmiddelen hoog op te bergen. Plaats ze dan nooit in de buurt van voedsel. Bij knoeien of lekken, wil je niet dat het in je eten terecht komt.

Georganiseerde keukenkastjes behouden

Gefeliciteerd, je hebt je keukenkastjes helemaal opnieuw ingedeeld en dat was geen makkelijke klus. Maar wat misschien nog moeilijker is, is het behouden van deze georganiseerde keukenkastjes.

Mijn tip is om al het bovenstaande ongeveer 1 of 2 keer per jaar te doen, afhankelijk van je kookgedrag. Loop daarnaast elke week even alle keukenkastjes langs of alles nog op de juiste plek staat.

Heeft in jouw keuken alles een vaste plek of kunnen jouw keukenkastjes ook wel een herindeling gebruiken?