Komkommers bewaren, wat is de beste manier? Hoe houd je je komkommers zo lang mogelijk goed en kun je komkommers invriezen?

Komkommers bewaren, zodat ze langer goed blijven, hoe doe je dat? Komkommers is één van de populairste fruitsoorten van Nederland, al denken veel mensen dat het een groente is. Komkommer is een fruit, omdat er zaadjes in zitten. Komkommers bestaan, net als ijsbergsla, voor 96% uit water. Ze zijn gezond, lekker en super populair bij kinderen. Maar al dat water kan voor problemen zorgen, wanneer je voor een langere tijd je komkommers wilt bewaren.

De beste manier om komkommers te bewaren

Wanneer je verse komkommers hebt gekocht, is het ‘t beste om ze eerst goed te wassen. Droog ze daarna grondig af. Als de komkommers echt goed droog zijn, rol je ze in een stuk keukenpapier of een theedoek en doe je ze daarna in een zak. Het papier of de theedoek zorgt ervoor dat alle vocht van buitenaf wordt opgenomen en niet bij de komkommer komt. Doe de zak niet dicht, maar houd hem een beetje open zodat er luchtcirculatie is.

Komkommers houden van een koude temperatuur, maar niet té koud. Komkommers kunnen niet goed tegen een temperatuur onder de 10 graden Celsius. Omdat de meeste koelkasten rond de 4 graden staan afgesteld, doe je er daarom goed aan om de komkommers zo hoog mogelijk in de koelkast te leggen.Leg ze niet in de groentelade, want daar is de temperatuur het laagst. Leg ze ook vooraan, want achterin is het ook weer kouder. Houd de komkommers apart van ander fruit of groente die veel ethyleengas produceren, zoals bananen, tomaten of meloenen. Ethyleengas kan er voor zorgen dat je groente of fruit sneller bederft.

Sommige groentelades hebben een speciale luchtcirculatiefunctie. Als jij zo’n koelkast hebt, zou je de komkommer daar ook lang goed kunnen houden. Dit ligt een beetje aan de temperatuur en het soort koelkast dat je hebt. Dit moet je even uitproberen.

Hoelang blijven komkommers goed in de koelkast?

Vanwege de hoeveelheid water die komkommers bevatten, is het altijd het beste om ze zo snel mogelijk op te eten. Wil je toch wat langer de komkommers bewaren en je doet het op eerdere genoemde manier, zouden ze 1 à 2 weken goed kunnen blijven.

Komkommers bewaren nadat ze gesneden zijn

Wanneer je komkommerplakjes nodig hebt, is het beter om alleen te snijden wat je nodig hebt. Houd de rest van de komkommer zo goed mogelijk intact. Bedek het uiteinde van de komkommer met plastic folie, dit zou genoeg moeten zijn om het nog wat langer goed te houden.


Komkommerplakjes kun je het beste in een luchtdicht bakje bewaren, zodat het vocht niet weg kan en de plakjes niet uitdrogen. Ze blijven dan ongeveer 2 à 3 dagen lekker.

Kun je komkommer invriezen?

Het antwoord is: ja! Je kunt komkommers bewaren door ze in te vriezen. In zijn geheel of in plakjes, geschild of met schil, dat maakt niet uit. Het is alleen wel zo dat na het ontdooien ze niet hun gebruikelijke knapperige textuur hebben. Ze hebben nog wel een lekkere smaak, dus zijn ze dan perfect voor smoothies of om in fruitwater te doen. Hoe je ze ook eet, komkommers zijn hartstikke gezond!

Meer over bewaren van groente en fruit

Wil je meer lezen over het bewaren van groente en fruit? Lees dan mijn tips over het bewaren van aardbeien of hoe je zo lang mogelijk van je aardappelen kunt genieten.

Wat is jouw ultieme tip om komkommers bewaren slimmer te doen?