Je kind drinkt slecht? Met deze 5 tips kun je het oplossen!

Tips voor wanneer je kind slecht drinkt

Zelf genoeg drinken is hier in huis altijd een probleem geweest. Zelf ben ik mijn hele leven al een slechte drinker. Ik kon drie uur doen over een beker melk en zag het echt als straf dat ik dat op moest drinken. Nog steeds is drinken overdag niet mijn hoogste prioriteit. Ik ben bang dat ik deze eigenschap onbewust aan mijn dochter heb meegegeven, want ook mijn kind drinkt slecht.

Wanneer is je kind een slechte drinker

Volgens Ouders Van Nu moeten kinderen tussen de 1 en 4 jaar minstens een liter water per dag drinken om gezond te blijven. Haalt je kind dat niet, dan kun je ervan uitgaan dat je kind een slechte drinker is. Helaas weet ik bijna zeker dat mijn kind het niet haalt, al gaat het wel echt steeds beter. Ik denk dat ze ongeveer 700 ml vocht per dag krijgt. Ik doe overdag dus alles wat ik kan om haar zoveel mogelijk vocht binnen te laten krijgen. Drinkt jouw kind ook slecht? Misschien dat ik je met onderstaande tips kan helpen.

Tips voor wanneer je kind slecht drinkt
Geef snacks die veel water bevatten

Het lost niet alles op, maar er zijn manieren om je kind meer vocht binnen te laten krijgen. Geef regelmatig een stuk komkommer, een lekker sappig stuk appel of bijvoorbeeld aardbeien. Er zit meer water in dan je misschien denkt en op deze manier krijgt je kind toch weer wat vocht binnen. Ook peer, meloen en tomaat bevatten veel vocht! Overigens is yoghurt ook altijd goed om te geven. Niet alleen qua vocht, maar ook qua voedingsstoffen. Mijn dochter lust geen melk (behalve in de thee) en 200 ml yoghurt schijnt overeen te komen met twee bekers melk, dus dit geven we dagelijks na het eten.

Meerdere bekers neerzetten

Wij hebben door het huis heen meerdere bekers met water neergezet. Dit helpt ons allemaal eraan te herinneren dat ons dametje even wat slokjes water moet drinken. Er staat een beker bij haar bed, twee bekers in de woonkamer, een beker in haar luiertas en ik zorg dat ze altijd gevuld zijn.

Je kind drinkt slecht? Vaste drinkmomenten!

Toen we merkten dat het drinken echt niet verbeterde, zijn we vaste drinkmomenten gaan inlassen. Dat betekent dat er bij het eten natuurlijk altijd een drinkbeker aanwezig is, maar zoals ik eerder al zei staat er ook een beker bij haar bed. We hebben er een gewoonte van gemaakt dat altijd als ze naar bed gaat of wanneer we bij haar moeten komen omdat ze niet kan slapen, ze meteen een paar slokjes water krijgt. En ook bij het wakker worden, krijgt ze eerst de beker van mij. Dat werkt goed!

Warme dranken gaan er makkelijker in

Wat ik ook ontdekt heb, is dat warme dranken veel makkelijker wegdrinken dan iets wat ijskoud is. Dat geldt voor ons volwassenen ook gewoon. Ik geef mijn kind daarom elke ochtend een flinke beker thee. Meestal groene thee, maar soms ook een andere lekkere cafeïnevrije thee. Meestal koel ik het af met wat extra koud water, maar soms doe ik er melk bij als dat lekker is met de thee die ik heb gekozen.

Tip: Als je wilt weten of de thee te heet is, voel dan niet met je vinger. Dan voelt de thee meestal veel heter dan hij werkelijk is. Zelf neem ik altijd een klein slokje en kom er dan meestal achter dat hij gewoon drinkbaar is. Je kindje drinkt het immers ook gewoon met haar mond en die temperatuur is voor iedereen ongeveer gelijk, dus dat is altijd de beste test. Verder zou je het water in de beker ietsjes lauw kunnen maken door een scheutje gekookt water toe te voegen.

Voeg water toe waar mogelijk

Je kind drinkt slecht? Dan is dit geen tip om je kind beter te leren drinken, maar het zorgt wel voor extra vocht. Als je kindje nog hapjes of flesjes krijgt, voeg dan altijd een scheut extra water toe. Ze merken er zelf niets van en het zorgt toch weer voor extra vocht.

Krijgt jouw kind genoeg te drinken? En heb je aanvullende tips?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

2 reacties

  1. De binnenkant van je pols, schijnt een hele goede plek te zijn om de temp van dranken voor je kind, te controleren. Vroeger deed ik dat al.

    1. Dat kan ook, maar dan kan het nog steeds zijn dat je huid koud of juist warm is door het weer. Dus eigenlijk helemaal niet betrouwbaar. Beste plek is naar mening gewoon het orgaan waar het mee gedronken wordt: je mond. Al is dat met een melkfles misschien niet zo lekker of handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.