Kies je een aluminium of houten overkapping om je tuin te verbeteren?

Kies je voor aluminium of houten overkapping?

Wanneer je overweegt een overkapping te plaatsen, kan het een hele klus zijn om te bedenken hoe je het precies wilt hebben. Overkappingen van hout of aluminium zijn beiden goede opties. Door iets meer informatie over beide opties op te zoeken kun je bepalen wat de beste keus is voor jouw nieuwe achtertuin overkapping. Ik zet alle voordelen, maar ook de nadelen, voor beide keuzes op een rijtje.

Aluminium

Aluminium zie je erg vaak in Nederlandse tuinen. En dat is niet onterecht. Het materiaal is makkelijk te plaatsen, ook met weinig hulp, is lichtgewicht en rot niet weg. Vroeger zagen overkappingen van aluminium er niet zo fraai uit, maar dit is verleden tijd. Er zijn genoeg mooie ontwerpen te vinden, die je tuin een mooie upgrade geven.

Voordelen
 • Weinig onderhoud, want het is gemakkelijk schoon te maken met water en zeep, het hoeft niet te worden geschuurd en is bestand tegen vocht en ongedierte,
 • Je kunt zelf de kleur kiezen.
 • Aluminium is lichtgewicht en daardoor makkelijker te installeren dan hout.
 • Aluminium platen zijn in grotere afmetingen te koop dan hout, waardoor de prijs laag kan blijven.
Nadelen
 • Deukt gemakkelijk, dus minder geschikt voor een plek waar bomen staan en takken hangen, of waar kinderen graag met ballen spelen.
 • Meer functioneel dan mooi.

Hout

Houten terrasoverkappingen zijn mega populair bij tuineigenaren die van een wat robuustere en landelijkere look houden. De prijzen variëren ontzettend, afhankelijk van het ontwerp en of je het zelf gaat doen of iemand inhuurt.

Voordelen
 • Houten varianten zijn zeer veelzijdig. Het biedt een breed scala aan houtsoorten, ontwerpopties en kleur van de beits.
 • Hout is wat duurzamer dan aluminium en raakt minder snel beschadigd.
 • Gemakkelijk te repareren, doordat afzonderlijke delen gewoon vervangen kunnen worden.
 • Een houten overkappingen is makkelijker in de stijl van je huis te bouwen, waardoor deze naadloos kan aansluiten. Door bijvoorbeeld dakpannen eraan toe te voegen, lijkt het net alsof het altijd zo geweest is.
Nadelen
 • Noodzakelijk onderhoud is met een houten overkapping zeker wel nodig. Hout is een organisch materiaal en is daardoor vatbaar voor ongedierte, zonlicht en vocht. Regelmatig onderhoud (in de praktijk ongeveer elke 2 á 3 jaar) kan ervoor zorgen dat het hout weer wordt opgefrist en weer een tijdje mee kan.
 • Natuurlijke imperfectie is bij hout heel normaal. Omdat het een natuurlijk product is, kan je geen perfectie verwachten. Kleur- en structuurvariaties zijn heel normaal. Sommigen zien dit overigens als voordeel!

Hout en aluminium zijn beide mooie materialen om te gebruiken voor een overkapping. Je keuze hangt af van de hoeveelheid onderhoud die je wenst en voor welke look je wilt gaan. Wat je ook kiest, een mooie terrasoverkapping is een prachtige aanvulling in elke tuin.

Zou jij gaan voor een aluminium of houten terrasoverkapping?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.