Peuter

Deze liedjes van Kinderen voor Kinderen zijn nog steeds actueel

Als kind was ik van twee dingen fan. Danny de Munk en Kinderen Voor Kinderen. En beiden begonnen al vroeg! Danny de Munk luisterde ik op mijn walkman, terwijl ik in de buggy zat. Van Kinderen Voor Kinderen had ik een hele verzameling grammafoonplaten en ik kende bijna alle teksten uit mijn hoofd van de eerste 12 seizoenen. Ondanks dat ik opgroeide in Drenthe leerde ik mezelf door de liedjes onbewust de bekende Gooische R aan, die je tot op de dag van vandaag nog steeds bij me hoort. Verhuizen naar Noord-Brabant heeft daar helaas niets aan veranderd!

Toen ik hoorde dat het 39e album “Kom erbij!” deze maand uitkomt, voelde ik me ineens mega oud! Hoe kunnen er al 39 zijn gemaakt! Ondertussen is er een hoop veranderd bij Kinderen Voor Kinderen. De liedjes zijn natuurlijk een stuk moderner en sneller nu.

Deze Kinderen Voor Kinderen liedjes zijn nog steeds actueel

Maar één ding blijft en dat is dat de liedjes altijd herkenbaar blijven voor alle kinderen. Kinderen voor Kinderen staat bekend om de tijdloosheid van veel liedjes. Het maakt bij sommige liedjes totaal niet uit of ze nou uit 1980 komen of 2018, kinderen zullen de onderwerpen blijven herkennen. Ik heb daarom mijn favoriete liedjes op een rijtje gezet, die nog steeds actueel zijn! Zo leuk om ze nog eens terug te horen en te zien. Het enige wat helaas niet actueel meer is, is de mode!Oh, Dat Huiswerk


Toen ik dit liedje vaak luisterde, had ik nog geen huiswerk. Maar zeker later ben ik me gaan realiseren dat het gevoel over huiswerk eigenlijk nooit is veranderd in al die jaren, haha. Ik denk dat veel kinderen nog steeds dit liedje snappen. Ik was trouwens vroeger wel een beetje fan van Annemiek Stuurman, die dit liedje zingt. Ze zag er zo aardig uit!

En Ik


Als er een liedje nog steeds actueel is, dan is het deze wel. Een wijze les over het accepteren van elkaar, maar vooral ook jezelf. Ondanks dat je er misschien niet zo uitziet als je zou willen. Ik kon mijzelf altijd erg herkennen in het ‘kleine’ meisje, want dat was ik zelf ook! Wel grappig: ik snapte vroeger bij het lange meisje nooit waarom ze in ’s hemelsnaam een volwassene mee lieten zingen. In werkelijkheid was zij hier nog maar 14 jaar.

Roken


Wat vond ik dit liedje geweldig vroeger! Mijn ouders rookten allebei (nu niet meer) en ik weet nog hoe erg ik er tegen was, ook al was ik nog super jong. Nog steeds ben ik er nooit aan begonnen en daar ben ik super trots op. Ik geloof dat dit liedje daar zeker een aandeel in heeft gehad. Gelukkig is roken tegenwoordig al een stuk minder normaal en weet mijn dochter over een paar jaar hopelijk helemaal niet waar dit liedje nou eigenlijk over gaat. Nog een leuk weetje: Het eerste meisje wat zingt is nu dé stem van RTL4 en het telefoonmenu van T-mobile, Marjon Keller!

Een Tweedehands Jas


Ook over het dragen van bont werd gezongen door de kinderen van Kinderen Voor Kinderen. Zeer terecht overigens! Dit liedje was een zeer goede manier om ook de kinderen een stem te geven hierin. Een liedje wat (helaas) nog steeds zeer actueel is. Dit liedje was voor een hoop volwassenen in die tijd een grote ergernis vanwege het super Gooische “Kijk, daarrrrrr!”, haha!

Jongen Op Ballet


Zelf zat ik als klein meisje op ballet en ik moet eerlijk bekennen dat ik toen dit liedje altijd een beetje gek vond. Ik had zelf ook nog nooit een jongen op ballet gezien! Misschien juist daarom is dit liedje nu actueler dan ooit. Jongens beginnen steeds meer ‘vrouwendingen’ te doen en ook andersom. Toch worden sommige dingen nog steeds niet helemaal geaccepteerd en daarom vind ik dit een mooi voorbeeld van hoe tijdloos zo’n liedje kan zijn.

Droeverig Gevoel


Oké, ik was een gevoelig kind. Zeer gevoelig. Ik kan hier dus nog steeds niet goed naar luisteren zonder een brok in mijn keel te krijgen. Als kind moest ik altijd huilen om dit liedje. Ik denk dat dit liedje zeer actueel is, omdat kinderen steeds eerder al last krijgen van depressieve gevoelens. Ik denk dat het goed is dat er zo’n liedje is gemaakt, zodat deze kinderen weten dat ze niet alleen zijn. Zelf haalde ik er veel steun uit.

Vakantie Met De Tent


Ieder kind dat met zijn ouders op vakantie gaat en dan gaat kamperen, zal dit herkennen. Ik in elk geval wel, alleen kwamen wij nooit in een hotel terecht, haha! Ik vind Edwin Rutten trouwens echt geweldig in dit clipje. En ik was als kind altijd een beetje verliefd op Arjan, de jongen met het donkere haar.

Vier Ouders


Over gescheiden ouders wordt ontzettend veel gezongen bij Kinderen Voor Kinderen. In de beginjaren was het dan ook iets wat steeds vaker voorkwam en net een beetje als geaccepteerd werd gezien. Als kind van gescheiden ouders weet ik hoe moeilijk dit kan zijn als je nog heen jong bent en ik vond het fijn dat er liedjes waren waar ik naar kon luisteren over dit onderwerp. Dit specifieke liedje was mijn favoriet, omdat de stiefvader Peter heet en dat was bij mij ook zo. Al was die wel liever dan in dit liedje, haha.

Eén Been Op De Stoep


Toen ik jonger was vond ik dit liedje wel leuk, maar ik begreep nooit dat dit eigenlijk een heel mooi liedje is over een meisje met een dwangneurose. Iets wat natuurlijk nog steeds bestaat en waar veel kinderen steun in kunnen gebruiken.

Mama Is Morgen Van Mij


Zoals ik al eerder zei, ben ik een kind van gescheiden ouders en weet ik als geen ander hoe moeilijk het kan zijn als je moeder of vader een andere partner krijgt. Dit meisje bezingt dit onderwerp perfect!

Luisterde jij vroeger ook naar Kinderen Voor Kinderen? Welke nummers vind jij nog steeds heel actueel?

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Als je iets bestelt door op zo’n link te klikken, ontvang ik hier een kleine commissie over. Ik sluit mij alleen aan bij affiliates waar ik achter sta. Bedankt voor je steun!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.