Kunstgras leggen? Dit zijn de voordelen en nadelen!

Kunstgras: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Wanneer je je tuin zomerklaar wilt maken en alvast aan het nadenken bent over wat je ermee wilt gaan doen, is kunstgras leggen misschien iets wat je overweegt. Een gazon met echt gras is natuurlijk prachtig en de allerbeste keus, maar vergt veel onderhoud, water en kunstmest. Als je lichamelijk niet meer in staat bent om veel aan de tuin te doen, kan kunstgras een uitkomst zijn.

Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten kunstgras om uit te kiezen en ze zijn tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van een echt gazon. Kunstgras leggen heeft voordelen, je maakt er bijvoorbeeld echt een kindvriendelijke tuin mee. Maar het heeft ook zeker nadelen. Mocht je dit dus overwegen, is het goed om deze even door te nemen.

Kunstgras: Wat zijn de voordelen en nadelen?

De voordelen van kunstgras

  • Makkelijk in onderhoud – Je hoeft geen water te geven, te maaien of bij te mesten. Dat maakt het zeer geschikt voor mensen die vaak op reis zijn.
  • Geen last van allergie├źn – Omdat de grasmat niet uit pollen bestaat, hebben mensen met hooikoorts of allergie geen last van kunstgras.
  • Uiterlijk – Altijd een mooi groen gazon, onafhankelijk van de weersomstandigheden of welk seizoen het is. Ook op kleigrond! Daarbij is kunstgras tegenwoordig nauwelijks meer van echt te onderscheiden.
  • Minder waterverspilling – In droge periodes hoeft het gras geen water, dit scheelt enorm in hoeveel water er verbruikt wordt.

De nadelen van kunstgras

  • Kosten – Het is duurder in aanschaf en aanleg dan echt gras.
  • Milieu – Kunstgras is niet zo goed voor het milieu.
  • Hoe het aanvoelt – Wanneer je kinderen hebt die graag in de zomer op blote voeten lopen, is dit misschien niet de beste keuze. Kunstgras kun je platlopen en voelt wat minder zacht aan, al is dit wel afhankelijk van de kwaliteit.
  • Niet hittebestendig – De barbecue aansteken op kunstgras is absoluut een slecht idee. Het kunstgras kan door de hitte gaan smeulen. Dit geldt natuurlijk ook voor sigarettenpeuken.


Zelf kunstgras leggen

Kunstgras zelf leggen is niet heel moeilijk. Wanneer je een mat koopt wat al precies op maat is, hoef je het alleen maar uit te rollen. Maar wanneer je tuin een aparte vorm heeft en het op maat gesneden moet worden, is het wat lastiger. Dan kun je dit beter door iemand laten doen die er ervaring mee heeft.

Zelf ben ik geen fan van kunstgras, daar moet ik heel eerlijk over zijn. Ik hou van leven in de tuin, bloemetjes die als ‘onkruid’ door de grasjes door piepen en bijtjes die honing komen halen. Maar mocht kunstgras leggen wel iets voor je zijn, neem de voordelen en nadelen dan goed in overweging.

Is kunstgras leggen iets voor jou? Wat vind jij het grootste voor- of nadeel?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.