Ojee, koffie gemorst! Koffievlekken verwijderen lijkt misschien onbegonnen werk, maar is goed te doen. Zowel bij nieuwe als oude vlekken.

Koffievlekken verwijderen, iedereen weet hoe vreselijk dat is. Dat komt door de stof tannine. Om koffievlekken echt te verwijderen, moet je de kleding laten weken. Bij een verse vlek kan een stroom koud water meteen de oplossing zijn. Voor de vervolgstappen zijn simpele producten, zoals baking soda, zout, zeep en zelfs babypoeder of tandpasta, genoeg om het probleem te verhelpen of voor te behandelen voordat je het wast.

Koffievlekken verwijderen uit kleding en andere stoffen

Zo verwijder je koffievlekken

Koffievlekken verwijderen lijkt onbegonnen werk, maar is echt goed te doen. Begin met de eenvoudigste oplossing (spoelen met koud water) en als dat niet werkt, ga dan verder met de volgende methode. Snel handelen is belangrijk en maakt alle verschil in hoe gemakkelijk de vlek eruit komt.

Het is natuurlijk mogelijk dat je een koffievlek maakt terwijl je op je het werk of in een restaurant bent. Je kunt dan je shirt of overhemd niet even uittrekken om het onmiddellijk te spoelen. Je kunt de schade dan enigszins beperken door zout te gebruiken om de koffie op te nemen of de vlek te deppen met een servet en gewoon of bruisend water.

Nieuwe koffievlek verwijderen

Nieuwe koffievlekken verwijderen, is het gemakkelijkst, omdat de koffie nog niet helemaal in het materiaal is getrokken. Als er koffie op je kleding komt, laat dan direct koud water door de vlek lopen om deze te verdunnen. Ga niet schrobben, want dit beschadigt het materiaal. Door water door een nieuwe vlek te laten stromen, wordt de koffie binnen een paar minuten zo goed als weg gespoeld.

Als deze methode niet lukt, ga dan verder met de methode voor het verwijderen van oude koffievlekken. Houd er rekening mee dat het verwijderen van nieuwe koffievlekken uit bekleding en tapijt wat meer moeite kost.Oude koffievlekken verwijderen

Voor moeilijke opgedroogde koffievlekken heb je water, schone doeken (of papieren handdoeken), vloeibaar wasmiddel, waspoeder, witte azijn en een tandenborstel nodig. Als je kleding een opgedroogde koffievlek heeft, maak de vlek dan nat en wrijf voorzichtig met je vingers een paar druppels vloeibaar wasmiddel in. Laat dit vijf minuten intrekken en spoel het daarna goed uit.

Als de vlek hierna nog steeds aanwezig is, herhaal dan dit proces door een paar druppels witte azijn te mengen met waspoeder tot het een pasta wordt. Wrijf dit mengsel voorzichtig in de vlek met een tandenborstel met zachte haren en laat het nog vijf minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Helpt dit nog steeds niet, herhaal dan de behandeling.

Koffievlekken in andere materialen

Kleding is helaas niet het enige slachtoffer van de beruchte koffievlekken. Van tapijten tot nachtkastjes, veel materialen en oppervlakken vangen vaak koffievlekken. Het goede nieuws is, dat je koffievlekken van bijna alle speciale materialen op de volgende manieren kunt verwijderen.

Tapijt

Meng een eetlepel vloeibaar afwasmiddel en witte azijn met twee kopjes water. Giet het mengsel op de vlek en droog het met een föhn.

Houten oppervlakken

Giet een theelepel witte azijn over de vlek. Laat dit twee minuten intrekken en maak de plek vervolgens schoon met keukenpapier.

Jeans

Strooi een theelepel baking soda op een vochtige doek en wrijf het voorzichtig over de vlek.Heb je last van andere vlekken? Lees dan hier alles over het verwijderen van zonnebrandvlekken of hoe je het beste inktvlekken kunt verwijderen.