Koekjes bakken is niet moeilijk, maar toch worden er soms fouten gemaakt. Maar vanaf nu hoeft dat niet meer!

Koekjes bakken kan iedereen. Of je nou een zoetekauw bent of niet, er is altijd een koekje dat bij je past. Althans dat vind ik! Ik hou persoonlijk van rustieke chocolate chip koekjes, met flinke brokken chocolade erin. Maar je kan ook gezonde koekjes maken.

Toch is koekjes bakken niet zo makkelijk als je denkt. Sommige zeggen dat het bakken van koekjes een kunst is, maar eigenlijk is het scheikunde. het proces heeft iets meer zorg nodig dan ingrediënten bij elkaar gooien en in de oven doen.

Wat je niet moet doen bij koekjes bakken

Koekjes zijn ontzettend vatbaar voor ellende. De koekjes zijn niet gaar, de koekjes zijn te droog, het beslag loopt teveel uit, noem het maar op. Gelukkig kun je al deze problemen voorkomen wanneer je onderstaande fouten niet maakt.

Koekjes bakken: De meest gemaakte fouten
Bloem verkeerd afwegen

De grootste fout die je waarschijnlijk kunt maken, is het verkeerd afwegen van bloem. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat one cup hetzelfde is als met een koffiekopje de bloem opscheppen. Je pakt dan teveel en de koekjes worden te droog.
Wat je wel moet doen: Gebruik een digitale weegschaal en zorg dat hij op grammen staat ingesteld. Als een recept om one cup vraagt, weeg je 130 gram af.

Verkeerde bloem gebruiken

Voor de meeste koekjes heb je gewone bloem nodig. Als je dit vervangt met iets anders, kunnen de koekjes hier anders op reageren. Gebruik je bijvoorbeeld zelfrijzend bakmeel bij het koekjes bakken, zal het echt een ramp worden.
Wat je wel moet doen: Gebruik altijd het soort bloem of meel wat in het recept staat.

Te koude boter gebruiken

Wanneer je je boter rechtstreeks uit de koelkast gebruikt, worden je koekjes te zwaar en niet luchtig. Boter wat een beetje zacht geworden is, is ideaal.
Wat je wel moet doen: Laat de boter een half uur tot een kwartier buiten de koelkast liggen voordat je gaat bakken.De deegroller te lang gebruiken

Rol langer je deeg uit dan strikt noodzakelijk. Bloem bevat gluten, wat harder wordt naarmate je het kneed of uitrolt. Vooral met kinderen is het uitrollen van het deed hartstikke leuk om te doen, maar dit te lang of te vaak doen is niet goed voor het deeg.
Wat je wel moet doen: Rol of kneed je deeg zo voorzichtig en zo kort mogelijk.

Te oude bakpoeder gebruiken

Het is belangrijk dat je bakpoeder altijd vers is. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel, dat een product laat rijzen. Het is behoorlijk lang houdbaar, maar niet onbeperkt. Na een maand of 6 verliest het aardig zijn kracht en dit zal je echt merken bij het bakken van koekjes.
Wat je wel moet doen: Schrijf op de verpakking van je bakpoeder wanneer je hem geopend hebt en vervang het na 6 maanden.Te donkere bakplaat gebruiken

Ja hoor, dat heb je goed gelezen. De kleur van je bakplaat maakt wel degelijk een verschil. Een donkere bakplaat houdt meer hitte vast en het verschil is groot genoeg om te beïnvloeden hoe de koekjes uiteindelijk uit de oven komen. Helaas staat dit nooit in recepten.
Wat je wel moet doen: Gebruik bij het koekjes bakken altijd een lichtgekleurd bakpapier of verlaag de oventemperatuur.

De oven te vaak openen

Natuurlijk moet je op een gegeven moment de koekjes uit de oven halen en daarbij de oven openen. Maar doe dit niet elke paar minuten. Iedere keer dat je de oven opent, ontsnapt er warmte en dat heeft effect op hoe je koekjes bakken. En hey, als je je oven schoonhoudt, kan je gewoon door het glas kijken.

De oven niet voorverwarmen

Het is de eerste instructie in bijna elke bakrecept en natuurlijk weet je dat je dit moet doen. En je slaat deze stap ook vast niet expres over, maar het kan wel gebeuren. En omdat koekjes maar kort bakken, is het belangrijk dat de oven meteen op de goede temperatuur is.
Wat je wel moet doen: Maak er een gewoonte van om altijd het recept helemaal te volgen, inclusief het voorverwarmen van de oven.

Welke fout maak jij wel eens bij het koekjes bakken?